Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Antyrakowe witaminy

Badania naukowców wykazały, że na powstawanie nowotworów aż w 60-70% wpływają środowisko i sposób życia, pozostałe 30-40% zachorowań jest spowodowane uwarunkowaniami genetycznymi. Ogromne znaczenie ma także żywność i sposób jej przechowywania - ok. 30-40% zachorowań na raka wśród mężczyzn i ok. 60% u kobiet wiąże się ściśle ze sposobem odżywiania.

Badania naukowców wykazały, że na powstawanie nowotworów aż w 60-70% wpływają środowisko i sposób życia, pozostałe 30-40% zachorowań jest spowodowane uwarunkowaniami genetycznymi. Ogromne znaczenie ma także żywność i sposób jej przechowywania - ok. 30-40% zachorowań na raka wśród mężczyzn i ok. 60% u kobiet wiąże się ściśle ze sposobem odżywiania.

 

Stosuj zapobiegawczą dietę

 

Jaki stąd płynie wniosek? A taki, że wiele zachorowań na nowotwory udałoby się uniknąć stosując zapobiegawczą dietę. Warto przyjrzeć się temu, co jemy i wprowadzić zmiany.

 

 

Witaminy antyrakowe

 

Ogromną rolę w profilaktyce antynowotworowej pełnią witaminy A, C, E, B. Warto więc wzbogacić swoją codzienną dietę o produkty spożywcze, które są bogate w te witaminy.

 

Witamina A

 

Witamina A (szczególnie beta-karoten), zwana antyrakową (wg Narodowego Instytutu Raka w USA) hamuje wzrost i rozwój nowotworów, zwłaszcza piersi, pęcherzyka żółciowego, skóry i płuc. Jest antyoxydantem - niszczy wolne rodniki (będące ubocznym produktem metabolizmu tlenu), które uznaje się za przyczynę raka i zawałów. Ludzie, którzy mają niski poziom beta-karotenu częściej zapadają na nowotwory.

 

Gdzie jest najwięcej witaminy A?

 

Najbogatsze źródła witaminy A:

marchew
szpinak
dynia
melon
sałata zielona
ryby
tran
żółte i zielone owoce
zielony groszek
fasolka szparagowa
jaja
mleko i jego produkty
wątroba
zioła (zwł. dziurawiec i pokrzywa)

 

 

Witamina C

 

Chorzy na raka mają zazwyczaj duże niedobory witaminy C. Podawanie jej podczas terapii nowotworowej pozytywnie wpływa na proces leczenia. Witamina C zapobiega szczególnie nowotworom gardła, jamy ustnej, trzustki, żołądka, piersi, odbytu i szyjki macicy.

 

Gdzie jest najwięcej witaminy C?

 

Najbogatsze źródła witaminy C:

 owoce róży
 natka pietruszki

słodka surowa papryka

(czerwona i zielona) 

różne odmiany kapusty 
kalafior 
kalarepa
owoce jagodowe (szczególnie czarne porzeczki, owoce cytrusowe) 
 ziemniaki (zwł. jesienią)

 

 

Witamina E

 

Jest ważnym antyoxydantem (patrz: witamina A), ochrania również witaminę C przed zniszczeniem, powinna więc być podawana w jej towarzystwie. Witamina E chroni przed nowotworami i chorobami serca oraz przed utratą równowagi psychicznej.

 

Gdzie jest najwięcej witaminy E?

 

Najbogatsze źródła witaminy E:

kiełki pszenicy 
kukurydza
olej tłoczony na zimno z ziaren powyższych roślin 
tran 
oliwa 
krewetki 
liście pokrzywy, mięty 
ziarna słonecznika 
orzechy włoskie i ziemne 
soja 
wątroba 

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 404 gości oraz 1 użytkownik.

  • BRENDA
listopad 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top