Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Jak jeść by nie tyć?

Ziemniaki z mięsem, do tego sałata. Kto się nie skusi na taki zestaw w porze obiadu? Co sobie fundujemy tą kombinacją składników? Przeładowany przewód pokarmowy z trudem to wszystko przyswoi, w żołądku pozostanie część niestrawionego pokarmu, który ulegnie gniciu. I znowu pójdzie w biodra.

 

Najlepiej kierować się zdrowym rozsądkiem

i instynktem

 

Każdy powinien wypracować sobie indywidualny sposób żywienia. Jak to zrobić? Oczywiście można kierować się różnymi zaleceniami, zawartymi w książkach i publikacjach, by wybrać te, które naprawdę nam służą, przysparzają sił i energii. Ale można też posłużyć się drogą obserwacji własnego organizmu.

 

 

Są osoby, które świetnie się czują po lekkich posiłkach, składających się z warzyw, ale są i takie, które czują się po nich głodne i słabe. Ma to związek z budową przewodu pokarmowego, m.in. z długością jelita cienkiego. Różna jest też u poszczególnych osób intensywność przyswajania i spalania składników pokarmowych. Ludzie szczupli, u których proces spalania jest szybki, mogą sobie pozwolić na bardziej obfite jedzenie, natomiast skłonni do otyłości, mający kłopoty z trawieniem - powinni jadać tylko potrawy lekkostrawne.

 

Tak więc w doborze sposobu żywienia najlepiej kierować się zdrowym rozsądkiem i instynktem, które podpowiedzą, co jest dla nas właściwe, służy dobremu samopoczuciu, a co może zaszkodzić.

 

Zestawiamy produkty tak, aby organizm mógł wykorzystać ich wartość

 

Wprawdzie z danego nam przez naturę instynktu nie bardzo potrafimy korzystać, jeśli jednak chcemy zachować zdrowie, musimy nauczyć się go słuchać. Chodzi o takie zestawianie produktów w posiłkach, aby organizm mógł w pełni wykorzystać ich wartość. Bardzo często zapychamy żołądek czym się da, nie zdając sobie sprawy z tego, że przeładowany przewód pokarmowy z trudem przyswaja nowe treści. W efekcie w żołądku zalega część nie strawionych resztek pokarmu, które ulegają gniciu. Jeśli proces ten trwa dłużej, organizm buntuje się, sygnalizując to rozmaitymi dolegliwościami, chorobami.

 

Moglibyśmy ich uniknąć, gdybyśmy nie łączyli tego, czego się nie powinno łączyć, a więc białek z węglowodanami, tłuszczami.

 

Białko z warzywami lub węglowodany

z warzywami 


Prawidłowo zestawiony posiłek powinien składać się z jednego produktu białkowego lub węglowodanowego z warzywami. Jeśli więc jemy mięso, to z porcją surówki z warzyw, jeśli ryż lub ziemniaki, to też z warzywami. Warzywa należą do pokarmów lekko strawnych, w przeciwieństwie do mięsa i ziemniaków, wymagających w dodatku innych warunków do trawienia. Jeśli już koniecznie musimy zjeść swoją porcję mięsa z ziemniakami i surówką, to jedzmy je warstwowo, tak jak Francuzi, a więc najpierw surówkę, później samo mięso, a na koniec ziemniaki lub chleb. Taką kolejność często stosują dzieci. Robią to instynktownie, przez nikogo nie namawiane.

 

 

Warto wprowadzić te zasady żywieniowe w życie, unikniemy wówczas nadwagi i wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Wykorzystano je m.in. w opracowaniu diety rozdzielnej, którą znajdziesz TUTAJ.

 

źródło: Apteka natury, Jadwiga Górnicka, Warszawa

 

 

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 214 gości oraz 0 użytkowników.

wrzesień 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top