Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Zdrowe produkty, dzięki którym szybko nasycisz głód i schudniesz!

Dzięki nim szybko zaspokoimy uczucie głodu, co ułatwi odchudzanie, ale także dbanie o szczupłą sylwetkę. Bogate w błonnik spowolnią wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów. Jako cenne źródło białka z powodzeniem zastąpią tłuste mięso. Jakie to produkty?

 

Na odchudzanie jedz produkty bogate w błonnik

 

Aby dieta odchudzająca przynosiła efekty powinny znaleźć się w niej produkty owsiane, takie jak płatki, jęczmienne (kasza, płatki) oraz warzywa strączkowe: soja, bób, soczewica, ciecierzyca, fasola, groch. Zawierają błonnik, który zmniejsza stężenie cholesterolu i glukozy we krwi, i co ważne –  nasila uczucie sytości! Dodatkowo powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz spowolnienie rozkładania węglowodanów.

 

 

Postaw na wysoką zawartość białka w diecie

 

Rośliny strączkowe są nie tylko źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Dodatkowo zawierają białko o dużej wartości biologicznej, nienasycone kwasy tłuszczowe i fitoestrogeny. Dlatego są tak ważne w zdrowej, odchudzającej diecie. Stanowią dzięki temu wspaniały zamiennik produktów mięsnych. Soja zawiera aż do 40% białka, a fasola, bób, groch i soczewica około 20%, natomiast mięso - tylko od 10 do 23%.

 

Uważaj, jeśli masz problemy z żołądkiem

 

Jednak osoby cierpiące na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego muszą uważać na  spożywanie roślin strączkowych, by nie pogłębić objawów niepożądanych, takich jak na przykład gazy. Powodują je fermentujące cukry, które można ograniczyć, mocząc warzywa strączkowe przez trzy godziny w wodzie, która w momencie zalania powinna być wrząca. Zdrowe osoby natomiast, zwłaszcza te stosujące dietę odchudzającą, powinny jeść warzywa strączkowe nawet 1-2 razy w tygodniu.

 

 

Działają antynowotworowo

 

Rośliny strączkowe oraz produkty owsiane zawierają również składniki, które posiadają działają antynowotworowe. Otręby i płatki owsiane opóźniają procesy starzenia. Mąka owsiana nie zawiera glutenu, co może być ważną informacją dla osób, które cierpią z powodu jego nietolerancji, choć z tego powodu także nie można z niej upiec chleba.

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 171 gości oraz 0 użytkowników.

październik 2019
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top