Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Czekolada - szkodliwa dla zdrowia słabość

Z truskawkami, orzechami, rodzynkami, karmelem. Mleczna lub z dodatkiem dużej ilości kakao, słodka lub gorzka, ale zawsze wspaniała w smaku. Czy jest ktoś, kto nigdy nie uległ pokusie sięgnięcia po czekoladę? Niestety, oprócz pysznych dodatków, może zawierać coś jeszcze - bardzo szkodliwe dla zdrowia konserwanty.

Z truskawkami, orzechami, rodzynkami, karmelem. Mleczna lub z dodatkiem dużej ilości kakao, słodka lub gorzka, ale zawsze wspaniała w smaku. Czy jest ktoś, kto nigdy nie uległ pokusie sięgnięcia po czekoladę? Niestety, oprócz pysznych dodatków, może zawierać coś jeszcze - bardzo szkodliwe dla zdrowia konserwanty.

 

Słodka czy gorzka, zawsze pyszna!

 

Znana ze swoich walorów smakowych czekolada towarzyszy nam od dziecka do późnych lat życia. Wszyscy znamy jej rozpływający się w ustach słodki smak i zapach. Jest sprawdzonym prezentem na każdą okazję. Dziadkowie chętnie wręczają ją wnukom, a zakochani swoim wybrankom. Jest słodką pocieszycielką w chwilach smutku, chandry, życiowych kłopotów. Ale nie zdajemy sobie sprawy, co jeszcze, oprócz walorów smakowych, wnosi w nasze życie czekolada. Nie są to tylko zgubne dla smukłej figury kalorie. Może mieć w składzie wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia dodatki aromatyczne, barwniki, substancje słodzące.

 

 

Aromatyzujący i szkodliwy brązowy barwnik

 

Czekolada może zawierać aromatyzujący brązowy barwnik, karmel amoniakalny, czyli E150c. Wytwarzany jest przy użyciu amoniaku z buraka cukrowego, trzciny cukrowej lub skrobi kukurydzianej. Może pochodzić z roślin GMO. E150c powoduje nadpobudliwość, może wpływać na wątrobę, żołądek oraz płodność. W trakcie niektórych testów na zwierzętach wywoływał konwulsje, okazał się również toksyczny dla krwi szczurów.

 

Poza czekoladą znajdziemy go także w sosie sojowym, sosie ostrygowym, herbatnikach, dżemie, ciemnym pieczywie, marynatach, polewach, deserach mlecznych.

 

Pozornie niewinny dodatek słodzący

 

Kolejny dodatek, który może znaleźć się w czekoladzie to E962, czyli sól aspartamu-acesulfamu, który jest substancją słodzącą. Potencjalne skutki zdrowotne, które powoduje to bóle głowy, migreny, zawroty głowy, a także depresja, bezsenność, niepokój, zmęczenie, astma, nadpobudliwość, irytacja, agresja. Może wywołać symptomy takie, jak w stwardnieniu rozsianym, a także ślepotę, epilepsję, utratę pamięci, apopleksję. Niezalecany jest dzieciom i kobietom w ciąży (może mieć działanie teratogenne). Najgorszymi schorzeniami wywoływanymi przez E962 jest rak płuc, piersi oraz białaczka. Testowany na zwierzętach, wywoływał u nich choroby układu oddechowego i nowotwory.

 

czekolada konserwanty 500 500

 

Sól aspartamu-acesulfamu bywała dodatkiem do błyskawicznych budyni w proszku, napojów mlecznych, gum do żucia.

 

Przeciwzbrylający talk

 

Aby pyszna czekolada przez długi czas zachowała swoją wspaniałą konsystencję, dodaje się do niej środek przeciwzbrylający, czyli E553b - uwodniony krzemian magnezu (potocznie zwany talkiem). Jest odpowiedzialny za takie przypadłości, jak nowotwory żołądka i jajników, guzy, a także kaszel, wymioty, problemy z oddychaniem oraz problemy żołądkowe.

 

Oprócz czekolady, środek przeciwzbrylający E553b dodaje się do gum do żucia, przypraw, wyrobów cukierniczych, polerowanego ryżu.

 

 

W przemyśle chemicznym E553b jest składnikiem cieni do powiek, talku kosmetycznego, zasypek dla dzieci. Można go znaleźć również w karmie dla zwierząt i preparatach witaminowych.

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 183 gości oraz 0 użytkowników.

czerwiec 2020
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top