Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa żywność, naturalne produkty spożywcze, których nie może zabraknąć w naszej kuchni. Zdrowa dieta wzmacnia organizm, buduje formę i szczupłą sylwetkę. Co to jest zdrowa żywność?Jakie produkty są zdrowe?
Żywność zdrowa czy nie? Czy zdrowe odżywianie to podstawa diety?
Odpowiednio skomponowana zdrowa dieta dobroczynnie wpływa na nasz organizm. Dlatego podczas zakupów powinniśmy wybierać żywność obfitującą w składniki odżywcze. Muszą to być produkty naturalne, bez dodatku konserwantów i chemicznych ulepszaczy. One to właśnie wzmacniają nasz organizm, budują odporność, sprawiają, że rzadziej chorujemy, na przykład na nowotwory.
Ostatnio na rynku pojawia się coraz więcej takich produktów. W sklepach lub marketach spożywczych możemy znaleźć specjalnie wyznaczone półki lub miejsca ze zdrową żywnością, np. w sieci Biedronka. W jej ofercie dostępne są takie produkty, jak komosa ryżowa (quinoa), jagody goji, chia, młody jęczmień czy ostropest plamisty. Zamiast cukru warto wypróbować ksylitol, naturalny produkt słodzący.
Zdrowa żywność – co jeść?
Przy wyborze żywności podczas zakupów musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, czy chcemy wzmacniać nasz organizm czy go zaśmiecać? Czy chcemy długo cieszyć się dobrym zdrowiem, czy wolimy jeść źle i w związku z tym chorować? I czy wolimy być szczupli, czy otyli? Bo musimy pamiętać, że zdrowe produkty budują naszą szczupłą sylwetkę.
W naszej diecie powinny znaleźć się takie produkty, jak na przykład komosa ryżowa, jagody goji czy też nasiona chia. Warto pamiętać także o błonniku naturalnego pochodzenia. Wszystkie te produkty należą do grupy tzw. super produktów, czyli tych najbardziej wartościowych.
Produkty bogate w białko, czyli komosa ryżowa (quinoa), jagody goji
Komosa ryżowa, inaczej quinoa, to przede wszystkim bogate źródło białka. Stąd stała się ulubionym produktem osób dbających o linię. Zawiera również magnez, wapń, żelazo, dużo witaminy E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe takie, jak Omega-3. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej, bowiem nie zawiera glutenu. Jak ją przyrządzać? Jako dodatek do dań głównych, zamiast ryżu czy kaszy. Wspaniale smakuje także jako składnik sałatek.
Innym produktem bogatym w białko są jagody goji, zwane „owocami długowieczności”. Zawierają bowiem antyoksydanty, działające antynowotworowo, a także kwasy Omega-6, witaminę C, B, E i A, składniki mineralne, takie jak wapń, cynk, żelazo i selen. Należy je jeść tylko w postaci suszonych owoców. Jagód goji nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Stanowią smaczny dodatek do sałatek, koktajli, musli, deserów, ciast.
Produkty bogate w błonnik: babka płesznik, babka jajowata, jagody goji, młody jęczmień
Jagody goji są także źródłem błonnika. Podobnie babka płesznik i łuska babki jajowatej, które w formie sproszkowanej można dostać w sklepach jako „Błonnik naturalny”. Pite dwa razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem, poprawiają perystaltykę jelit i przeciwdziałają zaparciom. Są również dobre na kaszel, bóle kostne i mięśniowe, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zwłaszcza jelit.
Dużo błonnika zawiera również młody jęczmień. Można go kupić w postaci zmielonej na drobny proszek. Dodaje się go do zup, soków, koktajli, jogurtów, które muszą być ostudzone, nigdy gorące. Młody jęczmień dostarcza witaminę B, C, E, beta-karoten, kwas foliowy oraz składniki mineralne – magnez, żelazo, potas, cynk, wapń. Dzięki bogactwie składników i polifenolom ma właściwości przeciwzapalne.
Produkty bogate w składniki prozdrowotne: nasiona chia, ostropest
Nasiona chia, inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej, stanowią bogate źródło wapnia, magnezu, żelaza i cynku oraz kwasów Omega-3, które są dobroczynne dla naszego serca i układu naczyniowego. Zawierają błonnik i antyoksydanty. Można je jeść całe lub zmielone, dodając do jogurtów, musli, sałatek, deserów, wypieków, np. chleba.
Osoby, które mają problemy zdrowotne związane z funkcjonowaniem wątroby, powinny sięgnąć po ostropest plamisty. A to ze względu na zawartość sylimaryny, wspomagającej pracę tego narządu. Ostropest dodaje się do musli, zup, sałatek, sosów, warzyw na parze i kanapek w postaci całych ziaren lub zmielonych, w ilości 2-3 łyżeczki na dobę.
Zamiennik cukru: ksylitol
Ksylitol jest substancją słodzącą występującą naturalnie w przyrodzie, która zawiera dwa razy mniej kalorii niż cukier. Mimo to, posiada taki sam stopień słodkości. Zalecany diabetykom, bowiem jest przetwarzany przy niewielkim udziale insuliny, stąd prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Można stosować go do słodzenia, pieczenia (zamiast cukru).