Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Jakie mleko jest najzdrowsze?

Kiedyś stanowiło podstawę diety, teraz jest nieco zapomniane, choć powinno być na stałe obecne w menu młodego człowieka. Zawiera cenne dla organizmu składniki odżywcze, które jednak może szybko utracić z powodu złego przechowywania. Jakie mleko jest najzdrowsze?

Kiedyś stanowiło podstawę diety, teraz jest nieco zapomniane, choć powinno być na stałe obecne w menu młodego człowieka. Zawiera cenne dla organizmu składniki odżywcze, które jednak może szybko utracić z powodu złego przechowywania. Jakie mleko jest najzdrowsze?

 

Problematyczna laktoza

 

Mleko to przede wszystkim zdrowy produkt dla dzieci, osoby dorosłe bowiem mają problem z tolerancją zawartej w nim laktozy. Laktoza to rodzaj cukru mlekowego. Skąd bierze się nietolerancja laktozy? Dochodzi do niej wtedy, kiedy w organizmie człowieka występuje niedobór enzymu o nazwie laktaza, odpowiedzialnego za trawienie laktozy. Wtedy dochodzi do procesu fermentacji w układzie pokarmowym. Jego objawami są wzdęcia, gazy, nudności, biegunka. Stąd osoby dorosłe bądź te, które źle tolerują mleczną laktozę, powinny zastąpić mleko jego dobrze trawionymi przetworami, takimi jak jogurty, kefiry, maślanki, białe sery.

 

 

Jakie mleko jest najzdrowsze?

 

Najzdrowsze jest mleko świeże, nieprzetworzone przez przemysł spożywczy. Z dostaniem takiego produktu przeciętny człowiek może mieć jednak problem. Dlatego też musimy zadowolić się tym, obecnym na sklepowych półkach. A potem skupić na właściwościach odżywczych mleka oraz na sposobie jego przechowywania, dzięki któremu ich nie utraci.

 

Cenne składniki odżywcze

 

Mleko zawiera dużo witaminy A, sporo witaminy D, a także białka, wapnia i potasu. Witamina A odpowiada za nasz wzrok, wzmacnia układ odpornościowy, wspiera walkę organizmu z wirusami i bakteriami, jest przeciwutleniaczem. Poprawię także kondycję skóry i włosów. Odtłuszczanie mleka niestety powoduje także utratę cennych witamin.

Chroń mleko przed światłem

 

Mleko musi być przechowywane w zacienionym opakowaniu, z daleka od światła. Pod wpływem promieni słonecznych i świetlnych traci cenną witaminę A oraz smak. Nie należy więc zostawiać w otwartej przestrzeni mleka nalanego do szklanki, kubka, a nawet filiżanki z kawą. Bezwartościowe będzie też to, pozostawione przez dłuższy czas w rondlu na kuchence w kuchni. Niestety nie będzie nadawało się już do użycia.

 mleko 500 500

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 191 gości oraz 0 użytkowników.

styczeń 2020
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top