Co to jest zakwaszenie organizmu?
Równowagę kwasowo-zasadową organizmu wyznacza współczynnik kwasowości i zasadowości substancji pH. Mierzy się go w skali od 0 do 14. Najlepszą wartością dla organizmu jest wartość neutralna, czyli 7, a dokładnie 7,35–7,45. Oznacza to, że nasz orgaznim znajduje się w równowadze kwasowo-zasadowej, co jest stanem najwłaściwszym dla organizmu - krew ma odpowiedni poziom tlenu, a komórki funkcjonują prawidłowo. Do zakwaszenia organizmu dochodzi wtedy, kiedy współczynnik kwasowości pH obniża się poniżej wartości 7. I wtedy zaczynają się kłopoty...
Jak dochodzi do zakwaszenia organizmu?
Niestety, łatwiej jest organizm zakwasić niż utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. A nasz organizm funkcjonuje sprawnie tylko wtedy, jeśli panuje w nim równowaga kwasowo-zasadowa. Przekłada się to na nasze dobre samopoczucie, energię życiową i zdrowie. Niestety, dzisiejszy styl życia, stres, brak ruchu, sposób odżywiania, a nawet zanieczyszczenie środowiska - sprzyjają zakwaszeniu organizmu. Powoduje to złe samopoczucie, zmęczenie, spadek energii i odporności, a w efekcie skłoność do zapadania na wiele, nawet bardzo poważnych, chorób.
Jakie są objawy zakwaszenia organizmu?
Zakwaszony organizm, który nie funkcjonuje tak, jak powinien, jest podatnym środowiskiem dla rozwoju bakterii, grzybów i pasożytów. Stąd łatwiej rozwijają się różnego rodzaju stany zapalne, infekcje i przeziębienia, wysypki skórne, pryszcze i egzemy, osłabienie włosów i paznokci, bóle i zawroty głowy, niestrawność, mdłości, zgaga, zaparcia, a nawet zespół jelita drażliwego. Dochodzi do uczucia ciągłego zmęczenia, niestabilności emcjonalnej, kłopotów ze snem, a w efekcie końcowym nawet do depresji. Osoby z zakwaszonym organizmem muszą liczyć się także z możliwością wystąpienia takich chorób, jak zwyrodnieniowe zapalenie stawów, reumatyzm, osteoporoza, nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca. Może dojść nawet do zmian nowotworych. Zakwaszenie prowadzi także do otyłości - organizm traci bowiem dużo energii, aby utrzymać prawidłowe pH, którą mógłby spożytkować na spalanie tłuszczu.
Co to jest i na czym polega dieta zasadowa (alkaliczna)?
Aby przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu, dzięki czemu poprawie ulegnie kondycja naszego organizmu, a co za tym idzie i nasze zdrowie, koniecznie trzeba zmienić dietę. Należy wykluczyć lub ograniczyć pokarmy, które zakwaszają organizm, a w ich miejsce wprawdzić te, które mają działanie zasadowe (alkalizujące organizm). Oprócz poprawy stanu zdrowia, na takiej diecie także schudniemy.
Innymi słowy - musimy zastosować dietę zasadową (inaczej zwaną alkaliczną), której zadaniem jest odkwaszenie organizmu.
Zasady stosowania diety alkalicznej (zasadowej)
Stosując dietę zasadową na naszym talerzu powinno znajdować się min. 80% produktów zasadowych, czyli takich, które odkwaszają organizm. Wykaz tych produktów znajduje się w poniższych tabelkach. Pozostałe 20% to produkty kwasotwórcze (tabelka poniżej). Przy komponowaniu posiłków należy też pamiętać o odpowiednim łączeniu produktów. I tak np. chleb należy jeść tylko z warzywami, powiedzy z sałatą, pomidorem i rzeżuchą, a mięso tylko z gotowanymi i/lub surowymi warzywami (bez ziemniaków lub ryżu). To bardzo ułatwi naszemu organizmowi proces trawienia, sprzyja utracie zbędnych kilogramów i utrzymaniu szczupłej sylwetki.
Należy pamiętać też, aby nie mylić smaku produktu z jego działaniem - kwaśny owoc niekoniecznie zakwasza organizm, tylko ma po prostu kwaśny smak - kwaśne cytrusy poddane trawieniu działają zasadotwórczo! Ważne jest bowiem to, jak dany produkt spożywczy zachowuje się w procesie przemiany materii, a nie jaki ma smak.
Zasady diety alkalicznej:
- komponuj posiłki tak, aby na talerzu znajdowało się 80% produktów zasadowych i 20% produktów kwasotwórczych; do układania jadłospisu korzystaj z poniższych tabel z produktami zasadowymi (dozwolonymi) i kwasotwórczymi dozwolonymi w ograniczonych ilościach |
- jedz dużo warzyw, zwłaszcza zielonych; dodawaj je do większości posiłków |
- sięgaj po cytrusy, na śniadanie warto wypijać szklankę soku ze świeżo wyciśniętego grejpfruta lub przegotowanej i ostudzonej wody z cytryną |
- pij dużo wody mineralnej niegazownej - 2 litry dziennie |
- zapomnij o cukrze, jeśli jednak nie możesz się bez niego obyć, zastąp go stevią |
- wprowadź do diety spirulinę, chlorellę lub młody zielony jęczmień; zawierają bowiem ogromne ilości chlorofilu i pomagają utrzymać w organizmie prawidłowe pH krwi |
Produkty dozwolone i zabronione w diecie zasadowej
Produkty dozwolone (zasadowe):
Na talerzu powinno się znajdować 80% tych produktów.
Warzywa:
bakłażany |
botwina |
brokuły |
brukselka |
buraki |
czosnek |
dynie |
groszek zielony |
kabaczki |
kalafiory |
kalarepa |
kapusta |
kiełki |
kiszone warzywa,np: ogórki, kapusta |
marchew |
ogórki |
papryka |
pietruszka |
pomidory |
rzepa |
rzeżucha |
rzodkiewki |
sałata |
selery |
szparagi |
zielony groszek |