Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Antynowotworowy seler

Sprzymierzeniec walki z nadwagą, bowiem ma działanie odchudzające. Pełni też istotną rolę w leczeniu reumatyzmu, wrzodów, zapalenia wątroby, nerek, pęcherza, a nawet w... depresji. Dodatkowo zaliczany jest do grupy roślin antynowotworowych. I to jeszcze nie wszystkie powody, dla których warto jeść selery.

 

Seler - warzywo zdrowia i urody

 

Seler ze swoją wysoką zawartością magnezu zaliczany jest do roślin mających działanie antynowotworowe. Poza całą gamą różnorodnych witamin, zawiera również witaminę U — tzw. Anti-Ulcus-Factor (która występuje także w kapuście, pietruszce i zielonej sałacie). Dr Cheney, odkrywca tej witaminy, zauważył, że min. pod jej wpływem następuje szybkie i bezbolesne gojenie się wrzodów.

 

 

Seler wchodzi także w skład diety odchudzającej, jest pomocny w leczeniu reumatyzmu, depresji (w przypadku, gdy jej  powodem jest tzw. zakwaszenie mięśni), wrzodów, zapalenia wątroby, nerek, pęcherza moczowego, pokrzywki alergicznej i zapalenia skóry. W przypadkach chorób skórnych, ropiejących ranach i wrzodach stosuje się zewnętrznie rozwałkowane liście lub maść selerową, przygotowaną na niesolonym maśle.

 

Zawartość w bulwach selera insulino podobnych hormonów obniża zawartość cukru we krwi i z tego powodu jest zalecanym lekiem przy cukrzycy.

 

Dobry na migrenę, artretyzm i odmrożenia

 

Świeży sok z selera stosowany jest w artretyźmie, malarii, migrenie, ma również właściwości przeciwbólowe, moczopędne i pobudzające przemianę materii. W celach profilaktycznych warto pić dziennie od 150—300 ml świeżgo soku, najlepiej z dodatkiem soku z marchwi.


Seler ma także zastosowanie w odmrożeniach, a ścisłej - pozytywny efekt dają kąpiele z łodyg, bulw lub obierzyn. Napar, który posłuży jako kąpiel, przygotowuje się gotując przez 15—20 minut 250 g selera w 1 litrze wody. Następnie w tym gorącym wywarze należy przez 10—15 minut moczyć odmrożoną część ciała (zabieg wykonuje się dwa razy dziennie).

 

Polecany jako afrodyzjak

 

W lecznictwie ludowym zalecano seler przy tzw. oziębłości płciowej, bowiem olej zawarty w bulwach zawiera hormony seksualne. W tym celu warto przygotować tzw. wino z selera: 250 g utartego selera wrzuca się do 1 litra wina wytrawnego i pozostawia na 2—3 dni. Po upływie tego czasu wino należy pić 3 razy dziennie przed posiłkami (po kieliszku).

 

Selera używa się również do wybielania piegów. W tym celu zielone liście warzywa zalewa się gorącą wodą i przykłada na skórę.

 

Seler w dietetyce

 

Liście selera, ze względu na wysoką zawartość soli mineralnych, są znakomitym, poprawiającym smak, dodatkiem do surówek, zup i sosów. Korzeń, starty na tarce, z dodatkiem marchwi, kiszonych ogórków, cebuli, pietruszki, ząbkiem czosnku (roztartym solą), ziemniaków, ugotowanych w łupinach, łyżką śmietany i majonezu oraz zieloną natką pietruszki, stanowi pyszną sałatkę.

 

 

Aby nie utracić aromatu selera i witamin w nim zawartych, należy dodawać go do przygotowywanych potraw dopiero na krótko przed ukończeniem gotowania. Ugotowany jest łatwostrawny.

 

Aby surowy seler uchronić przed zczernieniem należy skropić go sokiem z cytryny.

 

źródło: Leki z Bożej Apteki, Jan Schulz, Edyta Uberhuber

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 179 gości oraz 0 użytkowników.

październik 2019
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top