Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Mięso i jego przetwory, tłuszcze


MIĘSO I JEGO PRZETWORY: baranina, cielęcina, wieprzowina, wołowina; drób: gꜶ, indyk, kaczka, kurczak, królik; dziczyzna; podroby; konserwy mięsne; wyroby mięsne garmażeryjne; wędliny; TŁUSZCZE: margaryny, masła, oleje i oliwy

MIĘSO I JEGO PRZETWORY: baranina, cielęcina, wieprzowina, wołowina; drób: gꜶ, indyk, kaczka, kurczak, królik; dziczyzna; podroby; konserwy mięsne; wyroby mięsne garmażeryjne; wędliny; TŁUSZCZE: margaryny, masła, oleje i oliwy

 

Baranina

 

produkt ilość kcal tłuszcz/g
Baranina œśrednio tłusta 100 g 250 22
Kotlety surowe 100 g 375 35
Kotlety smażone bez tłuszczu 60 g 200 14
Łopatka surowa 100 g 310 28
Łopatka pieczona 100 g 315 25
Mostek pieczony bez nadzienia 100 g 400 30
Udziec surowy 100 g 240 19
Udziec pieczony 100 g 270 15

 

Cielęcina

 

produkt ilość kcal tłuszcz/g
Łopatka surowa 100 g 130 7,5
Pieczeń surowa 100 g 110 18
Pieczeń cielęca 100 g 190 12
Kotlety surowe 150 g 215 8,2
Kotlet smażony panierowany 120 g 360 7,8
Kotlet smażony saute 120 g 258,6 8,9
Cielęcina w potrawce 100 g 142 13
Klopsiki cielęce 100 g 247,9 15,2

 

Wieprzowina

 

produkt ilość kcal tłuszcz/g
Pieczeń wieprzowa 100 g 228 19,4
Łopatka surowa 100 g 200 17
Łopatka pieczona (œśrednia porcja) 150 g 320 22
Kotlet karkowy surowy 100 g 250 12
Kotlet karkowy smażony 80 g 200 15
Kotlet karkowy smażony bez tłuszczu 80 g 170 10
Kotlet schabowy surowy 100 g 210 8
Kotlet schabowy smażony bez tłuszczu 80 g 168 6
Kotlet schabowy panierowany smażony 85 g 218 9
Kotlet mielony 100 g 201 9,3
Kotlet mielony (1 duża sztuka) 120 g 240 10,5
Boczek chudy 100 g 530 45
Bitki w sosie własnym 100 g 219 15
Bitki w sosie własnym (1 szt.) 80 g 175,7 12,8
Bitki w jarzynach 100 g 201 15
Bitka w jarzynach (1 szt.) 80 g 167 13,6
Golonka surowa (œśrednia) 300 g 750 76
Golonka gotowana górna 500 g 908 170
Golonka gotowana dolna 300 g 687 76
Nóżki w galarecie 100 g 180 14
Schab pieczony (œśrednia porcja) 100 g 180 10
Szynka surowa 100 g 150 8,2
Szynka pieczona (œśrednia porcja) 120 g 210 10
Stek z cebulą 100 g 378 38,9
Żeberka surowe 100 g 240 20
Żeberka pieczone (œśrednia porcja) 150 g 360 28

 

Wołowina

 

produkt ilość kcal tłuszcz/g
Antrykot surowy 100 g 176 10
Antrykot smażony (œśrednia porcja) 120 g 218 19
Antrykot smażony bez tłuszczu 120 g 183 11
Bitki w sosie œśmietanowym (œśrednia porcja) 120 g 137 8,9
Boef Strogonow (œśrednia porcja) 150 g 346 21,8
Befsztyk tatarski 190 g 167 8,9
Bryzol (œśrednia porcja) 120 g 200 19,5
Goleń surowa 100 g 134 5,8
Goleń gotowana (śœrednia porcja) 150 g 200 7
Gulasz (œśrednia porcja) 150 g 215,7 14,9
Karkówka pieczona (śœrednia porcja) 120 g 190 9
Kotlet karkowy surowy 100 g 150 8
Kotlet karkowy smażony 120 g 210 11
Kotlet karkowy smażony bez tłuszczu 120 g 190 9
Polędwica surowa 100 g 120 3,5
Polędwica smażona bez tłuszczu 150 g 185 4,5
Rostbef surowy 100 g 160 7
Rostbef pieczony 100 g 165 7,2
Rozbratel surowy 100 g 162 8
Rozbratel smażony 100 g 195 9,9
Sztuka mięsa gotowana 100 g 175 6,2
Szponder chudy surowy 100 g 150 6,7
Szponder gotowany 100 g 180 6

 

DRÓB

 

GꜶ

 

produkt ilość kcal tłuszcz/g
Udka surowe 100 g 321 35,1
Udka pieczone 100 o 346 3?,0
Pierśœ surowa ze skórką 100 g 368 35,6
G궜 pieczona 100 g 369,2 34
G궜 pieczona (porcja) 200 g 438 68
G궜 duszona w jarzynach 100 g 327,2 30,1
G궜 duszona w jarzynach (porcja) 200 g 654 30,2
GꜶ faszerowana 100 g 410 31
Szyja gęsia nadziewana 100 g 398 43,9

 

Indyk

 

produkt ilość kcal tłuszcz/g
Udka surowe ze skórą 100 g 178 8,5
Udka pieczone 100 g 199 9,6
Pierśœ surowa 100 g 130 2,9
Pierśœ bez skóry pieczona 100 g 179 3,7
Kotlety z piersi smażone na maśœle 100 g 239 3,1
Kotlet z piersi - panierowany 100 g 298,2 4
Skrzydła pieczone 100 g 260 16,2
Indyk pieczony 100 g 198,4 6,8
Indyk pieczony (œśrednia porcja) 250 g 498 17
Duszony w jarzynach 100 g 158 5,7
Duszony w jarzynach (œśrednia porcja) 250 g 390 14,2
Rolada z indyka - pieczona 100 g 178 6,2
Gulasz z indyka (śœrednia porcja) 250 g 389 16,9

 

Kaczka

 

produkt ilość kcal tłuszcz/g
Udka surowe 100 g 228 18
Udka pieczone 100 g 278 23
Pierśœ surowa 100 g 192 12,5
Pierśœ pieczona 100 g 231 13,2
Kaczka pieczona 100 g 230 18,2
Kaczka pieczona (śœrednia porcja) 250 g 570 45
Kaczka duszona w œśmietanie 100 g 261 20
Kaczka pieczona z jabłkami (śœrednia porcja) 250 g 530 41
Kaczka w œmietanie (œśrednia porcja) 200 g 522 40

 

Kurczak

 

produkt ilość kcal tłuszcz/g
Udka surowe 100 g 135 7
Udka pieczone 100 g 155 7,3
Udka gotowane 100 g 145 6,8
Pierśœ surowa 100 g 122 4,9
Pierśœ gotowana 100 g 135 5,3
Pierśœ pieczona 100 g 145 6,7
Pierœ smażona, panierowana 100 g 230 10,2
Kurczak pieczony 100 g 210 9,2
Kurczak pieczony (œśrednia porcja) 200 g 420 18,4
Kurczak pieczony nadziewany (œśrednia porcja) 250 g 521 23,7
Kurczak w galarecie 100 g 174 8
Kurczak w galarecie (œśrednia porcja) 200 g 348 16
Kurczak duszony w jarzynach 100 g 108 6,5
Kurczak duszony w jarzynach (œśrednia porcja) 200 g 216 13

 

Królik

 

produkt ilość kcal tłuszcz/g
Tuszka surowa 100 g 210 13
Duszony w sosie œśmietanowym 100 g 230 15,2
Duszony w œśmietanie (œrednia porcja) 200 g 460 30,4
Pieczony comber 100 g 160 7,4
Pieczony comber (œśrednia porcja) 200 g 320 17,9
Comber smażony na maśœle (œśrednia porcja) 150 g 210 11,9

 

DZICZYZNA

 

produkt ilość kcal tłuszcz/g
Bażant pieczony w całośœci 450 g 926 40
Dzik - pieczeń 100 g 120 4,9
Kaczka pieczona (œśrednia porcja) 300 g 360 11,9
Kuropatwa pieczona (śœrednia) 250 g 550 18,8
Sarna - szynka pieczona 100 g 189 5,9
Zając - comber duszony 100 g 200 9,1
Zając - comber pieczony w sosie 100 g 280 14
Zając - pasztet 100 g 500 30

 

PODROBY

 

produkt ilość kcal tłuszcz/g
Cynaderki cielęce surowe 100 g 85 3,5
Cynadry gotowane 100 g 103 3,6
Cynadry duszone z pieczarkami (śœrednia porcja) 250 g 285,2 15,8
Cynaderki w sosie pomidorowym (śœrednia porcja) 250 g 249 5,6
Flaki surowe 100 g 85 2,2
Flaki gotowane bez sosu 100 g 102 3,6
Flaki w zagęszczonym sosie (œśrednia porcja) 250 g 296,7 9,5
Mózg wieprzowy surowy 100 g 136 10,3
Mózg cielęcy gotowany (śœrednia porcja) 200 g 285 15,2
Mózg cielęcy po polsku (œśrednia porcja) 200 g 302 23
Mózg cielęcy zapiekany z jajkiem (œśrednia porcja) 250 g 347,2 27
Nerki wołowe surowe 100 g 89 3,7
Nerki wieprzowe surowe 100 g 92 3,9
Nóżki wieprzowe surowe bez koœści 100 g 248 26,9
Nóżki wieprzowe gotowane 100 g 282 26,3
Nóżki wieprzowe panierowane smażone 250 g 642 54,2
Nóżki wieprzowe w galerecie (mała porcja) 200 g 320 28
Ozór wołowy surowy 100 g 242 20
Ozór wieprzowy surowy 100 g 263 23
Ozór wołowy gotowany 100 g 293 23
Ozór wołowy peklowany 100 g 220 17,5
Ozór wołowy w szarym sosie (śœrednia porcja) 250 g 682 35
Ozór wołowy duszony w jarzynach (śœrednia porcja) 200 g 473,9 27
Pasta z wątróbki 100 g 153 4,9
Płuca surowe 100 g 77 1,5
Płuca gotowane na farsz 100 g 83 1,3
Płuca w potrawce (œśrednia porcja) 200 g 198 3
Serce surowe wieprzowe 100 g 110 4,7
Serce surowe wołowe 100 g 104 4,2
Serca w potrawce (œśrednia porcja) 200 g 230 8
Serca duszone w jarzynach (œśrednia porcja) 200 g 219 7,4
Wątroba wieprzowa surowa 100 g 146 4,6
Wątroba wołowa surowa 100 g 116 4,3
Wątróbka smażona z cebulką (śœrednia porcja) 200 g 352 9,2
Wątróbka duszona w sosie własnym (œjedna porcja) 200 g 348 9,5

 

KONSERWY MIĘSNE

 

produkt ilość kcal tłuszcz/g
Flaki po warszawsku (słoik) 500 g 510 60,8
Gołąbki w sosie pomidorowym (słoik) 500 g 415 23
Gulasz angielski (puszka) 300 g 320 31
Gulasz wieprzowy (słoik) 500 g 1500 115
Gulasz wieprzowy w sosie węgierskim (słoik) 500 g 960 82,2
Gulasz wołowy w sosie węgierskim (słoik) 500 g 630 33,5
Kiełbasa w kapuœcie (słoik) 450 g 426 29,6
Konserwa turystyczna (puszka) 300 g 670 90
Klopsiki w sosie pomidorowym (słoik) 500 g 800 58,9
Luncheon (puszka) 300 g 700 50
Mielonka turystyczna (puszka) 300 g 720 60
Pasztet mazowiecki (puszka) 195 g 756 78.0
Pasztet podlaski (puszka) 195 g 710 65
Pasztet popularny (puszka) 195 g 800 72
Wieprzowina w sosie własnym (puszka) 300 g 690.0 52,3
Wołowina w sosie własnym (puszka) 300 g 411 17,2

 

WYROBY MIĘSNE GARMAŻERYJNE

 

produkt ilość kcal tłuszcz/g
Boczek faszerowany 100 g 502.0 47,8
Fasolka po bretońsku (1 opakowanie) 500 g 800 45,1
Fasolka po brelońsku (średnia porcja) 200 g 320.0 18,1
Flaki po warszawsku (1 opakowanie) 1 kg 1020.0 51
Flaki po warszawsku (średnia porcja) 200 g 204.0 10,2
Galaretka z nóżek 100 g 146.0 9,2
Gulasz węgierski (1 opakowanie) 1 kg 2060.0 125
Gulasz węgierski (średnia porcja) 200 g 412 25
Hamburgery 100 g 186.0 9,2
Hamburger podsmażony (1 szt.) 65 g 140.0 8,1
Naleśniki z mięsem i pieczarkami 100 g 329.9 18,4
Naleśnik z mięsem i pieczarkami (1 szt.) 40 g 123 8,3
Pasztet mieszany 100 g 316.0 24,9
Pasztet mięsno-jarzynowy 100 g 258.1 19,8
Pieczeń rzymska 100 g 234 14
Pierogi z mięsem 100 g 247,8 12,5
Pierogi z mięsem i grzybami 100 g 214.3 11,5
Pyzy z mięsem 100 g 195.0 7,6
Pyzy z podrobami 100 g 184.0 6,7
Rolada warszawska 100 g 293.0 24
Schab pieczony z majerankiem 100 g 212.0 12,4

 

WĘDLINY

 

produkt ilość kcal tłuszcz/g
Bekon 100 g 430.0 42
Bekon (cienki plasterek) 15 g 64.5 63
Boczek wędzony średnio chudy 100 g 487.0 52
Boczek wędzony (1 plasterek) 15 g 113 78.0
Kabanosy 100 g 332 25.4
Kaszanka z kaszy gryczanej 100 g 255.0 32.7
Kaszanka z kaszy jęczmiennej 100 g 259.0 33,2
Kiszka pasztetowa 100 g 349.0 32,9
Krupniok 100 g 249.0 34
Kiełbasa biała 100 g 203 25,4
Kiełbasa biała smażona z cebulką (średnia porcja) 200 g 467 50.2
Kiełbasa drobiowa 100 g 147 23.9
Kiełbasa krakowska parzona 100 g 141 10.0
Kiełbasa krakowska (1 plasterek) 5g 7 0.5
Kietbasa krakowska podsuszana 100 o 180.0 11.5
Kiełbasa krakowska podsuszana (1 plasterek) 5g 9.0 0,6
Kiełbasa krakowska sucha 100 g 230.0 13,8
Kiełbasa krakowska sucha (1 plasterek) 5g 11.5 0,7
Kiełbasa litewska 100 g 287.0 23.9
Kietbasa parówkowa 100 g 320 30
Kiełbasa wiejska 100 g 294 29.7
Kietbasa śląska 100 g 212 17.9
Kietbasa zwyczajna 100 g 210 15.7
Kiełbasa żuławska 100 g 210.0 13,5
Metka 100 g 399.0 30.5
Mielonka 100 g 282 19.9
Mortadela 100 g 237 16.3
Mortadela (1 plasterek) 10 g 23,7 1.6
Mortadela z pieczarkami 100 g 229 15.9
Mortadela z pieczarkami (1 plasterek) 10 g 23 1.6
Parówki 100 g 292.0 26,3
Parówka (1 sztuka) 48 g 122.0 10,3
Parówki drobiowe 100 g 209.0 20
Parówka drobiowa (1 sztuka) 40 g 83 8
Polędwica wieprzowa 100 g 136 4,9
Polędwica wieprzowa (1 plasterek) 8 g 10,8 0,5
Polędwica drobiowa 100 g 102.0 3.8
Polędwica drobiowa (1 plasterek) 12 g 12.2 0,4
Salami 100 g 500.0 45
Salami (1 plasterek) 7 g 35 0,4
Serdelki 100 g 321 37,2
Szynka cielęca gotowana 100 g 297 28,9
Szynka cielęca gotowana (1 plasterek) 20 g 59.4 5.8
Szynka cielęca wędzona 100 g 302 27,4
Szynka cielęca wędzona (1 plasterek) 20 g 60,4 5,4
Szynka drobiowa 100 g 160 10
Szynka drobiowa (1 plasterek) 15 g 24 0,1
Szynka gotowana 100 g 395.0 33.9
Szynka gotowana (1 plasterek) 20 g 79.0 6.0
Szynka z indyka 100 g 165.0 11
Szynka z indyka (1 plasterek) 15 g 24,6 0,1
Szynka konserwowa 100 g 160 12
Szynka konserwowa (1 plasterek) 15 g 24,8 1,3
Szynka wędzona wieprzowa 100 g 392 36.0
Szynka wędzona wieprzowa (1 plasterek) 20 g 78.4 7,2
Szynka w galarecie 100 g 150.0 11,2
Szynka wołowa 100 g 201 27,9
Salceson włoski 100 g 326 47
Salceson włoski (1 plasterek) 30 g 97,8 12
Salceson czarny 100 g 304.0 45.2
Salceson czarny (1 plasterek) 20 f 60.8 9
Salceson ozorkowy 100 g 327.0 44,1
Salceson ozorkowy (1 plasterek) 20 g 65.4 8,8

 

TŁUSZCZE

 

produkt ilość kcal tłuszcz/g
Margaryna 100 g 560 80
Margaryna (kostka) 250 g 1400 200
Margaryna "„Flora" 100 g 540 56
Margaryna "„Flora" (1 łyżka płaska) 10 g 54 5,6
Margaryna „"Rama" 100 g 630 70
Margaryna „"Rama" (1 płaska łyżka) lOg 63 0,7
Margaryna „"Rama" (opakowanie) 500 g 3150 350
Margaryna „"Nova" 100 g 450 50
Margaryna „"Nova" (plaska łyżka) 10 g 45 5
Margaryna mleczna 100 g 740 82
Margaryna mleczna (1 kostka) 250 g 1850 164
Masło rośœlinne 100 g 750 83
Masło rośœlinne (1 płaska łyżka) 10 g 75 8,3
Masło wiejskie 100 g 750 82
Masło wiejskie (1 płaska łyżka) 10 g 75 8,2
Masło Mixsełko Łaciate 100 g 600 66
Olej rośœlinny 100 g 900 95
Olej rośœlinny (1 łyżka) 10 g 90 9,5
Oliwa 100 g 900 100
Oliwa (1 łyżka) 10 g 90 10

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 403 gości oraz 1 użytkownik.

  • BRENDA
listopad 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top