Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Niespodzianki ukryte w gotowych ciastach

Praca do późnych godzin popołudniowych, potem jeszcze zakupy... Wracamy wieczorem i padamy ze zmęczenia. Nie mamy czasu na gotowanie, a tym bardziej na pieczenie. Robiąc zakupy w supermarkecie sięgamy po gotowe dania i wypieki, bo tak jest wygodniej i szybciej. Tym samym fundujemy naszemu organizmowi zabójczy dla zdrowia koktajl, składający się z chemicznych ulepszaczy i konserwantów.

 

Sztuczne ciasta o nienaturalnie silnym aromacie

Plagą naszych czasów - oprócz zabiegania, stresu i ciągłego przemęczenia - stało się sztuczne jedzenie - ogromna ilość gotowych dań, ciast, przekąsek łarwo dostępnych w supermarketach. Z braku czasu niestety chętnie po nie sięgamy.

W ten sposób podpisujemy na siebie wyrok, bowiem po zaaplikowaniu organizmowi dawki chemikaliów, jakie zawierają gotowe dania, chorujemy na przeróżne, poważne choroby układu trawiennego, układu krążenia, układu nerwowego, zapadamy na nowotwory, a nasze dzieci są dręczone przez alergie pokarmowe.

Czy warto aż tak bardzo się poświęcać? I to z powodu bylejakiego śmieciowego jedzenia? Czy kawałek gumowatego ciasta, kryjącego się pod foliowym opakowaniem, jest warte tego, aby po jego zjedzeniu, męczyć się przez następne 12 godzin ze zgagą, wzdęciami, wysypką, bólami głowy lub migreną?


Chyba jednak nie warto. Przyjrzyjmy się więc gotowym ciastom z supermarketów - co tak na prawdę w sobie zawierają?

 

Co kryją w sobie gotowe babki i makowce

Pięknie opakowane, kuszą nas kształtami domowych babek z formy lub imitacją ręcznie zawijanych podłużnych roladek. Ułożone na półkach na wysokości wzroku tuż obok chlebów, bułek i drożdżówek. Jednym słowem - kuszą, aż się proszą, aby sięgając po chleb, niby niechcący sięgnąć także i po nie. Gotowe ciasta - babki piaskowe, babki polane czekoladą, strucle z owocami, drożowe z kruszonką, makowce. Imitacje tradycyjnych polskich wypieków. Jednak ich skład jest o wiele bogatszy - zmodyfikowany nie do poznania, tak daleki od tradycyjnych przepisów, że nie poznałyby go nawet znawczynie tematu - nasze babcie i mamy, które przez lata piekły domowe słodkości.

Co zawierają? W większości ulepszacze. Na przykład zwykła babka zrobiona jest z masy jajowej pasteryzowanej, zagęstnika, czyli skrobii kukurydzianej modyfikowanej, serwatki w proszku (z mleka), środków spulchniających (takich, jak np. wodorowęglan sodu) oraz emulgatorów E-475 i E-471.


Gdzie jajka, które są składnikiem porządnej babki? Nie ma. Jak mówi pracownik jednej z krakowskich cukierni - W porządnej babce są jajka, mąka i cukier, ewentualnie aromat smakowy. I żadnych innych dodatków. Tak się piecze babki od pokoleń. Inaczej się nie da.

 

Sztuczne składniki powodują groźne choroby

 

A jednak da się. Niektórym udaje się inaczej, tylko szkoda, że kosztem naszego zdrowia. Oprócz wyżej wspomnianych kłopotów zdrowotnych, dodatki do ciast, które powstają na bazie utwardzonych tłuszczy roślinnych, podnoszą poziom tzw. złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Zagęstnik w owocowych nadzieniach, zwany fosforanem diskrobiowym, może zaburzyć wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza.

 

Babki, strucle, biszkopty - przegląd chemikaliów

 

Poza powyżej opisaną babką warto wspomnieć jeszcze o składzie chemicznym strucli i ciast biszkoptowych.

Strucla z makiem

Ile jest w niej maku? Około 16 % całego niby-makowca. Ale godnie zastępują go chemikalia: tłuszcze roślinne utwardzone i częściowo utwardzone, serwatka w proszku (z mleka), syrop skrobiowy oraz etylowanilina, która udaje prawdziwą wanilię.

Strucla truskawkowa

W skład strucli wchodzą: skrobia modyfikowana, tłuszcz roślinny rzepakowy utwardzony, serwatka w proszku (z mleka), środek nabłyszczający, etylowanilina (która ma znacznie silniejszy aromat niż oryginalna wanilia, tylko że jest produkowana syntetycznie). Truskawki stanowią niespełna 14 % wypieku.

 

 

Ciasto biszkoptowe

z czekoladowymi drażetkami w polewie kakaowej

Te czekoladowe drażetki to wszystko, co w kupowanym cieście jest prawdziwe. Reszta to stabilizator tristearynian sorbitolu, sorbitole i glicerol (czyli substancje utrzymujące wilgoć), szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy i substancje spulchniające (m.in. węglany sodu).

 

Ciasto biszkoptowe

z nadzieniem truskawkowym w polewie kakaowej

 

Ile jest w cieście z truskawkami prawdziwych truskawek? Około 10 %, w tym 30% to przecier truskawkowy. Reszta to syrop glukozowo-fruktozowy lub pektyny, które są stabilizatorem. Dodatkowo W składzie ciasta są też substancje utrzymujące wilgoć (m.in. sorbitole i glicerol), spulchniacze (difosforany), stabilizator tristearynian sorbitolu oraz diglicerydy kwasów tłuszczowych.

Nadal macie ochotę na gotowe zafoliowane ciasta z dużych sieci sklepowych?

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 236 gości oraz 0 użytkowników.

grudzień 2018
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top