Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

IBS, czyli...

 ... zespół jelita drażliwego - trudna do wyleczenia dokuczliwa choroba, o nieznanych przyczynach. Jak ją leczyć? Dietą.

 

Alkohol

 

Alkohol może wywoływać biegunkę, u osób go nadużywających, poprzez potencjalny mechanizm drażnienia zakończeń nerwowych, powodując skrócenie czasu przebywania treści pokarmowej w jelitach. U osób chronicznie nadużywających napojów alkoholowych motoryka jelit może być albo przyspieszona, albo spowolniona. U osób zdrowych alkohol w nieznacznym stopniu pobudza poposiłkową aktywność skurczową jelit.

 

Substancje słodzące

 

Substancje słodzące dodawane są coraz powszechniej do żywności w celu zmniejszenie ilości cukru w produkcie. Najczęściej są dodawane do napojów i wyrobów cukierniczych. Substancjami wykorzystywanymi w tym celu, a mogącymi wywoływać objawy nietolerancji pokarmowej i nasilać objawy IBS, są fruktoza i polialkohole.

 

Polialkohole (sorbitol, ksylitol i mannitol) mogą oddziaływać niekorzystnie na przewód pokarmowy poprzez wywoływanie biegunki osmotycznej, gdy są spożywane w nadmiernych ilościach.

 

 

Ksylitol ma zastosowanie jako składnik słodzący w produkcji gum do żucia. Jest on wolniej i gorzej wchłaniany niż glukoza i przyspiesza perystaltykę jelit. U osób zdrowych biegunka może wystąpić po spożyciu roztworu zwierającego więcej niż 30 g ksylitolu.

 

Sorbitol jest mniej słodki niż cukier. Jest on obecny naturalnie w wielu owocach (brzoskwiniach, gruszkach, jabłkach, suszonych śliwkach).  Sok jabłkowy, czekolada, gumy do żucia bez cukru i cukierki mogą zawierać znaczne ilości tej substancji. Osoby zdrowe po spożyciu 10-50 gramów sorbitolu mogą mieć takie objawy, jak: biegunka osmotyczna, ból brzucha, wzdęcie.

 

Fruktoza jest naturalnym cukrem prostym, słodszym od cukru, występującym w miodzie, owocach (wiśnie, gruszki, banany, jabłka). Sok jabłkowy i niektóre napoje również zawierają znaczące jej ilości. Spożycie 50-70 g fruktozy może spowodować wystąpienie skurczów jelit i biegunki u osób zdrowych, u których cukier ten szybko przedostał się z żołądka do jelit, w jelicie cienkim był w niewielkim stopniu wchłonięty i został rozłożony przez bakterie jelita grubego. Osoby z objawami IBS mogą być bardziej wrażliwe na działania uboczne występujące po spożyciu tego cukru.

 

Zaburzenia trawienia sobitolu i fruktozy są zjawiskiem dość powszechnym. Problem ten może nawet dotyczyć co drugiej osoby.

 

Produkty sprzyjające powstawaniu gazów jelitowych

 

Niewielkie ilości gazów powodują:

mięso
drób
ryby
warzywa (szparagi, sałata)
owoce (jagody, winogrona)
produkty zbożowe (ryż, płatki kukurydziane, prażona kukurydza)

 

Średnia ilość gazu wytwarzana jest po spożyciu:

ziemniaków
owoców cytrusowych
jabłek
bakłażanów
ciast i chleba

 

Najbardziej wzdymające są:

fasola
groch
brukselka
cebula
seler
marchew
rodzynki
banany
suszone śliwki
morele

 

Nadmierna konsumpcja

 

Kolejnym czynnikiem mogącym wpływać na występowanie dolegliwości związanych z zespołem jelita drażliwego mogą być złe nawyki żywieniowe. Spożywanie dużych ilości pożywienia wysokokalorycznego w krótkim czasie prowadzi do znacznego zwiększenia objętości treści pokarmowej w jelitach. Duża ilość składników odżywczych może prowadzić do zaburzeń w trawieniu i wchłanianiu w jelicie cienkim oraz do przechodzenia ich nadmiaru do jelita grubego, co z kolei prowadzi do nadmiernej fermentacji w okrężnicy i późniejszej nadmiernej produkcji gazów, pojawienia się bólu i wzdęć. Ponadto działanie osmotyczne niestrawionych składników pokarmowych (zwłaszcza węglowodanów), drażniące działanie produktów fermentacji (kwasów tłuszczowych, amin biogennych) może przyczynić się do wystąpienia biegunki.

 

 

Nadmierna konsumpcja żywności wysokokalorycznej w krajach zachodnich prowadzi do coraz częstszego występowania otyłości i może być rozpatrywana jako czynnik zwiększający częstość występowania dolegliwości w IBS.

 

Rola błonnika pokarmowego w terapii zespołu jelita drażliwego

 

Dieta obfitująca w produkty bogate w błonnik, np. dodawanie otrąb do posiłków, jest najczęściej proponowaną modyfikacją dietetyczną u osób z objawami IBS. Spowodowane jest to przeświadczeniem, że „zachodnia dieta” jako uboga w błonnik pokarmowy przyczynia się do występowania objawów chorobowych i że zwiększenie spożycie błonnika oraz ograniczenie spożycia cukrów prostych może być pomocne w terapii IBS. Brak obawy przed zalecaniem zwiększenia spożycia otrąb wynika z przeświadczenia, że nawet konsumpcja bardzo dużych ilości błonnika nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, a może mieć działanie korzystne dla funkcjonowania przewodu pokarmowego i dla całego organizmu, zwłaszcza że znaczenie błonnika pokarmowego w zapobieganiu zaparciom, rozwojowi uchyłków i raka jelita grubego jest znane.


Błonnik pokarmowy nie jest jednorodnym składnikiem pożywienia. Składa się z frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej w wodzie. Różne produkty zawierają poszczególne frakcje w różnych proporcjach, co może decydować o ich wpływie na występowanie objawów chorobowych w IBS.

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 290 gości oraz 0 użytkowników.

listopad 2018
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top