Szczupłą sylwetkę zachowamy przez długie lata, jeśli nauczymy się przestrzegać pewnych zasad. I nie wiąże się to z dużym wysiłkiem czy też poświęceniami. Kluczem do sukcesu jest... chęć do zmian i odpowiednia motywacja!
Zasada 1
Jedz 5 małych posiłków o stałych porach
Jedzenie pięciu małych posiłków każdego dnia pozwoli nam utrzymać szczupłą sylwetkę bez wysiłku. Ale... musimy pamiętać, aby codziennie były o tych samych godzinach! W praktyce oznacza to, że na przykład śniadania będziemy jadać o 7.00, drugie śniadania o 10.00, obiady o 13.00, przekąski – o 16.00, kolacje – o 18.30. Nasz organizm zapamięta, kiedy każdego dnia spożywamy posiłek i nie będzie robił zapasów „na później”, co w praktyce oznacza odkładanie tkanki tłuszczowej i tycie. Dlatego więc, szybciej przytyjemy głodując cały dzień i zjadając wieczorem jeden obfity posiłek, niż dzieląc go na pięć małych porcji.
Zasada 2
Odpowiednio komponuj posiłki
Każdy z tych pięciu posiłków powinien zostać tak skomponowany, aby odpowiednio odpowiadać na dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu. To bardzo ważne dla naszego sprawnego funkcjonowania. Śniadania powinny więc dostarczać 25 % dobowego zapotrzebowania energetycznego, drugie śniadania – 10%, obiady – 35%, przekąski – 10%, kolacje – 20%.
Zasada 3
Wybierz najlepszy sposób przygotowywania potraw
Duże znaczenie w dbaniu o zachowanie szczupłej sylwetki ma sposób przygotowania posiłków. Najlepiej więc gotować na parze, na przykład warzywa, gotować w szybkowarze lub piec w folii - ryby, kurczaka, warzywa. Kolejnym niskokalorycznym sposobem jest duszenie bez dodawania tłuszczu. Mięso, warzywa, rybę warto także opiec na patelni grillowej lub grillu kuchennym. O smażeniu, zwłaszcza na tłuszczu, możemy zapomnieć.