Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Niezastąpione biopierwiastki

Wapń, magnez, potas, sód, fosfor, siarka, chlor, żelazo, miedź, jod, mangan, kobalt, cynk - jednym słowem biopierwiastki. Ich niedobór, jak i nadmiar, powoduje wiele schorzeń. Aby ich uniknąć należy urozmaicić codzienną dietę w odpowiednie produkty. Sprawdź jakie.

 

Przetworzona zubożona żywność

 

Przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białe pieczywo, rafinowany cukier, oczyszczona sól, łuskany ryż są smaczne, ale nie mają już tych właściwości, jakie posiadały w swym pierwotnym, naturalnym stanie. Do tego dochodzą środki chemiczne, używane do konserwowania żywności, nawozy sztuczne użyźniające z jednej strony glebę, a z drugiej pozbawiające ją cennych biopierwiastków, wreszcie zanieczyszczanie atmosfery pyłami przemysłowymi, spalinami samochodowymi itp. Wszystko to sprawia, że nasza żywność jest uboga w wiele cennych makro- i mikroelementów.

 

 

Biopierwiastki - co to takiego?

 

Organizm ludzki potrzebuje siedem podstawowych biopierwiastków mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, sodu, fosforu, siarki i chloru w granicach od 10 do 100 g. Siedem innych bioelementów jest dla ustroju pożądanych. Są to: żelazo, miedź, jod, mangan, kobalt, cynk i molibden w ilościach około l mg na 100 g ciała ludzkiego. To tzw. mikroelementy. Sześć innych pierwiastków występuje w tkankach, ale ich funkcje nie są jeszcze dokładnie określone. Są to: glin, bór, selen, lit, kadm i chrom potrzebne w ilościach do 10 mikrogramów. Nazywamy je makroelementami. Natomiast wanad, antymon, german, ren i rad należą do elementów śladowych i występują w ilościach do l pikograma. I one są nam również potrzebne.

 

Do czego prowadzi zakłócenie równowagi

 

Zakłócenie równowagi pomiędzy poszczególnymi pierwiastkami, zarówno ich niedobór, jak i nadmiar, jest niekorzystne, podobnie jak pojawienie się w organizmie obcych, toksycznych pierwiastków, np. ołowiu czy rtęci. W rezultacie może to doprowadzić do różnych schorzeń. Dlatego musimy stale dbać, aby te pierwiastki były zawsze obecne w naszym pożywieniu.

 

Co powoduje niedobór magnezu

 

Pierwszym, a zarazem alarmującym sygnałem o niedoborze magnezu, którego nie wolno zbagatelizować, jest zmęczenie fizyczne i psychiczne. Może to być również chroniczny katar, zawroty głowy, uczulenia, alergie i wiele innych schorzeń. Magnez znajduje się między innymi w chlebie razowym, mące razowej i sojowej, gorzkiej czekoladzie, kakao, orzechach, nasionach roślin oleistych i strączkowych, a także pietruszce, botwinie i szpinaku.

 

Gdzie szukać jodu

 

Nasz organizm nie potrzebuje dużo jodu, jednak jego niedobór powoduje choroby tarczycy. Jod występuje głównie w rybach. Powinien znajdować się również w soli, oprócz magnezu, litu, selenu i cynku. Niestety, oczyszczona sól nie zawiera tych pierwiastków. Radzę zatem zaopatrywać się w sól nieoczyszczoną, która od czasu do czasu bywa w sklepach. Jod znajduje się również w wodzie, np. w niektórych studniach głębinowych. Najmniej go na Podkarpaciu, najwięcej nad morzem. Osobom chorym na tarczycę radzę zatem spędzać urlop nad morzem i jak najwięcej przebywać na powietrzu.

 

Na jakie schorzenia pomaga cynk

 

Z kolei cynk (opryszczka, trądzik, gojenie ran, wrzodów żołądka) znajduje się w otrębach i kiełkach pszenicy, płatkach owsianych, chlebie razowym, nasionach dyni i słonecznika, grzybach, czosnku, śledziach i makreli.

 

 

Co jeść, aby uniknąć niedoboru żelaza

 

Niedobory żelaza objawiają się anemią i przemęczeniem. Żelazo jest łatwiej przyswajane przez organizm, jeśli spożywa się je razem z witaminą C, oczywiście naturalną, nie w pastylkach. Sporo żelaza zawiera wątroba i inne podroby, warzywa, na przykład suchy groch i fasola, szczaw i szpinak, buraki, poza tym płatki owsiane.

 

Chorujemy z braku wapnia, fluoru, kobaltu, selenu

 

Nie trzeba nikogo przekonywać, jak ważną funkcję w organizmie spełnia WAPŃ. Pod dostatkiem jest go w mleku i jego przetworach. Fluor chroni zęby przed próchnicą. Pewnych ilości fluoru dostarcza nam herbata.

 

KOBALT przyczynia się do ogólnej regeneracji ustroju, bierze udział w tworzeniu witaminy B12 oraz kwasu foliowego, stanowiąc tym samym czynnik zapobiegający anemii.

 

Niedobór SELENU (który można znaleźć w rybach morskich, głównie w śledziach, a także w drożdżach i czosnku) przyczynia się do powstawania chorób sercowonaczyniowych.

 

Zrównoważona dieta


Urozmaicona dieta, bogata w gruboziarniste pieczywo, kasze, warzywa i owoce, ryby, nabiał, podroby, jest gwarancją zdrowia i dobrego samopoczucia. Pamiętajmy, aby każdą decyzję o przyjmowaniu wszelkich marko- i mikroelementów w postaci preparatów farmaceutycznych konsultować z lekarzem.

 

źródło: Apteka natury, Jadwiga Górnicka, Warszawa

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 139 gości oraz 0 użytkowników.

grudzień 2018
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top