Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

3 zasady jak utrzymać szczupłą sylwetkę

Szczupłą sylwetkę zachowamy przez długie lata, jeśli nauczymy się przestrzegać pewnych zasad. I nie wiąże się to z dużym wysiłkiem czy też poświęceniami. Kluczem do sukcesu jest... chęć do zmian i odpowiednia motywacja!

Szczupłą sylwetkę zachowamy przez długie lata, jeśli nauczymy się przestrzegać pewnych zasad. I nie wiąże się to z dużym wysiłkiem czy też poświęceniami. Kluczem do sukcesu jest... chęć do zmian i odpowiednia motywacja!

 

Zasada 1


Jedz 5 małych posiłków o stałych porach

 

Jedzenie pięciu małych posiłków każdego dnia pozwoli nam utrzymać szczupłą sylwetkę bez wysiłku. Ale... musimy pamiętać, aby codziennie były o tych samych godzinach! W praktyce oznacza to, że na przykład śniadania będziemy jadać o 7.00, drugie śniadania o 10.00, obiady o 13.00, przekąski – o 16.00, kolacje –  o 18.30. Nasz organizm zapamięta, kiedy każdego dnia spożywamy posiłek i nie będzie robił zapasów „na później”, co w praktyce oznacza odkładanie tkanki tłuszczowej i tycie. Dlatego więc, szybciej przytyjemy głodując cały dzień i zjadając wieczorem jeden obfity posiłek, niż dzieląc go na pięć małych porcji.

 

 

Zasada 2


Odpowiednio komponuj posiłki

 

Każdy z tych pięciu posiłków powinien zostać tak skomponowany, aby odpowiednio odpowiadać na dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu. To bardzo ważne dla naszego sprawnego funkcjonowania. Śniadania powinny więc dostarczać 25 % dobowego zapotrzebowania energetycznego, drugie śniadania – 10%, obiady – 35%, przekąski – 10%, kolacje – 20%.

 

ile energii powinny dostarczac posilki 500 500

 

Zasada 3


Wybierz najlepszy sposób przygotowywania potraw

 

Duże znaczenie w dbaniu o zachowanie szczupłej sylwetki ma sposób przygotowania posiłków. Najlepiej więc gotować na parze, na przykład warzywa, gotować w szybkowarze lub piec w folii - ryby, kurczaka, warzywa. Kolejnym niskokalorycznym sposobem jest duszenie bez dodawania tłuszczu. Mięso, warzywa, rybę warto także opiec na patelni grillowej lub grillu kuchennym. O smażeniu, zwłaszcza na tłuszczu, możemy zapomnieć.

 

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 579 gości oraz 0 użytkowników.

listopad 2018
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top