O co chodzi z tym cholesterolem?
To, co jemy ma ogromny wpływ na poziom cholesterolu. Ten "zły" podwyższają tłuszcze zwierzęce, natomiast ten "dobry" - roślinne i pochodzące z ryb morskich (czyli nienasycone). Warzywa i owoce są bogatym źródłem witamin C, E i beta-karotenu, które chronią przed utlenianiem cholesterolu. Trzeba także jeść zboża, bowiem zawierają błonnik, obniżający poziom LDL w organizmie.
Co jeść, a czego nie?
Produkty, których lepiej unikać:
tłuste mięsa, podroby, wędliny typu: boczek, parówki, kiełbasa, salami; a także: wątróbka, konserwy mięsne, skóra z drobiu |
masło |
śmietana |
majonez |
smalec |
fast foody |
sosy na bazie masła i śmietany |
solone orzeszki, chipsy |
pełnotłusty nabiał |
lody, kremy, ciasta |
białe pieczywo |
jajka (1-2 na tydzień) |
Produkty, które można jeść:
ryby morskie, np. łosoś, makrela (zawierające kwasy omega-3, które chronią przed chorobą wieńcową) |
pieczywo pełnoziarniste |
ryż |
kasze |
chude mięso, np. drób, wołowina |
oliwa, olej rzepakowy |
odtłuszczony nabiał |
dozwolone w małych ilościach: orzechy włoskie, migdały, pestki słonecznika i dyni, czerwone wino |
Dieta na cholesterol - jadłospis:
DZIEŃ 1: 1212 kcal
ŚNIADANIE (247 kcal): 2 kromki chleba graham z pomidorem i 2 plasterkami polędwicy z indyka, kubek zielonej herbaty bez cukru |
II ŚNIADANIE (165 kcal): sałatka z jabłka, banana i gruszki |
OBIAD (497 kcal): łosoś z rusztu (200 g), kalafior z wody (300 g), surówka z białej kapusty (150 g), szklanka wody mineralnej |
KOLACJA (303 kcal): 2 plastry chudego białego sera, 5 rzodkiewek, chudy jogurt (150 g), 2 wafle ryżowe, herbata owocowa |
DZIEŃ 2: 1393 kcal
ŚNIADANIE (455 kcal): musli (50 g) z 2 łyżkami pestek dyni i szklanką mleka 0 % tłuszczu, nektarynka, herbata |
II ŚNIADANIE (85 kcal): 4 mandarynki |
OBIAD (490 kcal): wywar warzywny (200 g), soja w sosie pomidorowym (50 g), ugotowane udko kurczaka bez skóry |
KOLACJA (363 kcal): wędzona makrela, 2 ogórki kiszone, 2 płatki macy, kieliszek czerwonego wina |
DZIEŃ 3: 1516 kcal
ŚNIADANIE (268 kcal): tost pełnoziarnisty, czerwona papryka, 2 plastry pieczonej cielęciny, zielona herbata |
II ŚNIADANIE (215 kcal): 10 migdałów, 10 suszonych moreli |
OBIAD (521 kcal): szaszłyk z piersi kurczaka (100 g), białej cebuli, cukinii oraz 4 pomidorków koktajlowych, brązowy ryż (50 g), surówka z selera i jabłka z 2 łyżkami jogurtu |
KOLACJA (512 kcal): zapiekanka z bakłażana, 2 pomidorów, z ziołami, 2 łyżkami oliwy i łyżeczką parmezanu, grahamka, szklanka soku z marchwi |
DZIEŃ 4: 1263 kcal
ŚNIADANIE (409 kcal): płatki kukurydziane (50 g) ze szklanką chudego mleka, rodzynkami (30 g), 4 suszonymi śliwkami, czerwona herbata |
II ŚNIADANIE (73 kcal): pieczone jabłko z łyżeczką dżemu |
OBIAD (443 kcal): spaghetti (50 g) z tuńczykiem (125 g) i 2 duszonymi pomidorami, sałata z łyżką sosu winegret, sok z grejpfruta |
KOLACJA (338 kcal): 2 cukinie nadziewane ryżem (50 g) z 2 łyżkami jogurtu, zielona herbata |
DZIEŃ 5: 1265 kcal
ŚNIADANIE (310 kcal): 2 kromki chleba razowego z łyżeczką margaryny i 4 plasterkami szynki drobiowej, sałatka z pomidora i ogórka, zielona herbata |
II ŚNIADANIE (177 kcal): batonik zbożowy, 2 pomarańcze |
OBIAD (443 kcal): sola pieczona (200 g), duszony szpinak (150 g), 2 ziemniaki w mundurkach posypane koperkiem, szklanka kefiru |
KOLACJA (335 kcal): sałatka z paluszków krabowych (100 g) i ogórka, z łyżką oliwy oraz sokiem z cytryny, 2 razowe mace, herbata rooibos |
DZIEŃ 6: 1223 kcal
ŚNIADANIE (323 kcal): jajko na miękko, serek wiejski light z łyżeczką posiekanego szczypiorku (120 g), grahamka, szklanka kawy zbożowej na chudym mleku |
II ŚNIADANIE (141 kcal): chudy jogurt z malinami i łyżeczką miodu (200 g) |
OBIAD (462 kcal): gulasz z indyka (100 g), kasza jęczmienna (50 g), surówka z czerwonej kapusty (150 g), szklanka soku jabłkowego |
KOLACJA (297 kcal): łosoś wędzony (50 g), 6 czarnych oliwek, 2 wafle ryżowe, czerwona herbata |
DZIEŃ 7: 1253 kcal
ŚNIADANIE (237 kcal): 2 tosty pełnoziarniste, 2 plasterki pieczonej wołowiny, papryka, herbata z cytryną |
II ŚNIADANIE (327 kcal): mała kiść ciemnych winogron, serek waniliowy |
OBIAD (451 kcal): pierś kurczaka (100 g) z kiełkami sojowymi (50 g) i makaronem ryżowym (50 g), woda |
KOLACJA (238 kcal): sałatka grecka z fetą light (250 g), herbata owocowa |
Zobacz podobne artykuły:
dieta bogatoresztkowa, dieta makrobiotyczna, dieta owsiankowa jednodniowa (1 kg w 1 dzień), dieta owsiana długoterminowa (3 fazy), dieta podczas grypy, dieta przeciw przeziębieniom (na odporność), dieta przeciw reumatyzmowi, dieta w alergiach pokarmowych, dieta w chorobie Alzheimera, dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, dieta w schorzeniach trzustki, dieta w zespole jelita drażliwego, dieta w zespole napięcia przedmiesiączkowego, dieta wzmacniająca serce, dieta zapobiegająca migrenie, dieta zapobiegająca osteoporozie, dieta zasadowa (alkaliczna, odkwaszająca),13 rad na niski cholesterol, niezastąpione biopierwiastki, jakie właściwości mają rodzime warzywa, moc jabłek, leczące herbatki z ziół, nalewki z ziół, które leczą, odmładzająca gruszka, chemia w żywności