Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Rady na wrzody

Pojawia się zazwyczaj między 30 a 40 rokiem życia, częściej u mężczyzn niż u kobiet. Powodem zachorowania jest najczęściej nieregularne i niewłaściwe odżywianie oraz życie w ciągłym pośpiechu i stresie. Choroba wrzodowa żołądka i  dwunastnicy.

 

Czym się różni choroba wrzodowa żołądka

od choroby wrzodowej dwunastnicy?

 

Dla choroby wrzodowej żołądka charakterystyczne są bóle w nadbrzuszu, pojawiające się w krótkim czasie po spożyciu posiłku, uczucie pełności i brak apetytu. Natomiast chorobę wrzodową dwunastnicy charakteryzują bóle głodowe w nocy, na czczo oraz pojawiające się około dwóch godzin po jedzeniu. W odu przypadkach objawy nasilają się jesienią i wiosną. Ustalenie diagnozy wymaga przeprowadzenia odpowiednich badań wskazanych przez lekarza.

 

Jak odżywiać się w chorobie wrzodowej?

 

Przy skłonności do wrzodów często unikamy ciężkostrawnych pokarmów, co może powodować zubożenie organizmu w białko zwierzęce czy roślinne, a także w witaminy i sole mineralne. Takie postępowanie jest błędne. Należy jeść wszystko, tyle że starannie przyprawione. Potrawy przyprawiać ziołami, takimi jak kminek z majerankiem (najlepiej mielone), koper włoski, natka pietruszki, lubczyk, cząber. Dodanie do potraw trzy razy dziennie po 1 łyżeczce zmielonego w młynku siemienia lnianego oraz raz dziennie między posiłkami po pół łyżeczki sproszkowanego nasienia kozieradki i zmielonego siemienia lnianego nie tylko uzupełni niedobór witamin, ale pomoże również odnowić błonę śluzową przewodu pokarmowego.

 

 

Alkohol i tytoń - unikać czy nie?

 

Niezmiernie ważne jest unikanie alkoholu, który powoduje nadprodukcję kwasów żołądkowych, co może prowadzić do nadkwasoty, sprzyjającej powstawaniu choroby wrzodowej. Równie ważne jest zaprzestanie palenia tytoniu. Nikotyna bowiem drażni błonę śluzową żołądka i dwunastnicy, przeszkadzając w wyleczeniu. Niezbędne jest uzupełnienie brakującego uzębienia oraz przestrzeganie regularnego trybu życia.

 

Leki z przydomowego ogródka

 

Przy chorobie wrzodowej konieczne jest stosowanie się do zaleceń lekarza, a gdy miną bóle i lekarz wyrazi zgodę, trzeba wzbogacić codzienne żywienie chrzanem, czarną rzepą, razowym czerstwym pieczywem pszennym, kapustą surową i kiszoną. Ponadto trzeba jeść marchew, pietruszkę, seler, por, kalafior - najlepiej jako surówkę (zetrzeć na tarce do jarzyn) z dodatkiem przypraw trawiennych. Jeść powoli i dokładnie wszystko żuć.

 

Można też pić sok ze świeżej kapusty i marchwi, co najmniej przez miesiąc po 1-2 szklanki dziennie. W tym celu umyte liście białej kapusty i marchew kroi się na kawałki i wkłada do miksera lub sokowirówki. Otrzymany sok trzeba natychmiast
wypić (nie przechowywać), by w pełni wykorzystać jego lecznicze właściwości.

 

Propolis własnego wyrobu

 

Warto również siegnąć po propolis (10%), który zażywa się dwa razy dziennie po 25 kropelek, rozcieńczonych w wodzie z dodatkiem łyżeczki miodu.

Propolis przygotowujemy w następujący sposób:
1. Łączymy razem 100 g 95%-centowego spirytusu i 10 g kitu pszczelego. Kit możemy rozetrzeć lub rozdrobnić i włożyć do butelki ze spirytusem.
2. Mieszankę macerujemy przez 14 dni, trzymając propolis z dala od dziennego światła. Raz dziennie potrząsamy butelką, aby kit szybciej się rozpuścił.
3. Po 14 dniach przecedzamy zawartość butelki przez lejek z watą.
4. Tak otrzymany propolis jest gotowy do spożycia, a przechowywać go możemy nawet 12 lat.

 

"Tak" dla częstych, ale małych posiłków;

"nie" dla leków przeciwbólowych

 

Żołądek wrzodowca, w odróżnieniu od żołądka człowieka zdrowego, wydziela kwas solny i pepsynę nie tylko w czasie posiłków, ale także poza nimi. Trawiący sok żołądkowy, spływając po pustym żołądku i dwunastnicy, może u osoby predysponowanej doprowadzić do powstania nadżerki lub owrzodzenia. Dlatego zalecenie częstych, choć mało obfitych posiłków, jest dla wrzodowców szczególnie ważne.

 

 

W chorobie wrzodowej trzeba unikać zażywania leków, które zwiększają skłonność do powstania owrzodzeń trawiennych. Przykładem są leki przeciwzapalne, hamujące produkcję śluzu ochronnego, np. Polopiryna i jej pochodne, leki przeciwbólowe, np. tabletki od bólu głowy.

 

źródło: Apteka natury, Jadwiga Górnicka, Warszawa

 

Zobacz podobne artykuły:

dieta pokrzywowa, dieta makrobiotyczna, dieta owsiankowa jednodniowa (1 kg w 1 dzień), dieta obniżająca cholesterol, dieta podczas grypy, dieta podczas zaparcia, dieta przeciw przeziębieniom (na odporność), dieta przeciw reumatyzmowi, dieta w alergiach pokarmowych, dieta w chorobie Alzheimera, dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, dieta w schorzeniach trzustki, dieta w zespole jelita drażliwego, dieta w zespole napięcia przedmiesiączkowego, dieta wzmacniająca serce, dieta zapobiegająca migrenie, dieta zapobiegająca osteoporozie, dieta zasadowa (alkaliczna, odkwaszająca), naturalne leki na depresję, niezastąpione biopierwiastki, kapusta na raka okrężnicy, jakie właściwości mają rodzime warzywa, moc jabłek, gorczyca w walce z zaparciami, kminek i układ pokarmowy, leczące herbatki z ziół, nalewki z ziół, które leczą, chemia w żywności

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 388 gości oraz 0 użytkowników.

październik 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top