Masz wrzody? Uważaj czym przyprawiasz dania!
Zioła uatrakcyjniają smak potraw, wspaniale pachną, powszechnie wiadomo też, że posiadają pozytywny wpływ na zdrowie. Jednak stosowane w nadmiarze mogę zaszkodzić. Dotyczy to osób cierpiących na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz na problemy z nerkami. Bogato przyprawiane, pikantne dania, pobudzające wydzielanie soków trawiennych są wówczas niewskazane. Układ trawienny podrażania na przykład duża ilość pieprzu czy też ostrej papryki.
Małe ilości leczą, duże – szkodzą!
Przeciwne działanie na układ trawienny posiada tymianek. Dobrze jest dodać trochę tej ziołowej przyprawy na przykład do dań świątecznych, święta są bowiem czasem, kiedy folgujemy sobie przy stole i przejadamy się. Tymianek, dodany do potraw, usuwa gazy z przewodu pokarmowego, zapobiega wzdęciom i związanym z nimi bólom brzucha. Z pomocą przy tych dolegliwościach przyjdą również majeranek, koper włoski, kminek i jałowiec. Posiadają takie samo działanie na układ pokarmowy jak tymianek.
Z tymiankiem w kuchni nie należy jednak przesadzać. Wywołuje bowiem nieprzyjemne działania niepożądane. Za dużo tymianku może doprowadzić do bólu głowy, nudności, zapalenia śluzówki.
Zapomniane zioło o rewelacyjnym działaniu
Korzystny wpływ na układ trawienny przejawia również zapomniany lubczyk ogrodowy. Działa żółciopędnie, poprawia trawienie i zapobiega wzdęciom. Lubyczk to również cenny składnik w diecie osób, które cierpią na dolegliwości ze strony układu moczowego. Posiada bowiem działanie moczopędne. To zapomniane zioło jest bogate w cenne mikroelementy: fosfor, magnez i potas, których często szukamy w aptecznych preparatach, zapominając o jego naturalnym źródle.