Pstrąg to ryba, która jest bogata w składniki odżywcze, takie jak białko, witaminy, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz minerały, w tym wapń i fosfor. Pstrąg grillowany to jedna z najzdrowszych form przygotowania tej ryby, która zachwyci swoim smakiem i niską kalorycznością. W tym artykule omówimy kilka przepisów na pstrąga grillowanego, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom zdrowego stylu życia.
Pstrąg grillowany z cytryną i ziołami
Składniki:
- 4 filety pstrąga
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanych ziół (np. rozmaryn, tymianek, estragon)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pstrąga umyć i osuszyć.
- Przygotować marynatę z oliwy, soku z połowy cytryny, posiekanego czosnku i ziół. Wymieszać składniki w misce.
- Filety pstrąga posmarować marynatą z obu stron i odstawić na minimum 30 minut.
- Grillować pstrąga na grillu lub na patelni grillowej przez około 5-7 minut z każdej strony.
- Podawać z resztą cytryny i ulubionymi dodatkami.
Pstrąg grillowany z warzywami
Składniki:
- 4 filety pstrąga
- 2 cukinie
- 2 papryki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pstrąga umyć i osuszyć.
- Cukinie i papryki pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek posiekać.
- Warzywa posmarować oliwą i doprawić solą i pieprzem.
- Pstrąga posmarować oliwą i doprawić solą i pieprzem.
- Grillować pstrąga i warzywa na grillu lub na patelni grillowej przez około 5-7 minut z każdej strony.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Pstrąg grillowany z sałatką z pomidorów i ogórków
Składniki:
- 4 filety pstrąga
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pstrąga umyć i osuszyć.
- Pomidory i ogórek pokroić w drobną kostkę, a cebulę w piórka.
- Posiekać koper. Sałatkę wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.
- Pstrąga posmarować oliwą i doprawić solą i pieprzem.
- Grillować pstrąga na grillu lub na patelni grillowej przez około 5-7 minut z każdej strony.
- Podawać z sałatką i ulubionymi dodatkami.