Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Woda - zdrowie w szklance

 Bez niej nie da się żyć. Nie tylko szybko gasi pragnienie, ale jest też bezcenna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Woda - podstawa zdrowej diety każdego człowieka.

 

 

Potrzebna do życia

 

Do życia i do normalnego funkcjonowania całego organizmu potrzebna jest nam woda. Minimalne zapotrzebowanie na wodę wynosi 1-1,5 litra na dobę. Ilość ta ulega pewnym wahaniom w zależności od wielu czynników, np. wieku, wysiłku fizycznego, temperatury otoczenia itp. Resztę wody otrzymujemy w połączeniu z produktami spożywczymi. Jak udowodniono, wszelkie zakłócenia między przyjmowaniem a wydalaniem wody z organizmu mogą powodować różne schorzenia.

 

 

Składniki mineralne i mikroelementy

 

Ważne jest również, jaką wodę pijemy. Powinna ona posiadać, oprócz związków wodoru i tlenu, również wiele składników mineralnych i mikroelementów, niezbędnych dla ludzkiego organizmu, powodujących prawidłową przemianę materii, zapobiegających różnym schorzeniom i niedomaganiom. Są to m.in. wapń, chlor, potas, siarka, sód, magnez, miedź, mangan, cynk, kobalt, wreszcie takie biopierwiastki, jak: molibden, selen, chrom, fluor, cyna, wanad, krzem, glin, nikiel, bar, stront i lit.

 

Woda nie może zawierać substancji chemicznych, szkodliwych dla zdrowia ludzkiego lub wskazujących na jej zanieczyszczenie, ani też składników wpływających ujemnie na jej smak, zapach lub barwę. Również pod względem bakteriologicznym musi odpowiadać określonym wymaganiom. Tymczasem narastające skażenie środowiska, zanieczyszczenie powietrza, gleby, rzek i jezior, zmusza nas na co dzień do korzystania z coraz gorszej wody, pozbawionej do tego jej naturalnych składników. Wiele osób, chcąc poprawić właściwości płynącej z kranów wody, korzysta ze specjalnych filtrów. Trzeba jednak pamiętać, że spełniają one dodatkową funkcję tylko wtedy, gdy są często czyszczone (przynajmniej raz w tygodniu), wymieniane oraz regenerowane za pomocą specjalnych aseptyków.

 

Najlepsza woda z głębi ziemii

 

Najlepszą wodą do picia jest mineralna woda stołowa, którą wydobywa się z głębi ziemi. Jest ona wolna od zanieczyszczeń, na które są narażone zbiorniki powierzchniowe, a co najważniejsze - posiada składniki mineralne, niezbędne dla naszego organizmu.

 

Spośród kilkuset rodzajów wód mineralnych, dostępnych w Polsce, zaledwie niewielki ich procent wykorzystuje się do wyrobu wód stołowych. A woda jest tym cenniejsza, im więcej posiada makro- i mikroelementów oraz biopierwiastków.

 

 

Lecznicze wody prosto z uzdrowisk

 

Nie jest wskazane samodzielne popijanie wód mineralnych o charakterze leczniczym. Taka domowa kuracja, stosowana bez kontroli i zaleceń lekarza, może być wręcz szkodliwa dla zdrowia, np. może zbytnio obciążyć nerki, a nawet sprzyjać tworzeniu kamicy.

 

Wodę leczniczą pije się wyłącznie na wyraźne zalecenie lekarza, najlepiej bezpośrednio u źródła, czyli w uzdrowisku. A zatem bez określonych potrzeb leczniczych, bezpieczniej będzie ograniczyć się do picia wody stołowej.

 

źródło: Apteka natury, Jadwiga Górnicka

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 603 gości oraz 0 użytkowników.

grudzień 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top