details-images
  • Drukuj

Dieta spalająca tłuszcz (przyspieszająca metabolizm)

Podstawą diety są produkty, które pobudzają metabolizm: chili, imbir, grejpfruty, krewetki. Dzięki takiemu menu, które mimo, że jest nieco bardziej kaloryczne niż jest to powszechnie przyjęte przy odchudzaniu, następuje zwiększenie tempa spalania komórek tłuszczowych. W rezultacie więc dochodzi do stopniowego spadku wagi, bez obawy o efekt jo-jo po zakończeniu odchudzania.

Podstawą diety są produkty, które pobudzają metabolizm: chili, imbir, grejpfruty, krewetki. Dzięki takiemu menu, które mimo, że jest nieco bardziej kaloryczne niż jest to powszechnie przyjęte przy odchudzaniu, następuje zwiększenie tempa spalania komórek tłuszczowych. W rezultacie więc dochodzi do stopniowego spadku wagi, bez obawy o efekt jo-jo po zakończeniu odchudzania.

 

Jedz by dostarczać energii do spalania tłuszczu!

 

Jak to się dzieje, że pomimo dość kalorycznego jadłospisu udaje się chudnąć? Po pierwsze dieta skomponowana jest z produktów, które powodują przyśpieszenie spalania tkanki tłuszczowej. Po drugie - bardzo ważne jest, aby jeść pięć posiłków dziennie, zawsze o tej samej porze. Nie wolno ich opuszczać. Jeśli bowiem nie zjemy np. śniadania lub kolacji, znacznie zmniejszy się tempo przemiany materii, a tym samym i spalania tkanki tłuszczowej! Organizm nie ma na to po prostu wystarczająco dużo energii. Prowadzi to do tego, że chodzimy głodne/-i, a waga i tak nie spada, tylko stoi w miejscu.

 

 

Naucz się odpowiednio komponować posiłki

 

W diecie pobudzającej metabolizm bardzo ważne są odpowiednie proporcje węglowodanów, białek i tłuszczów. Takie zbilansowane, dodające energii do szybszego spalania tłuszczu, posiłki to klucz do sukcesu w skutecznym odchudzaniu.

 

Pamiętaj o produktach przyspieszających metabolizm

 

Produkty przyspieszające spalanie tłuszczu, które wchodzą w skład tej diety to:

 

Grejpfrut zawiera bardzo mało kalorii, średni owoc zawiera tylko 65 kalorii, i dodatkowo pobudza przemianę materii; grejpfruty należy jeść przed posiłkami
Krewetki prawie nie mają tłuszczu, ale są bogate w białko i jod, które zmuszają organizm do szybszego spalania kalorii
Chili powoduje przyspieszenie krążenia krwi oraz metabolizmu; zawiera związki obniżające poziom insuliny, a co za tym idzie - uczucie głodu
Herbata czerwona, zielona i czarna ogranicza magazynowanie tłuszczu; należy więc pić ją regularnie, bez dodatku cukru
Imbir zwiększa produkcję ciepła w organizmie, a tym samym spalanie kalorii; pobudza trawienie i oczyszcza organizm z toksyn
Ocet winny spowalnia przywajanie węglowodanów z jedzenia i odkładanie tłuszczu; sprawia, że po posiłku dłużej czujemy się syci
Czerwona kapusta surowa kapusta zawiera sporo tzw. antocyjanów, które regulują funkcjonowanie komórek tłuszczowych

 

 

Jak stosować dietę spalającą tłuszcz?

 

 Zasady stosowania diety spalającej tłuszcz:

 

- jedz pięć posiłków dziennie, zawsze o tej samej porze (np. śniadania codziennie o 7.00); pamietaj, że nie wolno opuścić ani jedngo posiłku lub przesunąć jego stałej godziny
- jeśli między posiłkami poczujesz głód, wypij szklankę niegazowanej wody (np. z cytryną) lub zieloną herbatę
- trzymaj się ściśle jadłospisu, i nie wyrzucaj z niego poduktów spalających tłuszcz, nawet jeśli ich nie lubisz
- wyrzuć z jadłospisu cukier - zapomnij o słodzeniu herbaty
- na czas diety zrezygnuj z kawy

 

Dieta spalająca tłuszcz - jadłospis

 

Przykładowy jadłospis na 5 dni:

 

DZIEŃ 1: 1377 kcal

ŚNIADANIE (327 kcal): 100 g chudego twarogu z 3 pokrojonymi rzodkiewkami, kromka pieczywa razowego, średnie jabłko, szklanka soku warzywnego, czerwona herbata
II ŚNIADANIE (285 kcal): 100 g sałaty z łyżką jogurtu naturalnego, 100 g burito, zielona herbata
OBIAD (322 kcal): 1/2 grejpfruta (przed obiadem), 150 g lasagne z kurczakiem i grzybami, szklanka wody z cynamonem
PODWIECZOREK (102 kcal): 150 g jogurtu waniliowego, szklanka wody mineralnej z plastrem cytryny
KOLACJA (341 kcal): sałatka owocowo-orzechowa (po łyżce rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i laskowych, średnie jabłko i 1/2 pomarańczy), szklanka zielonej herbaty

 

 

DZIEŃ 2: 1303 kcal

ŚNIADANIE (193 kcal): 1/2 szklanki mleka 0,5 % tłuszczu z 3 łyżkami ekologicznego musli (bez cukru), z jabłkiem oraz 6 posiekanymi orzechami laskowymi, szklanka wody mineralnej z plastrem cytryny
II ŚNIADANIE (348 kcal): 2 szaszłyki z 6 krewetek, połówki awokado i cytryny pokrojonej w ćwiartki, do tego kromka pieczywa pełnoziarnistego, zielona herbata
OBIAD (460 kcal): 100 g chili con carne, 1/2 torebki długoziarnistego ryżu, 50 g surówki z czerwonej kapusty z sokiem z 1/2 cytryny, czerwona herbata
PODWIECZOREK (43 kcal): plaster papai (100 g) zapieczony ze szczyptą sproszkowanego imbiru, herbata zielona
KOLACJA (260 kcal): mała bułka grahamka z plastrem odtłuszczonego sera feta, kilkoma listkami rukoli i 2 suszonymi pomidorami, szklanka wody mineralnej

 

DZIEŃ 3: 1212 kcal

ŚNIADANIE (205 kcal): szklanka mleka 0,5 % tłuszczu zmiksowana ze średnim bananem, łyżeczką miodu, sokiem z 1/2 pomarańczy i łyżką kiełków pszenicy, czerwona herbata
II ŚNIADANIE (307 kcal): niewielka miseczka zupy - kremu z czerwonej papryki i pomidora, przyprawiona szczyptą chili, grzanka z chleba razowego, szklanka świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
OBIAD (299 kcal): 100 g chudej wołowiny usmażonej na łyżce oliwy, 2 ziemniaki ugotowane na parze, 100 g surówki z marchwi, przyprawionej szczyptą sproszkowanego imbiru, szklanka wody mineralnej z plastrem cytryny
PODWIECZOREK (235 kcal): średni banan upieczony ze szczyptą cynamonu i posypany startą skórką z 1/2 pomarańczy, zielona herbata
KOLACJA (166 kcal): 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego z 50 g pasty łososiowej, posypane łyżeczką drobno posiekanej natki pietruszki, pomidor ze szczyptą zielonego pieprzu, 2 ogórki kiszone lub małosolne, czarna herbata z kawałkiem imbiru

 


 

DZIEŃ 4: 1360 kcal

ŚNIADANIE (310 kcal): 4 płaskie łyżki płatków owsianych, ugotowanych w 2 szklankach wody z 5 drobno pokrojonymi suszonymi morelami, szklanka herbaty z cynamonem
II ŚNIADANIE (324 kcal): 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego z 2 listkami sałaty lodowej i 50 g tuńczyka z puszki, pomidor z łyżką posiekanego szczypiorku i szczyptą pieprzu, szklanka świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
OBIAD (275 kcal): 100 g filetu z indyka duszonego w sosie z pomidora, z dodatkiem bazylii, 50 g gotowanego dzikiego ryżu, zielona herbata
PODWIECZOREK (251 kcal): jabłko, 1/2 banana, szklanka wody mineralnej z plastrem cytryny
KOLACJA (200 kcal): 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego cienko posmarowanego margaryną, z 2 plasterkami chudej szynki i 2 plastrami pomidora oprószonego pieprzem, herbata owocowa

 

 

DZIEŃ 5: 1259 kcal

ŚNIADANIE (370 kcal): 3 łyżki płatków owsianych zalanych szklanką mleka 0,5 % tłuszczu, z drobno pokrojonymi suszonymi śliwkami, średnie jabłko, czerwona herbata
II ŚNIADANIE (203 kcal): 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego z jajkiem, 1/2 grejpfruta, 1/2 melona, herbata owocowa
OBIAD (252 kcal): 150 g filetu z halibuta upieczonego w ziołach, 150 g ugotowanej mieszanki warzywnej (marchew, brokuły, kalafior, fasolka), 50 g surówki z czerwonej kapusty skropionej sokiem z cytryny, zielona herbata
PODWIECZOREK (210 kcal): 3 daktyle, 2 ciasteczka owsiane, szklanka wody mineralnej z plastrem cytryny
KOLACJA (224 kcal): 8 krewetek duszonych na łyżce masła, posypanych łyżeczką drobno posiekanej natki, kromka chleba razowego, herbata zielona z cynamonem

 

Zobacz podobne artykuły:

prosta dieta 1200 kalorii,dieta 9:1 - dieta Jennifer Aniston, dieta 5 kilo mniej (superprodukty) (superprodukty), dieta Fultona, 13 produktów, które odchudzają