Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Jakie właściwości mają rodzime warzywa?

Surowe warzywa zawierają łatwo przyswajalne witaminy, cukry, kwasy organiczne, sole mineralne oraz wiele makro- i mikroelementów. Odgrywają przy tym korzystną rolę w przewodzie pokarmowym, poprawiając pracę jelit. Wiele z nich wpływa też dodatnio na różne przypadłości. I nie trzeba daleko szukać - sięgajmy po powszechnie dostępne, rodzime warzywa, bo często nawet nie zdajemy sobie sprawy jak są cenne i jak zbawienny mają wpływ na nasze zdrowie.

 

Oto właściwości kilku powszechnie dostępnych rodzimych warzyw.

 

Cebula

 

O właściwościach cebuli nie trzeba nikogo przekonywać. Hodowano ją już w starożytnym Egipcie i Babilonii. Posiada ona związki grzybobójcze, bakteriobójcze i właściwości antybiotyczne. Poza tym białko, cukry, olejki eteryczne, czynnik podobny w działaniu do insuliny, fitynę, saponiny, enzymy oraz witaminy C, B1, B2, karoten, a także sole mineralne, m.in. potas, fosfor, żelazo, siarkę. Dzięki wszystkim tym składnikom jadanie cebuli przyczynia się do spadku cukru we krwi, obniża ciśnienie, leczy przeziębienia i zapobiega arteriosklerozie. Cebula posiada działanie moczopędne.

 

 

 

Czosnek

 

Czosnek również odznacza się wybitnymi właściwościami leczniczymi, choć od spożywania go jako leku często odstrasza ostry zapach. Czosnkiem leczono kaszel, choroby jelit, stany wyczerpania organizmu, a wyciśniętym sokiem smarowano źle gojące się rany, wrzody i stany zapalne skóry. I dzisiaj również zaleca się spożywanie 2-3 ząbków czosnku dziennie osobom cierpiącym na nadciśnienie i miażdżycę tętnic, ponieważ rozszerza on naczynia krwionośne. Wpływa również dodatnio na pracę serca i mózgu, a także pomaga przy takich schorzeniach, jak angina, grypa, katar; leczy wreszcie przypadłości żołądkowo-jelitowe oraz procesy ropne.

 

Kapusta

 

Jest cennym lekiem. Poza witaminami: A, C, B1, B2, PP i K zawiera wiele składników mineralnych, takich jak: wapń, potas, fosfor, magnez, siarka. Sok wyciśnięty ze świeżej kapusty leczy schorzenia przewodu pokarmowego, zwłaszcza wrzody żołądka i dwunastnicy, choroby wątroby i śledziony. Kapustę stosuje się również zewnętrznie, m.in. przy stanach zapalnych skóry, egzemach, oparzeniach i wrzodach.

 

Papryka

 

Jest skarbicą dużej ilości ważnych i niezbędnych dla naszego zdrowia składników. Są to m.in. cukry, białko, pektyny, olejki eteryczne, saponiny, barwniki, kwasy organiczne oraz cały zestaw witamin: C, B1, B2, E, PP i K oraz prowitaminę A, poza tym sole mineralne, m.in. potas, fosfor, sód, wapń, magnez, siarkę, glin, żelazo. Nasiona papryki mają dużą zawartość tłuszczów oraz zawierają specjalną substancję bakteriobójczą, zwaną kapsycydyną, wchodzącą w skład różnych wyciągów, maści i plastrów. Papryka jest warzywem odżywczym i dietetycznym. Zalecana jest przy niedoborze witamin i soli mineralnych.

 

Kukurydza

 

Kukurydza zawiera sporo białka i lekkostrawnych tłuszczów, poza tym węglowodany i celulozę, a także prowitaminę A oraz witaminy: B1, B2, B2, B12, C, D, PP, E i K. Jest bogata w sole mineralne - potas, fosfor, żelazo, miedź i nikiel oraz cenne i rzadko spotykane mikroelementy - selen, kobalt, jod i bór. Kukurydza ma wszechstronne właściwości użytkowe i dietetyczne oraz lecznicze. Olej otrzymywany z ziarna obniża zawartość cholesterolu we krwi i zmniejsza kruchość naczyń włosowatych. Można ją spożywać w postaci gotowanych kolb i płatków śniadaniowych. Znamiona kukurydzy, popularnie zwane „wąsami”, służą do wyrobu leków działających m.in. moczopędnie, przeciwzapalnie, pobudzająco na wydzielanie żółci.

 

 

Pietruszka

 

Warto jeść pietruszkę. Działanie lecznicze ma natka, korzeń i nasiona, dzięki zawartym w niej składnikom. W korzeniu są to olejki eteryczne, flawonoidy, kumaryny i śluzy, a także sole mineralne, w natce - witaminy A, B, C, PP i K oraz sole mineralne: wapń, potas, fosfor, mangan. Korzenie są środkiem moczopędnym i rozkurczowym, zmniejszają napięcia mięśni gładkich dróg moczowych i jelit, pobudzają apetyt. Nasiona wchodzą w skład niektórych leków, np. Fitolizyny.

 

Dynia

 

Ostatnio stały się modne zupy-kremy z dyni. I dobrze. Dynia jest bowiem cenną rośliną leczniczą. Miąższ zawiera cukier, lecznicze sole mineralne, np. potas, wapń, magnez i żelazo oraz witaminy A, C, B i PP. W nasionach znajduje się ok. 50 % tłuszczu, a także fitosterole, kwasy organiczne oraz związki zwane kukuribitacynami. Świeże nasiona skutecznie niszczą robaki pasożytnicze w przewodzie pokarmowym człowieka, a świeża dynia jest środkiem na zaparcia. Gotowana natomiast przeciwdziała twardnieniu tętnic. Podaje się ją przy dolegliwościach nerek, wątroby, pęcherza moczowego, przy zaburzeniach przemiany materii i schorzeniach krążeniowych.


Nie zapominajamy też i nie pomijamy innych warzyw - pomidorów, marchewki, sałaty, fasoli, groszku, selerów, porów i ogórków. Wszystkie warzywa mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

 

źródło: Apteka natury, Jadwiga Górnicka, Warszawa

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 396 gości oraz 1 użytkownik.

  • BRENDA
listopad 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top