Chyba nie ma osób, które chciałyby jeść smacznie, do syta i przy tym nie przybierać na wadze. To marzenie większości z nas – jeść i nie tyć. Są dania skomponowane z takich składników, że oprócz walorów smakowych, sprawiają że nie tylko nasza waga nie wzrośnie, ale wręcz przeciwnie – mamy szansę schudnąć.
Jak jeść i nie tyć
Dobrze dobrane produkty, które wchodzą w skład naszej codziennej diety, to podstawa. W codziennym menu osoby dbającej o szczupłą i zdrową sylwetkę, nie może zabraknąć tych, które są bogate w składniki posiadające właściwości odchudzające. Przyśpieszające tempo metabolizmu, pobudzające przemianę materii. Można jeść smacznie, zdrowo i cieszyć się zgrabną sylwetką.
Ostra papryczka, która odchudza
Ta wersja kremowej zupy z dyni z dodatkiem papryczki chili pobudza metabolizm, dzięki czemu następuje spalanie tłuszczu. Dlatego koniecznie należy dodać papryczkę w całości, a więc z ziarenkami. W nich bowiem znajduje się najwięcej kapsaicyny – składnika, który sprawia, że organizm wydziela więcej ciepła. Powoduje to zwiększenie tempa metabolizmu, a więc prowadzi do intensywniejszego spalania tłuszczu. Dodatkowo eliminuje uczucie głodu. Rozgrzewa i odchudza – chyba trudno o lepsze połączenie w jednym daniu, tak idealnym na zimne dni.
Niskokaloryczna dynia, dobra na potencję
Ale wystarczy o chili, bo mowa przecież o kremie z dyni. Dynia jest niskokaloryczna i zarazem syta. 100 g gotowanej - to ok. 25 kalorii. Ale cechuje się wysokim indeksem glikemicznym, bo aż 75 IG, czyli rozważnie powinni podchodzić do jedzenia dyni chorzy na cukrzycę. Odpowiednio doprawiona, traci swój słodkawy smak i może być serwowana jako danie główne. Dodatkowo zawiera cynk, dobroczynny dla naszej skóry i niezbędny dla męskiej potencji.
Przyprawa na lepsze trawienie
Kolejnym cennym składnikiem jest gałka muszkatołowa. Poprawia trawienie, wzmaga bowiem wydzielanie soku żołądkowego. Zapobiega wrzodom żołądka i zakrzepom krwi. A u mężczyzn poprawia potencję.
Danie, które rozgrzewa i odchudza
Zupa-krem z dyni z dodatkiem chili jest idealna dla tych, którzy odchudzają się lub pragną zachować szczupłą sylwetkę. Stanowi także wspaniałą alternatywę na chłodne dni, bowiem rozgrzewa organizm. I oczywiście... posiada wspaniały smak i aromat.
Jak przygotować zupę z dyni
Poniżej prezentujemy przepis.
Składniki:
1 mała dynia
2 marchewki
1 cebula
1 łyżka gałki muszkatołowej
1 ser feta (całe opakowanie)
1 cała wysuszona papryczka chili (z pestkami)
2 łyżki natki pietruszki
1 kostka rosołowa
1 opakowanie drobnego makaronu lub grzanki
1-2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dynię obrać i pokroić w kostkę, marchewkę również obrać i pokroić w krążki. Dynię i marchew włożyć do garnka i zalać wodą do takiej wysokości, aby je przykrywała. Kiedy warzywa już się zagotują, dodać kostkę rosołową, sól, gałkę muszkatołową, papryczkę chili, łącznie z ziarenkami.
Zagotować, dodać podsmażoną na oleju cebulę. Kiedy warzywa będą miękkie, a smaki się przenikną, zdjąć z ognia. Do garnka dodać pokruszony ser feta i wyjąć papryczkę chili (jeśli wolisz wersję mniej ostrą, jeśli nie – zostaw chili, wtedy zupa będzie ostra), a potem zmiksować blenderem.
Do talerzy lub miseczek włożyć ugotowany wcześniej makaron i zalać zupą-kremem, posypać natką pietruszki.
Można także podać zupę z grzankami. Należy je dodać do zupy bezpośrednio przed podaniem, ale inaczej niż makaron, czyli nie wkładać na dno pustego talerza, tylko położyć je na krem, który już znajduje się w talerzach lub miseczkach.