Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

W chorobie Parkinsona

Drżenie rąk, a nawet warg i języka - to główne objawy tej choroby. Pojawiają się już po 50 roku życia i nasilają się z wiekiem. Przyczyny choroby Parkinsona nie są jednoznacznie ustalone, stąd trudno jej zapobiegać. Ale można leczyć, w czym duże znaczenie ma odpowiednia dieta.

 

Definicja


Choroba Parkinsona, zwana również drżączką poraźną, cechuje się zwyrodnieniem struktur mózgu, o nieznanej etiologii. Podstawową cechą choroby jest zanik komórek dopaminergicznych istoty czarnej, który prowadzi do niedoborów dopaminy w prążkowiu. Następstwem tego jest wystąpienie takich objawów, jak: spowolnienie ruchowe, sztywmość mięśni, drżenie spoczynkowe, zaburzenia chodu i postawy oraz zaburzenia wegetatywne.

 

Ilość dopaminy w prążkowiu zmniejsza się o 6-8% w każdej dekadzie życia. U zdrowych osób już w wieku 40-50 lat dochodzi do fizjologicznego spadku stężenia dopaminy w kresomózgowiu do 50%. Objawy chorobowe pojawiają się dopiero po 80-procentowym lub większym spadku aktywności neuronów, produkujących dopaminę. W wyniku tego dochodzi do czynnościowej przewagi układu cholinergicznego. Cechą szczególną dla choroby Parkinsona jest obecność wtrętów wewnątrzneuronalnych, zwanych ciałami Lewy’ego.

 

 

Epidemiologia

 

Częstość występowania choroby Parkinsona wynosi około 120/100000, a zapadalność roczna 5-24/100000. Występuje ona zwykle po 50 roku życia i jej częstość narasta z wiekiem. Częściej chorują mężczyźni niż kobiety (3 : 2).


Przyczyny

 

Przyczyny wywołujące chorobę nadal nie są jednoznacznie ustalone. Wśród możliwych przyczyn ubytku neuronów dopaminergicznych w chorobie Parkinsona wymienia się: skłonności genetyczne do rozwoju procesów o charakterze przyspieszonego starzenia układu nigrostriatalnego lub apoptozy neuronów, przebyte infekcje wirusowe, wpływ środowiskowych czynników toksycznych (manganu, miedzi, tlenku węgla), osłabienie oddziaływania czynników wzrostu neuronów, mechanizmy immunologiczne, dysfunkcje mitochondriów, stres oksydacyjny i inne.

 

Rozpoznanie

 

Rozpoznanie idiopatycznej choroby Parkinsona wymaga spełnienia kilku kryteriów i wykluczenia wszelkich innych schorzeń i przyczyn mogących prowadzić do wystąpienia podobnych objawów chorobowych. Na podstawie objawów klinicznych można ustalić jedynie prawdopodobne rozpoznanie choroby Parkinsona. Pewne rozpoznanie wymaga wykonania badań histopatologicznych i stwierdzenie zmian w wycinkach mózgu.

 

Objawy i leczenie

 

Drżenie parkinsonowskie najsilniej jest wyrażone w dystalnych częściach kończyn, rozpoczynając się od palców dłoni, dotyczyć może warg i języka. Sztywność parkinsonowska mająca charakter uogólniony i polegająca na wzmożonym napięciu mięśniowym oraz spowolnienie ruchowe wpływają na pogorszenie samoobsługi pacjentów. Zmniejszenie sprawności rąk jest objawem postępującym i coraz bardziej upośledzającym wykonywanie codziennych czynności, takich jak: ubieranie się, higiena osobista, spożywanie posiłków itp. Inne objawy ruchowe to: zaburzenia równowagi, zaburzenia chodu, utrata współruchów.

 

W trakcie choroby Parkinsona u części pacjentów mogą pojawić się takie objawy, jak lęk, który może prowadzić do ograniczenia kontaktów towarzyskich i izolacji, depresja, która może wyrażać się miedzy innymi zmniejszonym apetytem, i demencja.

 

Poza podstawowymi objawami choroby Parkinsona, dodatkowo dochodzą zaburzenia ze strony układu wegetatywnego, takie jak: zaburzenia sercowo-naczyniowe, żołądkowo-jelitowe, funkcjonowania pęcherza oraz zaburzenia termoregulacji.

 

Brak apetytu u chorych na chorobę Parkinsona może wynikać z: trudności w połykaniu, anoreksji na skutek przyjmowania leków, depresji. Możliwe są też pierwotne zaburzenia apetytu związane z uszkodzeniem bocznej części podwzgórza z następowym uszkodzeniem funkcji układu dopaminergicznego.

 

Dysfagia może dotyczyć dużej grupy osób chorych, a niektórzy badacze uważają, że występuje w większym lub mniejszym nasileniu u wszystkich. Długość trwania choroby Parkinsona i jej nasilenie wpływają na ciężkość zaburzeń połykania. U chorych zaburzone są wszystkie fazy aktu połykania: żucie pokarmu, formowania kęsu pokarmowego, faza gardłowa oraz faza przełykowa.

 
Zahamowanie opróżniania żołądka może być spowodowane zajęciem przez proces chorobowy jądra grzbietowego nerwu błędnego i splotów śródściennych żołądka oraz samo leczenie lewodopą. Może się ono objawiać jako: refluks żołądkowo-przełykowy, szybkie uczucie sytości, dyskomfort w nadbrzuszu z uczuciem ucisku w żołądku pojedzeniu, wzdęcia, uczucie nudności, wymioty, utrata masy ciała, a nawet niedożywienie.

 

 

Zaparcia są częstym objawem w chorobie Parkinsona. Przyczyną mogą być zmiany zwyrodnieniowe w komórkach zwojowych splotów nerwowych błony mięśniowej jelit. Powoduje to zmniejszenie kurczliwości mięśni ścian jelit i wydłużenie czasu pasażu treści pokarmowej przez jelita. Zaburzenie funkcji doprowadzających i odprowadzających włókien przywspółczulnych wpływa spowalniająco na motorykę jelita grubego i upośledza defekację. Ponadto osoby chore są mniej aktywne ruchowo i mają osłabioną tłocznię brzuszną. Powolną perystaltykę jelit dodatkowo spowalniają leki, zarówno antycholinergiczne, jak i dopaminergiczne.

 

Slinotok jest obserwowany u większości chorych na chorobę Parkinsona. Ślinienie może być powodowane niemożliwością utrzymania śliny w ustach na skutek trudności w połykaniu wynikających z akinezji ust i gardła.

 

Obecnie możliwe jest leczenie objawowe choroby Parkinsona, mające za zadanie łagodzić objawy choroby. Obejmuje ono postępowanie niefarmakologiczne (edukacja chorego, terapia ruchowa, właściwe odżywianie, wsparcie grup samopomocy), farmakologiczne (podawanie lewodopy i innych leków) oraz leczenie operacyjne.

 

Przyczyny spadku masy ciała

 

Istnieje generalne przekonanie, że choroba Parkinsona prowadzi do zmniejszenia masy ciała u osób chorych wraz z postępem choroby. Przypuszcza się, że utrata masy ciała u osób z chorobą nie wynika tylko z chroniczności schorzenia, ale z samego charakteru choroby.

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 210 gości oraz 1 użytkownik.

  • ynymep
lipiec 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top