Wiele razy próbowałaś się odchudzać lub zmienić swoją dietę na zdrowszą, ale brakowało Ci pomysłów na niskokaloryczne dania główne. Dieta odchudzająca nie musi być monotonna, ani niesmaczna. To mit! Mamy pomysły na obiady po 350 kalorii! I nie są to sałatki.
Jak schudnąć jedząc smacznie?
Pyszny krem z kurczakiem, grillowane warzywa z makaronem lub wysokobiałkowe kotleciki z soczewicy – przygotuj te dania, a przekonasz się, że są tak pyszne, że z przyjemnością będziesz wracać do tych przepisów. Pamiętaj, aby dania dobrze przyprawiać, nie żałuj pieprzu, bowiem wspomaga on proces odchudzania.
Obiady po 350 kalorii
Oto propozycje dań obiadowych o wartości ok. 350 kalorii każde:
1.
Zupa-krem z brokułów z kurczakiem
Zupa-krem z brokułów z kurczakiem, 330 kcal
Składniki:
mięso z piersi kurczaka – 100 g
brokuły – 100 g
cebula – 1/2 sztuki, 55g
ziemniaki – 1 sztuka, 90 g
oliwa – 1 łyżka
koperek – 1 łyżka
sól - szczypta
pieprz naturalny - szczypta
liść laurowy – 2 sztuki
ziele angielskie – 2 sztuki
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą. Dodać posiekaną w wiórka cebulę. Usmażyć do miękkości. Potem dodać warzywa, pokrojone w kostkę. Zalać wodą (2 szklanki). Przyprawić. Ugotować do miękkości. Wyjąć mięso, zmiksować na krem, a potem ponownie dodać kurczaka.
2.
Kotleciki z soczewicy z brokułami
Kotleciki z soczewicy z brokułami, 350 kcal
Składniki:
3/4 soczewicy z puszki – 128 g
bułka tarta – 2 łyżki, 16 g
brokuły – 100 g
białko jaja kurzego – 1 sztuka
czosnek – 1 ząbek
sól - szczypta
pieprz naturalny - szczypta
oliwa – 1 łyżka
Przygotowanie:
Soczewicę odcedzić, opłukać wodą. Zmiksować na gładką masę. Dodać białko kurze, bułkę tartą, czosnek, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Uformować małe kotleciki. Smażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Ugotować brokuły w osolonej wodzie. Podawać z kotlecikami.
3.
Makaron razowy z grillowanymi warzywami
Makaron razowy z grillowanymi warzywami, 330 kcal
Składniki:
makaron razowy – 40 g
cukinia – 100 g
bakłażan – 100 g
papryka czerwona – 120 g
cebula – 50
sól - szczypta
pieprz naturalny - szczypta
oliwa – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w krążki, oprószyć przyprawami, skropić oliwą. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej lub na blaszce piekarnika. Zgrillować lub upiec (piec w temp. 230OC) do miękkości. W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Podawać z warzywami. Całość delikatnie skropić oliwą.