Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Cytrusy i soja obniżają cholesterol!

Wysoki cholesterol prowadzi m.in. do ryzyka zawału serca. Aby tego uniknąć należy dbać o utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu. Jak to osiągnąć? Należy pamiętać o zdrowym stylu życia - odpowiedniej diecie i aktywności fizycznej.

Wysoki cholesterol prowadzi m.in. do ryzyka zawału serca. Aby tego uniknąć należy dbać o utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu. Jak to osiągnąć? Należy pamiętać o zdrowym stylu życia - odpowiedniej diecie i aktywności fizycznej.

 

Co to jest cholesterol?

 

Cholesterol jest organiczną substancją tłuszczową, która pełni w naszym organizmie ważną rolę: występuje w tkankach i w osoczu krwi, uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych i w produkcji niektórych hormonów, pełni ważną funkcję w pracy mózgu oraz przy wytwarzaniu witaminy D.

 

 

Rozróżniamy dwie frakcje cholesterolu - HDL, czyli tzw. dobrą, i LDL, tzw. złą. Zły cholesterol, mówiąc ogólnie, przyczynia się do rozwoju chorób, w tym głównie miażdżycy. Dobry cholesterol obniża poziom tego "złego" we krwi. Nie przenika do tętnic i nie odkłada się w nich, ale za to zbiera część zalegającego w nich cholesterolu i przenosi z powrotem do wątroby.

 

Do 18 roku życia stężenie cholesterolu we krwi wynosi 120–140 mg/dl, natomiast w średnim wieku osiąga poziom 130–190 mg/dl.

 

Jak walczyć z wysokim cholesterolem?

 

Pamiętajmy o zdrowym stylu życia - odpowiedniej diecie oraz ruchu. W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć produktów bogatych w błonnik, kwasy omega-3 oraz witaminy, w więc warzyw, owoców, ryb morskich, oliwy.

 

Ważnymi produktami spożywczymi, które w dużym stopniu pozwolą obniżyć poziom cholesterolu we krwi, są soja i cytrusy.

 

Jedz soję - obniżysz cholesterol aż o 12%!

 

soja obniza cholesterol

 

Soja obniża poziom złego cholesterolu o 12% już w ciągu czterech tygodni stosowania diety bogatej w ten produkt. W terapii antycholesterolowej jest więc superproduktem. Dodatkowo zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby serca i nowotwory, łagodzi objawy menopauzy. Soja jest bogata w wartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz pierwiastki mieneralne: żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor.

 

Terapia grejpfrutowo-pomarańczowa

 

cytrusy obnizaja cholesterol

 

Cytrusy pomagają zredukować zły cholesterol, tym samym - podobnie jak soja - zapobiegając miażdżycy i zawałom. Aby obniżyć poziom cholesterolu we krwi wystarczy jeść minimum jeden grejpfrut oraz dwie pomarańcze dziennie. Efekt będzie gwarantowany jeśli będziemy przy tym trzymać się niskotłuszczowej diety oraz pamiętać o codziennej dawce aktywności fizycznej.

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 192 gości oraz 0 użytkowników.

styczeń 2020
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top