Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Siła witamin

A, B, C, D, E, H, K, M, PP. Witaminy są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Regulują przemianę materii, ułatwiają przetwarzanie żywności w energię. Ich niedobór może być niebezpieczny dla naszego zdrowia. Co się dzieje z naszym organizmem kiedy ich brakuje? Sprawdź!

 

Cegiełki życia

 

Nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać witamin, dlatego musimy mu w tym pomagać, dostarczając je w pokarmach. Niedobory witamin mogą bowiem spowodować pogorszenie samopoczucia, a nawet choroby. Jeśli jednak odżywiamy się prawidłowo, spożywamy stale wszystkie grupy produktów, a więc gruboziarniste ciemne pieczywo, płatki owsiane, nabiał, warzywa i owoce - nie musimy obawiać się, że grozi nam awitaminoza.

 

A oto krótka charakterystyka poszczególnych witamin.

 

 

Witamina A

 

Reguluje wzrost, dlatego jest szczególnie potrzebna młodym, rozwijającym się organizmom. Witaminę tę nazywa się często witaminą wzroku. Jej niedobór może spowodować tzw. kurzą ślepotę. Jest ona również niezbędna w przebiegu wielu procesów przemiany materii, do utrzymania zdrowej, ładnej skóry, błony śluzowej w układzie trawiennym i przewodzie oddechowym, co jest ważne dla ochrony przed infekcjami.

 

Nasz organizm przyswaja witaminę A jedynie w obecności tłuszczów. Najczęściej przyjmujemy ją jako karoten, czyli prowitaminę, gdyż w tej właśnie postaci występuje w produktach pochodzenia roślinnego. Można ją również znaleźć w mleku, maśle, jajach, nerkach i wątrobie.

 

Witaminy z grupy B

 

Chronią i wzmacniają nerwy, skórę, mięśnie, układ sercowo-naczyniowy. Są niezbędne dla prawidłowego i lepszego przyswajania wielu produktów. Regulują przemianę materii, uwalniają energię zawartą w tłuszczach, białku i węglowodanach. Niedobór tej witaminy może spowodować zaburzenia w czynnościach ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, w pracy serca oraz w krążeniu i gospodarce wodnej organizmu.

 

Warto też wiedzieć, że zapotrzebowanie na tę witaminę jest większe u osób, które palą papierosy i piją zbyt wiele kawy.

 

Witamina C

 

O kwasie askorbinowym wszyscy na ogół sporo już słyszeliśmy. Niedobory powodują zmęczenie, kłopoty z dziąsłami, podatność na infekcje. Witamina C jest bardzo wrażliwa na wszelkie czynniki zewnętrzne, światło, temperaturę, powietrze i dlatego wszystkie produkty, które ją zawierają, najlepiej spożywać zaraz po przyrządzeniu.

 

Zimą i na wiosnę trzeba również pamiętać o wzbogaceniu posiłków, dodając do nich rzeżuchę, natkę pietruszki, koperek. Warto również sięgnąć po cebulę i czosnek. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi ok. 75 do 100 miligramów, a dla palaczy do 130.

 

Witamina D

 

Przeciwkrzywiczna, reguluje ilość wapnia w organizmie. Tworzy się ona pod wpływem promieni słonecznych, jest niezbędna dla naszych zębów i kości. Dlatego też tak wielką wagę przywiązują pediatrzy do tego, by mali pacjenci nie
odczuwali jej niedoboru w pierwszych trzech latach swego życia. Niedobory tej witaminy mogą występować również w późniejszym wieku i objawiać się odwapnieniem kości. Dotyczy to zwłaszcza osób źle trawiących tłuszcze. Powinny one przebywać dużo na powietrzu i pić jak najwięcej mleka, dostarczającego wapnia i witaminy D.

 

Witamina E

 

Zwana popularnie witaminą młodości, pomaga w powstawaniu czerwonych krwinek, utrzymaniu zdrowych mięśni i tkanek. Istnieją poglądy o ochronnej roli tej witaminy w procesach degeneracyjnych. Hamuje starzenie się, zapobiega miażdżycy. Chroni także witaminę A przed utlenieniem. Zapotrzebowanie na nią pokrywa racjonalne odżywianie. Występuje w świeżych liściach warzyw.

 

 

Witaminy: H, K, M, PP

 

Witamina H pomaga przy procesach przemiany materii. Witamina K w tworzeniu się substancji odpowiedzialnych za krzepnięcie krwi i utrzymywanie prawidłowej przemiany materii w kościach. Brak witaminy M w organizmie może być przyczyną poronień. Kobiety zażywające środki antykoncepcyjne potrzebują jej znacznie więcej. Z kolei witamina PP pobudza produkcję energii w komórkach organizmu. Jej niedobory powodują pelagrę (czyli rumień lombardzki - schorzenie wywołane niedoborem witaminy PP i zespołu witamin B). Są również przyczyną nadmiernej pobudliwości nerwowej.

 

Sięgając po witaminy w tabletkach, wcześniej należy skonsultować się z lekarzem. Witaminy łyka się zwykle wtedy, gdy  zachodzi konieczność wsparcia osłabionego organizmu.

 

źródło: Apteka natury, Jadwiga Górnicka, Warszawa

 

{fcomment)

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 259 gości oraz 0 użytkowników.

październik 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top