Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Dieta odmładzająca

Dieta odmładzająca (inaczej zwana strukturalną) została opracowana przez dr Marka Bardadyna z myślą o odmłodzeniu organizmu, jednak stosując ją dodatkowo tracimy około pół kilograma dziennie.

 

Dieta odmładzająca - przykładowy jadłospis dla zestawu 1200 kcal:

 

DZIEŃ 1: 1196 kcal

ŚNIADANIE (240 kcal): 300 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki otrąb pszennych, 150 g świeżych lub mrożonych malin, łyżeczka cukru trzcinowego; całość miksujemy
II ŚNIADANIE (111 kcal): łyżeczka pestek dyni i łyżeczka pestek słonecznika

OBIAD 482 kcal): zupa warzywna (przygotowanie - składniki: 250 ml wody, 100 g brokułów, 50 g marchwi, 2 łodygi selera naciowego, sól morska, oliwa; wszystko ugotować i zmiksować); 120 g wątróbki drobiowej, duszonej z cebulą; 150 g surówki z pokrojonej w paski cykorii, połówki startego jabłka i soku z połówki cytryny; 1 szklanka wody niegazowanej

PODWIECZOREK (108 kcal): 3 kiwi
KOLACJA (255 kcal): sałatka z 1/4 główki kapusty pekińskiej, 2 łyżek posiekanego szczypiorku, 75 g pokrojonego w paski wędzonego łososia, zmiażdżonego ząbka czosnku i łyżeczki oliwy; do tego 1 kromka chrupkiego pieczywa i czerwona herbata bez cukru

 

DZIEŃ 2: 1202 kcal

ŚNIADANIE (256 kcal): kromka pieczywa razowego z 2 plasterkami sera mozzarella i 1/3 żółtej papryki (pokrojonej w paski); koktajl ze szklanki mleka sojowego, zmiksowanego z łyżką otrąb pszennych i 100 g truskawek
II ŚNIADANIE (88 kcal): 4 kostki gorzkiej czekolady (o bardzo dużej procentowej zawartości kakao)

OBIAD (500 kcal): zupa z 1/2 opakowania mrożonej mieszanki warzywnej; zapiekanka makaronowa (przygotowanie: 4 średnie pieczarki pokroić w paski i podsmażyć na łyżeczce masła; dodać szklankę ugotowanego makaronu razowego, roztrzepane jajko i szczyptę soli; wymieszać, przelać do naczynia żaroodpornego, posypać 10 g startego parmezanu; zapiekać 15 minut w temperaturze 190oC; przed zjedzeniem posypać 2 łyżkami posiekanego szczypiorku); surówka ze średniego pomidora, 1/2 średniej cebuli, 25 g mieszanki kiełków, szczypty soli morskiej i oregano

PODWIECZOREK (103 kcal)150 g ciemnych winogron
KOLACJA (255 kcal)pół średniego awokado, wydrążonego i faszerowanego 75 g ziarnistego serka wiejskiego ze szczyptą soli czosnkowej; kromka pieczywa chrupkiego; zielona herbata bez cukru

 

DZIEŃ 3: 1223 kcal

ŚNIADANIE (252 kcal): koktajl pomidorowy z tuńczykiem (przepis podany powyżej, w koktajlach)
II ŚNIADANIE (100 kcal): 5 orzechów laskowych i 4 włoskie

OBIAD (508 kcal): faszerowana papryka (przygotowanie: kupić 2 papryki - żółtą i czerwoną; umyć, odkroić wierzchy; usunąć gniazda nasienne; przygotować farsz z 1/2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu, małej cebulii, 4 pokrojonych w plasterki i podsmażonych na oliwie pieczarek, 3 łyżek zmielonego mięsa z kurczaka, soli czosnkowej i bazylii; napełnić farszem papryki; owinąć w folię, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 190oC przez 20 minut; szklanka soku pomidorowego

PODWIECZOREK (108 kcal)średni czerwony grejpfrut
KOLACJA (255 kcal)3 kromki bułki grahamki z kiełkami rzodkiewki i 80 g wędzonej makreli; czerwona herbata bez cukru

 

DZIEŃ 4: 1202 kcal

ŚNIADANIE (255 kcal): omlet z jajka, 2 białek i 2 pieczarek (smażony na oliwie); pokrojony pomidor; kromka pieczywa pełnoziarnistego; zielona herbata bez cukru

II ŚNIADANIE (100 kcal): 2 orzechy brazylijskie

OBIAD (501 kcal): barszczyk z fasolą (przygotowanie - podgrzać po szklance barszczu czerwonego i soku jabłkowo-buraczanego z 1/2 szklanki białej fasoli z puszki, odrobiną majeranku i melasy trzcinowej); 80 g piersi kurczka (pokrojonej w paski, obtoczonej w mące i usmażonej na oliwie); 3 łyżki kaszy gryczanej; surówka z połówki czerwonej papryki, kiszonego ogórka i połówki czerwonej cebuli z łyżką jogurtu naturalnego

PODWIECZOREK (86 kcal)2 plastry świeżego ananasa
KOLACJA (256 kcal)koktajl bananowy (przepis podany powyżej, w koktajlach)

 

 

 DZIEŃ 5: 1253 kcal

ŚNIADANIE (256 kcal): 2 kromki pieczywa chrupkiego z sałatą, plastrami pieczonej piersi kurczka i 2 rzodkiewkami; szklanka soku pomidorowego, zmiksowanego z łyżką kiełków pszennych i suszoną morelą (wcześniej namoczoną)

II ŚNIADANIE (94 kcal): 11 migdałów

OBIAD (538 kcal): 3/4 szklanki makaronu razowego; 150 g łososia, skropionego cytryną i oprószonego solą, upieczonego w folii z 2 plastrami cukinii; sos z 50 g jogurtu naturalnego, pół łyżeczki oliwy i łyżki posiekanego koperku; 120 ml wina czerwonego wytrawnego

PODWIECZOREK (100 kcal)pieczone jabłko z łyżką żurawiny
KOLACJA (256 kcal)80 g sera tofu, pokrojonego w kostkę i usmażonego na maśle, podanego na listkach szpinaku z 5 pomidorkami koktajlowymi i bazylią; kromka chleba razowego

 

Zobacz podobne artykuły:

dieta alkaliczna (zasadowa), dieta bioskładnikowa, dieta bogatoresztkowa, dieta Diamondów, dieta dr Kohnlechnera, 5 kilo mniej (superprodukty), dieta makrobiotyczna, dieta owsiankowa: 1 kg w 1 dzień, dieta owsiankowa (3 fazy), dieta podczas zaparcia, dieta paleo, dieta strukturalna (odmładzająca), dieta Schaubów, dieta w zespole jelita drażliwego, dieta obniżająca cholesterol, odmładzająca gruszka, siła witamin

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 261 gości oraz 1 użytkownik.

  • ynymep
lipiec 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top