Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

 

 

Zupa szpinakowo-jogurtowa

 

(porcja dla 2-4 osób)

 

Składniki:

250 g szpinaku (mrożonego)

500 ml bulionu z kury

1/2 cebuli

250 g jogurtu

2 żółtka

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

2 łyżki soku z cytryny

sól

świeżo zmielony pieprz

 

Przygotowanie:

Wrzucić szpinak na wrzący bulion i chwilę gotować. Liście wyłowić, odcisnąć, poczekać aż trochę wystygną i drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i poddusić na maśle. Zalać bulionem, dodać posiekany szpinak, doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Resztę składników utrzeć w misce na gładką masę, przetrzeć przez sito i połączyć z zupą. Na małym ogniu gotować jeszcze 10 minut.

 

 

 źródło: Czy wiesz, co jesz, Siegfried Schlett, Warszawa 2008

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 169 gości oraz 0 użytkowników.

luty 2020
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top