Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Jałowiec oczyszczający krew


Od pokoleń jałowiec używany był do przyprawiania mięs, zwłaszcza dziczyzny. Ale miał też zastosowanie w medycynie ludowej - używano go jako środka oczyszczającego krew oraz wpływającego na proces cofania się procesu gruźliczego. Posiada też inne właściwości lecznicze.

Od pokoleń jałowiec używany był do przyprawiania mięs, zwłaszcza dziczyzny. Ale miał też zastosowanie w medycynie ludowej - używano go jako środka oczyszczającego krew oraz wpływającego na proces cofania się procesu gruźliczego. Posiada też inne właściwości lecznicze.

 

Jałowiec o właściwościach bakteriobójczych

 

Już w dawnych czasach używano jałowca do konserwowania mięs, wykorzystując do tego dym z palonego igliwia. Jak wykazały obecne badania posiada on silne właściwości bakteriobójcze. W medycynie ludowej używano jałowca w leczeniu choroby przemiany materii, poprzez pobudzenie metabolizmu, do okadzeń (w celu zabicia drobnoustrojów) i inhalacji.

 

Czarne owoce jałowca mają także działanie moczopędne, poprawiające samopoczucie, wływają na cofanie się procesu gruźliczego, leczą niedomogi dny i gośćca, obrzęki pochodzenia sercowego, itp.

 

Oczyszcza zanieczyszczoną krew

 

Jak podają teksty źródłowe, w celu „oczyszczenia nawet najbardziej zanieczyszczonej krwi" zalecano jedzenie (żucie) jagód jałowca. Według ks. Kneippa kuracja powinna wyglądać następująco:
1-go dnia należy rzuć 4 jagody jałowca, 2-go dnia — 5 jagód, 3-go dnia — 6 jagód, i tak dalej, aż do 12 dnia, po którym należy zjeść aż 15 jagód jałowca. Potem znów zmniejsza się dawkę o 1 jagodę dziennie, aż do 23 dnia, w którym spożywa się 4 jagody. Kurację tę należy powtórzać - w zależności od potrzeb - 4—5 razy. Nie wolno zwiększać dawek. Terapii nie powinne stosować osoby cierpiące na stany zapalne nerek.

 

Jałowiec w kuchni

 

Owoce jałowca używane są w kuchni jako przyprawa, w postaci rozdrobnionej. Mają one zastosowanie jako dodatek do mięs (wołowina, baranina, dziczyzna), do zup, np. do barszczu ukraińskiego, żuru, zupy pomidorowej. Jałowiec bardzo poprawia smak kiszonej kapusty (do kiszenia dodaje się 50 g owoców na 10 kg kapusty).

 

źródło: Leki z Bożej Apteki, Jan Schulz, Edyta Uberhuber

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 162 gości oraz 0 użytkowników.

grudzień 2018
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top