Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Przeciw migrenie

Silny, pulsujący, trudny do zniesienia ból głowy, do tego nudności i problemy z widzeniem. To książkowe objawy migreny. Jest bardzo uciążliwą chorobą, a co gorsza dotyka coraz więcej osób. Jak z nią walczyć? Bardzo pomocna jest odpowiednia dieta.

 

Skąd się bierze migrena?

 

Przyczyny migreny nie są do końca znane, jadnak udowodniono, że jej występowanie bywa związane ze sposobem odżywiania się. Dolegliwości mogą pojawić się w związku z nieregularnymi posiłkami, np. zapominaniem o zjedzeniu śniadania, pomijaniem obiadu, w miejsce którego sięgamy po jakąś przekąskę - batonik, czekoladę itp. A przecież nasz organizm to delikatna struktura - w końcu upomni się o odpowiednią dawkę energii i to właśnie w ten bardzo nieprzyjemny sposób - przeraźliwym bólem głowy.

 

 

Jak temu zapobiec?

 

Trzeba prowadzić regularny tryb życia. Dbać o odpowiednią liczbę godzin snu, unikać stresu, uprawiać sport, np. fitness, bieganie, jazdę na rowerze. Warto pomyśleć o jodze, która pozwala świetnie się zrelaksować. No i oczywiście pamiętać o stałych porach posiłów, które powinny być pełnowartościowe.

 

Ziołowe herbatki łagodzą objawy

 

Zamiast czarnej herbaty należy zacząć pić ziołowe herbatki. Najlepiej z kozłka lekarskiego, krwawnika pospolitego, pierwiosnka. Te zioła przeciwdziałają migrenie.

 

Co jeść, a czego unikać?

 

Produkty, których lepiej unikać:

mięso i ryby konserwowe, wędzone, mrożone, solone, marynowane
zupy w proszku
alkohol
napoje słodzone
mieszanki przypraw
cukierki, kawa, czekolada, kakao
soda
tłuszcze zwierzęce

cytrusy

 

 Produkty, które można jeść:

chude białe mięso: pierś indyka lub kurczaka
pełnoziarniste kasze, niełuskany ryż
pieczone lub gotowane ryby: łosoś, dorsz, karp (bogate źródło witaminy B6, której niedobory też mogą powodować dolegliwości)

pestki dyni, słonecznika, zielone oliwki, kiełki pszenicy (wyrównują poziom miedzi w organizmie; jej brak to także jedna z przyczyn migreny)

imbir, pieprz, chili (jest w nich kapsaicyna - substancja o działaniu przeciwbólowym)
świeże owoce i warzywa
pieczywo pełnoziarniste bez ulepszaczy
płatki owsiane

 

Dieta na migrenę - jadłospis:

 

DZIEŃ 1: 1285 kcal

ŚNIADANIE (336 kcal): płatki owsiane (50 g) na chudym mleku (250 g), z tartym jabłkiem, herbata rumiankowa z łyżeczką miodu
II ŚNIADANIE (234 kcal): szklanka świeżego soku z marchwi, banan
OBIAD (279 kcal): ugotowane udko kurczaka (200 g), brokuły (200 g), 2 ziemniaki
PRZEKĄSKA (178 kcal): sałatka z 2 pomidorów z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, bułka grahamka
KOLACJA (258 kcal): 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 2 plastry pieczonego indyka, 5 rzodkiewek

 

DZIEŃ 2: 1267 kcal

ŚNIADANIE (267 kcal): bułka grahamka, 4 łyżeczki dżemu niskosłodzonego, szklanka soku jabłkowego świeżo wyciśniętego (bez cukru)
II ŚNIADANIE (221 kcal): tarta marchew z odrobinką soku z cytryny, jogurt
OBIAD (452 kcal): fasolka szparagowa (150 g), łosoś pieczony (100 g), ryż (40 g), szklanka herbaty ziołowej
PRZEKĄSKA (130 kcal): pieczone jabłko z łyżeczką miodu
KOLACJA (197 kcal): twaróg (100 g) ze szczypiorkiem, pomidor

 

 

DZIEŃ 3: 1415 kcal

ŚNIADANIE (328 kcal): płatki zbożowe z bananem i chudym jogurtem naturalnym, herbata ziołowa
II ŚNIADANIE (236 kcal): sałatka z buraczków (150 g) i jabłka, z łyżką oliwy
OBIAD (358 kcal): 2 małe gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym, surówka z białej rzodkwi (150 g)
PRZEKĄSKA (257 kcal): serek wiejski z odrobiną miodu
KOLACJA (236 kcal): dorsz duszony z warzywami (200 g)

 

DZIEŃ 4: 1303 kcal

ŚNIADANIE (226 kcal): kromka chleba razowego z plastrem pieczonego schabu, gruszka, sok marchwiowy
II ŚNIADANIE (152 kcal): 3 herbatniki pełnoziarniste, herbata malinowa
OBIAD (283 kcal): zupa ziemniaczana z piersią kurczaka (200 g)
PRZEKĄSKA (318 kcal): 2 pomidory nadziewane chudym twarożkiem z posiekanymi zielonymi oliwkami
KOLACJA (324 kcal): zapiekanka z bakłażana, 2 pomidorów, cukinii, z 2 łyżeczkami oliwy i łyżeczką parmezanu

 

DZIEŃ 5: 1429 kcal

ŚNIADANIE (437 kcal): ryż (50 g) ugotowany na szklance chudego mleka z wanilią, szklanka soku z marchwi
II ŚNIADANIE (150 kcal):  2 jabłka
OBIAD (409 kcal): pulpeciki z kurczaka (150 g), kasza jęczmienna (40 g), buraczki (100 g), herbata z mięty
PRZEKĄSKA (166 kcal): sałatka z cykorii i garści kiełków pszenicy
KOLACJA (267 kcal): makaron razowy (50 g) z łyżką oliwy i papryczką chili

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 391 gości oraz 0 użytkowników.

październik 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top