Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Kminek i układ pokarmowy


W tradycjnej kuchni ludowej kminek dodawany był do kiszonej kapusty i zawiesistych zup. Uważano bowiem, że wspomaga procesy trawienia. Jaka jest prawda? Czy rzeczywiście warto stosować kminek?

W tradycjnej kuchni ludowej kminek dodawany był do kiszonej kapusty i zawiesistych zup. Uważano bowiem, że wspomaga procesy trawienia. Jaka jest prawda? Czy rzeczywiście warto stosować kminek?

 

Od wieków leczy i przyprawia

 

Kminek należy do najdawniejszych roślin, stosowanych jeszcze w osadach polowych. Służy jako przyprawa do potraw, ale też równocześnie ma zastosowanie w ziołolecznictwie.


Do celów leczniczych owoce kminku mają zastosowanie przy atonii jelit i wzdęciach. Kminek działa żółciopędnie, hamuje procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach wzmagając czynność gruczołów trawiennych, poprawia apetyt. W lecznictwie ludowym napar z nasion uważany był za środek mlekopędny (dla matek karmiących), podawany był również zwierzętom przy kolkach i wzdęciach brzucha.

 

Kminek w kuchni


W kuchni nasiona kminku używane są do aromatyzowania pieczywa i likierów. Dodawane są także do serów i twarogów, oraz do zup, np. do jarzynowej, kapuśniaku, ziemniaczanej. Od wieków gospodynie domowe używają kminku jako przyprawy do białej kapusty i pieczonych ziemniaków (ziemniaki pokroić w grube plasterki, położyć na wysmarowaną olejem blachę, lekko posolić i posypać kminkiem, piec w piekarniku 5-10 minut). Ponadto kminek dodawany bywa do kwaszeniu kapusty (z jałowcem).

 

źródło: Leki z Bożej Apteki, Jan Schulz, Edyta Uberhuber


Kminek należy do najdawniejszych roślin, znalezionych w osadach polowych. Służy jako przyprawa do potraw, a równocześnie ma

zastosowanie w ziołolecznictwie.

Do celów leczniczych owoce kminku mają zastosowanie przy atonii jelit i wzdęciach. Kminek działa żółciopędnie, hamuje procesy gnilne i

fermentacyjne w jelitach wzmagając czynność gruczołów trawiennych, poprawia apetyt. W lecznictwie ludowym napar z nasion uważany był za

środek mlekopędny (dla matek karmiących), podawany był również zwierzętom przy kolkach i wzdęciach brzucha.

W kuchni nasiona kminku używane są do aromatyzowania pieczywa i likierów, dodawane są także do serów i twarogu, oraz do zup np. do

jarzynowej, kapuśniaku, ziemniaczanej, a także do białej kapusty, pieczonych ziemniaków (kroić grube plasterki, położyć na wysmarowaną

olejem blachę, lekko posolić i posypać kminkiem, piec w piekarniku 5—10 minut). Ponadto kminek dodawany bywa przy kwaszeniu kapusty (z

jałowcem).

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 571 gości oraz 0 użytkowników.

grudzień 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top