Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Na cholesterol

Cholesterol występuje w dwóch postaciach - dobrej i złej. Zbyt wysokie stężenie we krwi "złej" frakcji cholesterolu (LDL) zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu, natomiast odpowiednia ilość "dobrego" cholesterolu (HDL) przeciwnie - chroni przed tymi schorzeniami. Jak sprawić, by poziom tego "lepszego" był wyższy?

 

O co chodzi z tym cholesterolem?

 

To, co jemy ma ogromny wpływ na poziom cholesterolu. Ten "zły" podwyższają tłuszcze zwierzęce, natomiast ten "dobry" - roślinne i pochodzące z ryb morskich (czyli nienasycone). Warzywa i owoce są bogatym źródłem witamin C, E i beta-karotenu, które chronią przed utlenianiem cholesterolu. Trzeba także jeść zboża, bowiem zawierają błonnik, obniżający poziom LDL w organizmie.

 

 

Co jeść, a czego nie?

 

Produkty, których lepiej unikać:

tłuste mięsa, podroby, wędliny typu: boczek, parówki, kiełbasa, salami; a także: wątróbka, konserwy mięsne, skóra z drobiu
masło
śmietana
majonez
smalec
fast foody
sosy na bazie masła i śmietany
solone orzeszki, chipsy

pełnotłusty nabiał

lody, kremy, ciasta

białe pieczywo

jajka (1-2 na tydzień)

 

Produkty, które można jeść:

ryby morskie, np. łosoś, makrela (zawierające kwasy omega-3, które chronią przed chorobą wieńcową)
pieczywo pełnoziarniste
ryż
kasze
chude mięso, np. drób, wołowina
oliwa, olej rzepakowy
odtłuszczony nabiał
dozwolone w małych ilościach: orzechy włoskie, migdały, pestki słonecznika i dyni, czerwone wino
 

Dieta na cholesterol - jadłospis:

 

DZIEŃ 1: 1212 kcal

ŚNIADANIE (247 kcal): 2 kromki chleba graham z pomidorem i 2 plasterkami polędwicy z indyka, kubek zielonej herbaty bez cukru
II ŚNIADANIE (165 kcal): sałatka z jabłka, banana i gruszki
OBIAD (497 kcal): łosoś z rusztu (200 g), kalafior z wody (300 g), surówka z białej kapusty (150 g), szklanka wody mineralnej
KOLACJA (303 kcal): 2 plastry chudego białego sera, 5 rzodkiewek, chudy jogurt (150 g), 2 wafle ryżowe, herbata owocowa

 

DZIEŃ 2: 1393 kcal

ŚNIADANIE (455 kcal): musli (50 g) z 2 łyżkami pestek dyni i szklanką mleka 0 % tłuszczu, nektarynka, herbata
II ŚNIADANIE (85 kcal): 4 mandarynki
OBIAD (490 kcal): wywar warzywny (200 g), soja w sosie pomidorowym (50 g), ugotowane udko kurczaka bez skóry
KOLACJA (363 kcal): wędzona makrela, 2 ogórki kiszone, 2 płatki macy, kieliszek czerwonego wina

 

DZIEŃ 3: 1516 kcal

ŚNIADANIE (268 kcal): tost pełnoziarnisty, czerwona papryka, 2 plastry pieczonej cielęciny, zielona herbata
II ŚNIADANIE (215 kcal):  10 migdałów, 10 suszonych moreli
OBIAD (521 kcal): szaszłyk z piersi kurczaka (100 g), białej cebuli, cukinii oraz 4 pomidorków koktajlowych, brązowy ryż (50 g), surówka z selera i jabłka z 2 łyżkami jogurtu
KOLACJA (512 kcal): zapiekanka z bakłażana, 2 pomidorów, z ziołami, 2 łyżkami oliwy i łyżeczką parmezanu, grahamka, szklanka soku z marchwi

 

DZIEŃ 4: 1263 kcal

ŚNIADANIE (409 kcal): płatki kukurydziane (50 g) ze szklanką chudego mleka, rodzynkami (30 g), 4 suszonymi śliwkami, czerwona herbata
II ŚNIADANIE (73 kcal): pieczone jabłko z łyżeczką dżemu
OBIAD (443 kcal): spaghetti (50 g) z tuńczykiem (125 g) i 2 duszonymi pomidorami, sałata z łyżką sosu winegret, sok z grejpfruta
KOLACJA (338 kcal): 2 cukinie nadziewane ryżem (50 g) z 2 łyżkami jogurtu, zielona herbata

 

DZIEŃ 5: 1265 kcal

ŚNIADANIE (310 kcal): 2 kromki chleba razowego z łyżeczką margaryny i 4 plasterkami szynki drobiowej, sałatka z pomidora i ogórka, zielona herbata
II ŚNIADANIE (177 kcal): batonik zbożowy, 2 pomarańcze
OBIAD (443 kcal): sola pieczona (200 g), duszony szpinak (150 g), 2 ziemniaki w mundurkach posypane koperkiem, szklanka kefiru
KOLACJA (335 kcal): sałatka z paluszków krabowych (100 g) i ogórka, z łyżką oliwy oraz sokiem z cytryny, 2 razowe mace, herbata rooibos

 

 

DZIEŃ 6: 1223 kcal

ŚNIADANIE (323 kcal): jajko na miękko, serek wiejski light z łyżeczką posiekanego szczypiorku (120 g), grahamka, szklanka kawy zbożowej na chudym mleku
II ŚNIADANIE (141 kcal): chudy jogurt z malinami i łyżeczką miodu (200 g)
OBIAD (462 kcal): gulasz z indyka (100 g), kasza jęczmienna (50 g), surówka z czerwonej kapusty (150 g), szklanka soku jabłkowego
KOLACJA (297 kcal): łosoś wędzony (50 g), 6 czarnych oliwek, 2 wafle ryżowe, czerwona herbata

 

DZIEŃ 7: 1253 kcal

ŚNIADANIE (237 kcal): 2 tosty pełnoziarniste, 2 plasterki pieczonej wołowiny, papryka, herbata z cytryną
II ŚNIADANIE (327 kcal): mała kiść ciemnych winogron, serek waniliowy
OBIAD (451 kcal): pierś kurczaka (100 g) z kiełkami sojowymi (50 g) i makaronem ryżowym (50 g), woda 
KOLACJA (238 kcal): sałatka grecka z fetą light (250 g), herbata owocowa

 

Zobacz podobne artykuły:

dieta bogatoresztkowa, dieta makrobiotyczna, dieta owsiankowa jednodniowa (1 kg w 1 dzień), dieta owsiana długoterminowa (3 fazy)dieta podczas grypy, dieta przeciw przeziębieniom (na odporność), dieta przeciw reumatyzmowi, dieta w alergiach pokarmowych, dieta w chorobie Alzheimera, dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, dieta w schorzeniach trzustki, dieta w zespole jelita drażliwego, dieta w zespole napięcia przedmiesiączkowego, dieta wzmacniająca serce, dieta zapobiegająca migrenie, dieta zapobiegająca osteoporozie, dieta zasadowa (alkaliczna, odkwaszająca),13 rad na niski cholesterol, niezastąpione biopierwiastki, jakie właściwości mają rodzime warzywa, moc jabłek, leczące herbatki z ziół, nalewki z ziół, które leczą, odmładzająca gruszka, chemia w żywności

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 388 gości oraz 0 użytkowników.

październik 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top