Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Moc jabłek

Leczenie uciążliwych schorzeń można wspomagać przez wprowadzenie do codziennej diety... większej ilości jabłek. Soczyste, pachnące słońcem, kusząco czerwone i... niedoceniane pod względem zdrowotnym. Poznaj ich cudowną moc, bo na prawdę warto!  

 

Lubiane na całym świecie

 

Natura odbarzyła nas aż 120 rodzajami i 4000 gatunkami jabłoni. W Polsce występuje w ponad 30 odmianach. Uprawiana jest w umiarkowanych strefach klimatycznych. Do tej samej rodziny należą: brzoskwina, czereśnia, gruszka, malina, morela, poziomka, róża, śliwka, truskawka, głóg, pięciornik gęsi, rzepik pospolity itp. W światowej produkcji owoców jabłko zajmuje drugie miejsce po winogronach. Ojczyzną dzikich gatunków jabłoni są Chiny.

 

 

Bogate w potas i witaminę C

 

Jabłko zawdzięcza swoją popularność przede wszystkim dzięki walorom spożywczym. Mimo, że uchodzi za owoc bardzo zdrowy, jego zalety lecznicze nie są dostatecznie znane. A jabłko jest znakomitym środkiem terapeutycznym, zasługującym na szersze upowszechnienie. O jego właściwościach leczniczych decydują składniki, spośród których warto zwrócić uwagę na potas (137 mg) oraz inne biopierwiastki, pektyny, kwasy organiczne oraz witaminy, głównie C.

 

Wspomagają nerwy, nerki i trawienie

 

Jabłko wzmacnia mięśnie i układ nerwowy, działa moczopędnie, przeciwkamicznie, przeciwreumatyczne, odświeżająco, wspomaga trawienie. Dzięki pektynom obniżają poziom cholesterolu we krwi, ochraniają przewód pokarmowy, wpływają pobudzająco na pracę wątroby i zmniejszają jej przekrwienie, wpływają oczyszczająco na krew. Mają też działanie odchudzajace.


Pektyny jabłkowe regulują florę bakteryjną jelit, neutralizują substancje toksyczne, rozpuszczają cholesterol, wiążą radioaktywny kobalt, stront i ołów, pobudzają wydzielanie kwasu moczowego przez nerki. Wapń i krzem skórki jabłka działają korzystnie na włosy i paznokcie.

 

Na anemię, bezsenność i miażdżycę

 

Jedzenie jabłek wskazane jest zwłaszcza przy anemii, artretyzmie, bezsenności, bólach żołądka z obrzękiem błony śluzowej, a także przy dnie, w dolegliwościach oskrzeli, w infekcjach jelitowych, miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym, nadmiernym wypełnieniu naczyń krwią, w niedoborze minerałów.

 

Dobre w ciąży i w otyłości

 

Warto sięgnąć po ten soczysty owoc w stanach nerwowych, przemęczeniu, rekonwalescencji, w osłabieniu fizycznym i umysłowym. Także przy opryszczce, w otyłości, reumatyzmie, rozwolnieniu, w przewlekłych schorzeniach wątroby, w schorzeniach mięśnia sercowego, przy skąpomoczu, w stanach gorączkowych, uporczywych bólach głowy, zaparciach, zawałach. Wszystkie kobiety w ciąży powinny jeść jabłka w jej trakcie.

 

Ocet jabłkowy

 

Ocet jabłkowy zawiera potas, a ponadto fosfor, chlor, sód, magnez, wapń, siarkę, żelazo, fluor, krzem i inne pierwiastki śladowe.

 

Działa profilaktycznie i leczniczo w przypadku wielu chorób, jak np. reumatyzm, przeziębienie, zaburzenia trawienne, wyczerpanie ogólne, bóle i zawroty głowy, bóle gardła, nadmiar śluzu w przewodzie pokarmowym, zaburzenia związane ze zmianą pogody, otyłość, choroby skórne. 

 

Składniki:

jabłka

miód lub cukier

drożdże piekarnicze

suchy chleb razowy

 

Przygotowanie:

Z umytych jabłek wyciąć zepsute lub robaczywe części, owoce przetrzeć na tarce. Można zużyć również skórki.

 

Całość włożyć do naczynia ze szkła, drewna (np. beczułka) bądź z emaliowanej gliny. Zalać ciepłą, przegotowaną wodą w ilości 0,5 litra na 0,4 kg jabłek. Na każdy litr wody dodać 100 g miodu lub cukru, a w celu przyspieszenia fermentacji octowej - 10 g drożdży piekarniczych i 20 g suchego chleba razowego.


Naczynia nie zakrywać, wstawić do pomieszczenia o temperaturze 20-30°C, w ciemne miejsce 0 promienie ultrafioletowe szkodzą bowiem przebiegowi reakcji fermentacyjnej.

 


Tak przygotowaną miksturę należy 2-3 razy dziennie mieszać drewnianą łyżką. Po 10 dniach zlać wszystko do woreczka z gazy. Otrzymany po wyciśnięciu sok przecedzić ponownie do naczynia z szerokim otworem. Na każdy litr soku można dodać 50-100 g miodu lub cukru. Mieszać do pełnej homogenizacji. W celu przeprowadzenia drugiego stadium fermentacji, należy nakryć naczynie gazą i trzymać je w ciepłym miejscu. Fermentacja jest zakończona, kiedy płyn uspokoi się i przybierze jasny kolor.

 

W zależności od jakości soku, ocet jabłkowy będzie gotowy do użytku po upływie 40-60 dni. Nalżey przelać ocet do butelek, filtrując płyn za pomocą lejka. Butelki korkuje się szczelnie, zalewa woskiem lub lakiem i przechowuje w odpowiednim miejscu.

 

 

źródło: Apteka natury, Jadwiga Górnicka, Warszawa

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 335 gości oraz 0 użytkowników.

czerwiec 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top