Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

IBS, czyli...

 ... zespół jelita drażliwego - trudna do wyleczenia dokuczliwa choroba, o nieznanych przyczynach. Jak ją leczyć? Dietą.

 


Otręby pszenne zawierają głównie frakcję nierozpuszczalną błonnika pokarmowego. Ich podawanie może pogarszać stan zdrowia u części pacjentów. Zła tolerancja pszenicy jest stosunkowo często odnotowywana u osób z objawami IBS. Może to być spowodowane złą tolerancją samej pszenicy lub zawartego w niej błonnika, lub kombinacją obu czynników. Ponadto dieta zawierająca duże ilości błonnika nierozpuszczalnego może mieć gorsze działanie w IBS niż dieta ze zwyczajową jego zawartością. W badaniach obserwowano, że poprawa kliniczna u pacjentów z objawami IBS, którym podawano nierozpuszczalny błonnik jako element terapii, nie była większa niż u pacjentów otrzymujących placebo. Zatem nie wydaje się, aby zwiększanie ilości błonnika nierozpuszczalnego w diecie osób z objawami IBS wpływało na zmniejszenie dolegliwości.

 

Jednocześnie frakcje błonnika pokarmowego rozpuszczalne w wodzie mogą przynosić poprawę stanu ogólnego pacjenta z IBS. Zwiększone spożycie błonnika nie powoduje gwałtownego wzrostu ilości zawartej w stolcu wody (wzrost w granicach 2-3%), jednak prowadzi do zatrzymania w nim większej ilości gazów, co wpływa na rozluźnienie konsystencji stolca.

 

 

Błonnik pokarmowy pozwala na zmniejszenie ciśnienia wewnątrz okrężnicy, a tym samym może zmniejszać dolegliwości bólowe wynikające ze zwiększonego napięcia ścian jelita oraz skraca czas pasażu jelitowego. Dlatego też zwiększenie konsumpcji błonnika jest często rekomendowane osobom z objawami IBS, u których głównym objawem są zaparcia. Zaleca się, aby z dietą dostarczać 20-30 g błonnika dziennie.

 

Stosowanie otrąb i zwiększanie ilości błonnika ponad zawartość w diecie podstawowej powinno być uwarunkowane korzyściami, jakie odczuwa pacjent. Dlatego też osoby, u których dominującymi objawami są biegunka i ból brzucha, powinny spożywać taką ilość błonnika pokarmowego, przy której występują najmniejsze dolegliwości. U pacjentów z biegunkową postacią IBS może dochodzić od zmniejszenia objawów chorobowych po zastosowaniu diety z małą zawartością błonnika.

 

Probiotyki

 

Uzasadnieniem do zastosowania probiotyków w terapii IBS jest ich wpływ na występowanie biegunek infekcyjnych. Możliwym mechanizmem ich działania jest polepszanie bariery jelitowej poprzez wpływanie na przepuszczalność ścian jelita, zmianę mikroflory jelitowej, jak też poprawę jelitowej bariery immunologicznej. Probiotyki mają również znaczenie w utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej u osób przyjmujących antybiotyki. Zmiana mikroflory jelitowej w czasie antybiotykoterapii może sprzyjać rozwojowi IBS po ostrym stanie zapalnym jelit.


Dotychczas wykonano niewiele badań wykazujących wpływ probiotyków na przebieg IBS, a uzyskane wyniki nie pozwalają na sformułowanie jednoznacznych wniosków. Obecnie uzasadnione wydaje się stosowanie probiotyków u osób z objawami IBS w tych samych sytuacjach, jak w populacji osób zdrowych. Zatem uzasadnione jest ich podawanie w okresie antybiotykoterapii i po niej w celu zachowania i odtworzenia prawidłowej mikroflory jelitowej.

 

Stosowanie diety w zespole jelita drażliwego

 

Przed podjęciem interwencji dietetycznej u osób z objawami IBS konieczna jest ocena dotychczasowego sposobu odżywiania. Uzyskane informacje powinny uwzględniać regularność i częstość spożywanych posiłków, rodzaje najczęściej spożywanych produktów i napojów, sposoby przygotowania potraw (dobór technik kulinarnych), ilość wypijanej kawy i napojów alkoholowych oraz występowanie objawów chorobowych związanych ze zmianami w diecie. Można do tego wykorzystać 7-dniowe bieżące notowanie, uzupełnione zapisem dolegliwości występujących w tym samym czasie. W ten sposób możliwe staje się skojarzenie występowania objawów chorobowych ze składnikami diety.

 

Osoby chore, chcąc zmniejszyć objawy IBS, mogą same stosować różne modyfikacje dietetyczne, miedzy innymi polegające na stosowaniu bardzo obfitujących w błonnik produktów lub stosować bardzo restrykcyjne ograniczenia dietetyczne. Takie postępowanie może doprowadzać u nich do znacznych niedoborów składników odżywczych w diecie i do niedożywienia.
Dopiero znając nawyki żywieniowe pacjenta, można dostosować zalecenia dietetyczne do objawów u niego występujących i zwyczajowego sposobu odżywiania. Jednocześnie bardzo trudno sprecyzować generalne zalecenia dietetyczne dla osób z objawami IBS. Jednak odpowiedni sposób odżywiania może zmniejszać dolegliwości związane z tą chorobą.

 

Początkowe postępowanie terapeutyczne może polegać na eliminacji z diety tych produktów, które są źle tolerowane. Gdy nadal nie uzyskuje się poprawy, można zastosować dietę początkowo składającą się z mięsa, ryżu i niektórych owoców, a następnie rozszerzać ją stopniowo o następne składniki. Podczas rozszerzania diety przydatne może być odnotowywanie, kiedy, jaki produkt został wprowadzony. Ułatwia to identyfikację pokarmów źle tolerowanych. Wykluczenie źle tolerowanych produktów z diety pozwala u części pacjentów uzyskać poprawę.


Skoro kawa może działać pobudzająco na przewód pokarmowy osób zdrowych, to ważne jest, aby ocenić jej ilość wypijaną przez osoby z objawami IBS. W przypadku wypijania dużej ilości kawy należy znacznie ograniczyć jej spożywanie. Należy również ocenić ilość spożywanego alkoholu dziennie, zwracając uwagę na rodzaj wypijanych napojów alkoholowych oraz występujące objawy uboczne po jego spożyciu. Należy ograniczyć spożycia alkoholu osobom pijącym znaczne jego ilości, natomiast u osób konsumujących go w ilościach umiarkowanych ograniczenia będą zależały od występowania objawów IBS. Osoby, które mają nasilenie objawów IBS po spożyciu alkoholu, powinny wykluczyć go z diety.

 

 

Osobom z objawami IBS, u których dominują zaparcia, zaleca się, aby unikali otrąb pszennych, jeśli powodują wzdęcia, a spożywali produkty zawierające w przewadze błonnik rozpuszczalny. Zatem zalecane są produkty z owsa, jęczmienia i żyta - włącznie z otrębami z tych zbóż, oraz warzywa (brokuły, brukselka, kapusta, marchewka, papryka, kukurydza, pomidory). W owocach stosunek frakcji rozpuszczalnej do nierozpuszczalnej błonnika jest różny. Owocami mającymi większy udział błonnika rozpuszczalnego są: morele, banany, wiśnie, figi, grejpfruty, śliwki, suszone śliwki, mandarynki.

 

Zalecenia dietetyczne powinny uwzględniać:

- spożywanie posiłków często w niewielkich ilościach
- eliminowanie z diety tych produktów, które indywidualnie przez pacjenta są źle tolerowane
- unikanie produktów powodujących wzdęcia; do takich produktów należą: cebula, czosnek, kapusta, brukselka, kukurydza, rośliny strączkowe, papryka, orzechy, suszone śliwki, słodycze
- osoby, u których stwierdzono występowanie nietolerancji laktozy, powinny wykluczyć z diety mleko, przetwory mleczne, jak również inne produkty z dodatkiem laktozy; dlatego osoba chora powinna być zachęcana do dokładnego analizowania informacji znajdujących się na opakowaniach, które dotyczą składu produktów
- ograniczenie w ilości wypijanej mocnej herbaty i kawy bez względu na zawartość kofeiny, jak również produktów i potraw tłustych oraz napojów alkoholowych

 

U osób, u których dominującym objawem jest biegunka, ograniczeniu powinno podlegać spożywanie produktów zawierających substancje słodzące, takie jak fruktoza lub sorbitol. Powinne one unikać soku jabłkowego, słodkich napojów, gumy do żucia bez cukru. Stosowaną dietą powinna być dieta łatwo strawna.

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 298 gości oraz 0 użytkowników.

listopad 2018
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top