Dieta odchudzająca nie może wyniszczać organizmu. Posiłki należy komponować tak, by zawierały odpowiednie proporcje białek, węglowodanów i... tłuszczów. Jak prawidłowo ułożyć zdrową dietę odchudzającą? Jak skomponować posiłki? Sprawdź!
Tłuszcze
W dobowym zapotrzebowaniu kalorycznym nie powinny przekraczać więcej niż 30%. Odchudzając się redukujemy ilość spożywanego tłuszczu do 25-30% ilości, którą spożywamy na co dzień (lub powinniśmy spożywać), a jest to 70 g! Zawartość tłuszczu we wszystkich posiłkach w ciągu dnia powinna więc wynosić maksymalnie 17,5 -21g. Należy pamiętać też, że mówimy tu o tłuszczu roślinnym, bo o tym zwierzęcym na czas diety odchudzającej musimy zapomnieć. Tłuszcz zwierzęcy zawiera bowiem nasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na rozwój miażdżycy, chorób serca, nadciśnienia i otyłości. Jeden gram tłuszczu, pochodzenia zwierzęcego, dostarcza organizmowi aż 9 kalorii. Stanowi to dwa razy więcej niż biało czy węglowodany.
Białko
W trakcie diety niskokalorycznej białko powinno stanowić 15-20% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Zalecany jest 1 gram białka na 1 kg wagi docelowej. Warto pamiętać, by białko przeważało w kolacjach, węglowodany bowiem, spożywane o późnej porze, sprzyjają przybieraniu na wadze.
Węglowodany
Rezygnujemy z węglowodanów łatwo przyswajalnych, czyli cukru, słodyczy, ciast i ciasteczek, napojów i soków. Ograniczamy spożycie miodu. Również niektóre owoce zawierają cukry proste, na przykład banany, winogrona, daktyle, figi, awokado. Wysokokaloryczne są owoce suszone. Nadmierne spożywanie cukrów prostych oraz dwucukrów (słodycze, cukier) prowadzi do zwiększonej syntezy trójglicerydów i odkładania się ich w wątrobie oraz w tkance tłuszczowej. Słodycze stymulują wydzielania insuliny, zwiększając tym samym apetyt.
Błonnik pokarmowy
W diecie odchudzającej powinien być obecny błonnik. Odgrywa on znaczącą rolę w tym procesie. Daje uczucie sytości, wspomaga perystaltykę jelit, prowadzi do zmniejszenia wchłaniania cholesterolu, kwasów żółciowych, metali ciężkich. Opóźnia również wchłanianie tłuszczów i węglowodanów. Zapobiega chorobom jelita grubego. Znajdziemy go w warzywach, chlebie razowym, chlebie chrupkim, kaszach gruboziarnistych, owocach, otrębach.