Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Gdy dokucza zaparcie

 Należy do wstydliwych, ale bardzo częstych i dokuczliwych dolegliwości. Chyba każdy z nas choć raz w życiu zmagał się z tą przypadłością. Co jest przyczyną zaparcia i jak sobie z nim radzić? Sprawdź!

 

 

Rodzaje zaparć

 

Zaparcie (potocznie: zatwardzenie, obstrukcja) jest dość często występującą i dokuczliwą dolegliwością.

 

Wyróżniamy cztery rodzaje zaparć:

przypadkowe
przewlekłe
nawykowe, wywołane przez zmiany organiczne w jelitach
wieku podeszłego

 

 

Przyczyny - dlaczego cierpimy na tę przypadłość?

 

Do najczęstszych przyczyn tej dolegliwości zaliczamy:

- nieprawidłowy zestaw produktów spożywczych
- nieregularne odżywianie się
- mało urozmaicony skład posiłków
- siedzący tryb życia
- niedostateczną ilość ruchu
- żylaki odbytu
- przyzwyczajenie się do stosowania środków przeczyszczających
- brak błonnika w codziennej diecie
- czynniki emocjonalne - niepokój, lęk, zdenerwowanie

 

Jak sobie radzić z zaparciami?

 

Kto odżywia się racjonalnie, przestrzega zdrowej diety, z uwzględnieniem chleba razowego z pełnego przemiału, jada stale świeże owoce, warzywa i surówki, ten raczej nie cierpi na zaparcia. Jeśli jednak, mimo prawidłowego odżywiania i ruchliwego trybu życia, występują te dolegliwości, to należy codziennie rano, na czczo zjadać kilka lub kilkanaście suszonych śliwek, poprzedniego dnia wieczorem namoczonych w wodzie. Można także wypić szklankę zimnej, przegotowanej wody. Dobrze z zasady działa olej lniany lub rozdrobnione w młynku nasiona lnu (1-2 łyżeczki dziennie, napęczniałe w ciepłej wodzie, plus 2 łyżki otrąb pszennych).

 

Zaparcia zwalczamy również środkami, które zawierają korę kruszyny. Zażywa się 1-2 łyżeczki na noc. Z innych ziół dobre jest ziele dziurawca, kłącze rzewienia, anyż, liść prawoślazu, korzeń lukrecji, kwiat lawendy, korzeń biedrzeńca, korzeń omanu, korzeń arcydzięgla, liść mięty. Dwa, trzy lub więcej rodzajów tych ziół mieszamy razem, parzymy w szklance wody lub robimy odwar, jeśli są to korzenie.

 

 

W przypadku szczególnie uporczywego zaparcia można stosować zimne okłady na brzuch. Moczymy lnianą ściereczkę w roztworze złożonym z 1/2 szklanki zimnej wody i 1/2 łyżki octu. Owijamy się ciepłym, suchym ręcznikiem oraz wełnianym kocem.

 

Postaw na błonnik

 

W leczeniu i zapobieganiu zaparciom szczególną rolę odgrywa odpowiednia ilość błonnika w pożywieniu. Za dzienną normę uważa się ok. 35 g. Przy zaparciach chronicznych można tę normę podwyższyć do 50-70 g dziennie. Pamietaj więc, aby włączyć do swojej codziennej diety produkty bogate w błonnik. Poniższa tabela zawiera wykaz takich produktów.


Zawartość błonnika w produktach spożywczych:

PRODUKT BŁONNIK (g/ 100 g)
otręby pszenne 44,0
pietruszka (liście) 39,5
fasola biała suszona 25,3
morele suszone 22,5
marchew suszona 25,2
groch (całe ziarno) 17,0
figi suszone 16,9
cebula suszona 16,9
śliwki suszone 14,1
brzoskwinie suszone 12,9
jabłka bez skórki suszone 11,3
jabłka ze skórką suszone 12,6
groch łuskany 12,2
soczewica 11,8
płatki kukurydziane 11,0
chrzan 9,7
groszek konserwowy 6,3
maliny 6,7
chleb ciemny 6,1
jeżyny 6,1
agrest 4,6
kapusta biała 4,4
chleb biały 3,8
ziemniaki 3,5
marchew 3,2
jabłka ze skórką 2,4
ryż 2,4
śliwki świeże 2,2
szpinak 2,1
cebula 2,1
sałata 2,1
pomidory 1,4

 

Zobacz podobne artykuły:

dieta czereśniowa, dieta pokrzywowa, dieta makrobiotyczna, dieta na płaski brzuch, dieta owsiankowa jednodniowa (1 kg w 1 dzień), dieta obniżająca cholesterol, dieta podczas grypy, dieta przeciw przeziębieniom (na odporność), dieta przeciw reumatyzmowi, dieta w alergiach pokarmowych, dieta w chorobie Alzheimera, dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, dieta w schorzeniach trzustki, dieta w zespole jelita drażliwego, dieta w zespole napięcia przedmiesiączkowego, dieta wzmacniająca serce, dieta zapobiegająca migrenie, dieta zapobiegająca osteoporozie, dieta zasadowa (alkaliczna, odkwaszająca), naturalne leki na depresję, niezastąpione biopierwiastki, kapusta na raka okrężnicy, jakie właściwości mają rodzime warzywa, moc jabłek, gorczyca w walce z zaparciami, kminek i układ pokarmowy, leczące herbatki z ziół, nalewki z ziół, które leczą, chemia w żywności

 

źródło: Apteka natury, Jadwiga Górnicka, Warszawa

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 288 gości oraz 0 użytkowników.

czerwiec 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top