Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Czarna herbata - pić czy nie?

Jeszcze 30-40 lat letmu szklanka z czarną herbatą, postawioną na spodku, królowała na biurku każdego urzędnika. Dzisiaj jest inaczej - chętniej pijemy jej zieloną lub białą wersję. Przez ostatnie dziesięciolecie bowiem prasa i media grzmiały, by zrezygnować ze szkodliwej czarnej herbaty, a w jej miejsce sięgnąć po jej zdrowsze odpowiedniki - zieloną i białą. Czy tak jest jednak na prawdę?

Jeszcze 30-40 lat letmu szklanka z czarną herbatą, postawioną na spodku, królowała na biurku każdego urzędnika. Dzisiaj jest inaczej - chętniej pijemy jej zieloną lub białą wersję. Przez ostatnie dziesięciolecie bowiem prasa i media grzmiały, by zrezygnować ze szkodliwej czarnej herbaty, a w jej miejsce sięgnąć po jej zdrowsze odpowiedniki - zieloną i białą. Czy tak jest jednak na prawdę?

 

Czarna, czerwona, zielona czy biała - każda pochodzi z jednej rośliny herbacianej!

 

Czarna herbata jest znana i uwielbiana od setek lat. Uprawiana jest i pochodzi z Chin, Indii i Afryki, Sri Lanki (odmiana Assam i Cejlon), pólnocnych Indii (Dareeling).

 

 

Wszystkie rodzaje herbat - czarna, zielona i biała - pochodzą z liści tej samej rośliny. Różnice zaczynają się przy zbiorze i dalszej obróbce: to, czy powstanie herbata zielona, biała czy czarna, zależy od czasu jej zebrania, sposobu suszenia i przetwarzania. Herbata więc, niezależnie od jej rodzaju, jest bogatym źródłem składników odżywczych.

 

Wszystkie rodzaje herbat bogatym żródłem składników odżywczych!

 

Zarówna herbata czarna, jak i zielona, zawierają podobną ilość polifenoli - najsilniejszych przeciwutleniaczy. Dodatkowo wszystkie rodzaje tego orzeźwiającego naparu są bogate w teaflawinę, dzięki której nasz mózg pracuje sprawniej, i która przyczynia się do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi. Herbata może także obniżać ciśnienie, poprawiając przy tym krążenie krwi i zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca. Chroni również naczynia krwionośne i działa antyzakrzepowo.

 

 

Podczas długiego parzenia herbaty wydzielają się garbniki, które zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Z drugiej jednak strony, zbyt duża ich ilość może doprowadzić do zmniejszenia wchłaniania do organizmu minerałów i mikroelementów.

 

Herbata chroni przed próchnicą zębów!

 

Herbata zawiera fluor, pijąc więc herbatę dbamy o higienę ustną i zdrowie zębów. Natomiast badania japońskich naukowców wykazały, że herbata pozytywnie wpływa na porost włosów.

 

herbata pic czy nie 2

 

Jak parzyć herbatę?

 

Czarną herbatę należy zalewać wrzącą wodą o temperaturze 100oC. Parzymy ją od 4 do 5 minut. Po tym czasie herbata zaczyna tracić swoje pobudzające działanie. Dzieje się tak dlatego, że zaczyna uwalniać się tanina, która neutralizuje działanie kofeiny. A musimy pamiętać, że czarna herbata zawiera więcej kofeiny od kawy, dlatego może z powodzeniem ją zastąpić. Wydłużenie czasu parzenia sprawia, że herbata nabiera właściwości relaksujących.

 

Zieloną herbatę należy parzyć od 3 do 4 minut w temeraturze od 90 do 70oC. Wrząca woda osiąga temperaturę 90oC po upływie 2 minut od zagotowania, natomiast temperaturę 70oC - po upływie ok. 7 minut.

 

Do parzenia białej herbaty używamy wody o temperaturze 80oC, czyli liście herbaty zalewamy dopiero po upływie 4-5 minut od jej zagotowania. Parzymy przez 6-8 minut.

 

Aby właściwie zaparzyć czerwoną herbatę, zalewamy ją wodą o o temperaturze 90-95oC (czyli po upływie 1-2 minut od jej zagotowania) i parzymy przez 3-5 minut.

 

{fcommemt}

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 161 gości oraz 0 użytkowników.

czerwiec 2020
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top