Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Papryka na infekcje

Jak uchronić się przed jesiennymi przeziębieniami? Należy jeść surową czerwoną papryką, posiada ona bowiem najwięcej witaminy C wśród wszystkich warzyw! Dodatkowo papryka korzystnie wpływa na pracę serca i układ krążenia.

 

Czerwona papryka na infekcję

 

Aby zapobiegać infekcjom w okresie jesienno-zimowym wystarczy zjadać dziennie jedną małą czerwoną paprykę, która pokrywa całodobowe zapotrzebowanie na witaminę C, pełniącą w organizmie funkcje obronne. Warto pamiętać, żeby sięgać po dojrzałe czerwone owoce, bowiem zawierają najwięcej witaminy C, natomiast żółte i zielone już niestety mniej. Także beta-karoten (prowitamina A), witamina C i E i flawonoidy, w które jest bogata papryka, tworzą barierę immunologiczną i chronią organizm przed przeziębieniami.

 

papryka na przeziebienie

 

Źródło witaminy B

 

Papryka jest również źródłem witamin z grupy B (B1, B2, niacyna). Dodatkowo to cenne warzywo zawiera niewielkie ilości potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, miedzi i cynku.

 

Kapsaicyna na przeziębienie i... reumatyzm

 

Dużą rolę w walce z infekcjami odgrywa także zawarta w nasionach i białych ściankach kapsaicyna, skutecznie unieszkodliwiająca groźne wirusy i bakterie, które powodują przeziębienia oraz zapalenia śluzówek nosa i jamy ustnej. Kapsaicyna nadaje również papryce ostrość, dlatego stosuje się ją w plastrach rozgrzewających, stosowanych w leczeniu chorób reumatycznych. Dodatkowo ostrość papryki pobudza soki żołądkowe, chroniące śluzówkę żołądka przed stanami zapalnymi. Równocześnie pobudza to perystaltykę jelit.

 

Niektóre osoby mają jednak problemy żołądkowe po zjedzeniu papryki, dlatego, aby tego uniknąć, najlepiej aby zrezygnowały z zielonych owoców, a sięgały tylko po czerwone, które dodatkowo powinny obierać przed zjedzeniem ze skórki.

 

 

Chroni przed zawałem i chorobami krążenia

 

Papryka posiada jeszcze jedną cechę prozdrowotną. Zawarte w niej flawonoidy mają działanie rozrzedzające krew, co może chronić przed zaburzeniami krążenia, zakrzepicą, a nawet przed zawałem serca i wylewem krwi do mózgu. Jeden z flawonoidów, luteolina, chroni nawet przed chorobami nowotworowymi i chronicznymi dolegliwościami wieku starszego.

 

Idealna na odchudzanie

 

Jest niskokaloryczna, 100 g papryki to tylko 20 kalorii. W 90 % składa się z wody, niewielkiej ilości białka, jest pozbawiona tłuszczu, ale ma węglowodany i substancje balastowe. Stąd też stanowi składnik wielu dietetycznych dań w kuchni całego świata.

 

 

Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, przywieziona jednak w formie proszku do Europy przez Krzysztofa Kolumba, szybko stała się popularna na całym świecie i na stałe zadomowiła w Afryce, na Bliskim Wschodzie, w Azji Południowej (Indie), Europie (Węgry), a nawet w Japonii.

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 414 gości oraz 0 użytkowników.

sierpień 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top