Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Dieta na piękne włosy

Włosy stają się matowe, wysuszone i łamliwe już po dwóch tygodniach stosowania niewłaściwego menu, czyli ubogiego w witaminy i minerały. Ale można temu zapobiec wprowadzając do codziennego jadłospisu produkty bogate w odpowiednie składniki odżywcze.

 

Dieta czyni cuda

 

Dieta czyni cuda. Jest poważnym czynnikiem sprzyjającym leczenie różnych schorzeń. Dzięki właściwej diecie można także przywrócić utracony blask cerze, a włosom gęstość i puszystość. Wystarczy odpowiednio skomponowane menu, a już po paru tygodniach zauważysz zmiany.

 

Co jeść, a czego unikać?

 

Produkty, których lepiej unikać:

tłuszcze zwierzęce (zwłaszcza smalec, tuste wędliny i mięso)
węglowodany (m.in.: pszenne chleby, bułki, ciasta, ziemniaki, ryż, makarony)
pikantne potrawy 
alkohol

 

 

Produkty, które należy jeść:

Kiedy włosy zaczynają wypadać, przetłuszczać się lub pojawi się łupież oznacza to, że może brakować cynku. Sięgnij wówczas po ryby, mięso drobiowe, kasze i pieczywo pełnoziarniste.
Słabe i łamliwe włosy wzmocni natomiast krzem. Można znaleźć go w cebuli, rzodkiewkach, burakach, pomidorach, pieczarkach, czosnku i otrębach.
Gdy włosy wypadają może to być oznaką braku żelaza. Bogaty w żelazo jest szpinak, orzechy, fasola i groch.
Wypadaniu włosów przeciwdziała także magnez, który jest obecny w brokułach, pomidorach, marchewce i natce pietruszki.
Kiedy rozdwajają się końcówki, sięgamy po produkty bogate w miedź. Znajdziemy ją w owocach morza i w wątróbce.
Do prawidłowego wzrostu włosy potrzebują też witamin: A, E, C oraz z grupy B. Są one w marchewce, jajkach, cytrusach, natce pietruszki, orzechach, mleku, olejach roślinnych (słonecznikowym, rzepakowym, oliwie z oliwek).

 

Dieta wzmacniająca włosy - jadłospis:

 

DZIEŃ 1: 1012 kcal

ŚNIADANIE (330 kcal): 100 g serka wiejskiego light z 5 rzodkiewkami i łyżką otrąb, zielona herbata
II ŚNIADANIE (130 kcal): kromka chleba razowego z szynką i pomidorem
OBIAD (326 kcal): 100 g makaronu razowego z 50 g duszonego szpinaku
KOLACJA (226 kcal): omlet z 2 jajek z 50 g duszonych pieczarek, ogórek

 

DZIEŃ 2: 1029 kcal

ŚNIADANIE (245 kcal): mleko (200 ml) z łyżką musli i jabłkiem, zielona herbata
II ŚNIADANIE (190 kcal): duży banan, szklanka soku z marchwi
OBIAD (342 kcal): 200 g kremu z zielonego groszku z 2 grzankami, bułka grahamka z szynką
KOLACJA (252 kcal): 200 g sałatki z tuńczyka w sosie własnym, jajka i 2 liście sałaty

 

DZIEŃ 3: 1161 kcal

ŚNIADANIE (220 kcal): 200 g twarożku ze szczypiorkiem, 2 kromki chleba chrupkiego, zielona herbata
II ŚNIADANIE (359 kcal): 100 g mozzarelli z pomidorami, świeżą bazylią i łyżeczką oleju słonecznikowego
OBIAD (342 kcal): stek wołowy (200 g), 50 g sałaty
KOLACJA (240 kcal): 300 g mieszanki gotowanych warzyw, 4 plastry szynki

 

DZIEŃ 4: 1115 kcal

ŚNIADANIE (294 kcal): 150 ml jogurtu naturalnego z musli i bananem, herbata
II ŚNIADANIE (244 kcal): szklanka soku z marchwi, 5 orzechów włoskich
OBIAD (458 kcal): 200 g gotowanego łososia, 50 g mizerii z jogurtem, szklanka soku pomidorowego
KOLACJA (119 kcal): 150 g sałatki owocowej z 3 łyżkami jogurtu naturalnego

 

DZIEŃ 5: 1216 kcal

ŚNIADANIE (192 kcal): 2 jajka na miękko, 2 kromki pieczywa chrupkiego, pomidor, zielona herbata
II ŚNIADANIE (265 kcal): 200 ml chłodnika
OBIAD (537 kcal): makaron razowy (100 g) z mieloną wołowiną (50 g) i sosem bolońskim (50 g)
KOLACJA (222 kcal): pomidor z łyżką kiełków pszenicy, 2 kromki chleba chrupkiego z szynką

 

 

DZIEŃ 6: 1244 kcal

ŚNIADANIE (240 kcal): 100 g twarożku ze szczypiorkiem i 5 rzodkiewkami, 2 kromki chleba chrupkiego
II ŚNIADANIE (313 kcal): 150 ml jogurtu naturalnego z otrębami i gruszką
OBIAD (438 kcal): 150 g grillowanej piersi kurczaka, pomidor z cebulą
KOLACJA (253 kcal): 50 g ryżu z pieczonym jabłkiem, zielona herbata

 

DZIEŃ 7: 1120 kcal

ŚNIADANIE (274 kcal): 150 ml jogurtu naturalnego z musli i bananem
II ŚNIADANIE (275 kcal): 10 orzechów laskowych, ziołowa herbatka ze skrzypu
OBIAD (310 kcal): 150 g duszonej piersi indyka, 50 g kaszy gryczanej, 50 g buraczków
KOLACJA (261 kcal): 50 g wędzonego łososia, kromka chleba razowego, 250 ml soku pomidorowego

 

Zobacz podobne artykuły:

dieta ananasowa, dieta alkaliczna (zasadowa), dieta likwidująca cellulit, dieta na płaski brzuch, dieta strukturalna (odmładzająca), dieta optymizmu, dieta owsiankowa jednodniowa (1 kg w 1 dzień), dieta poprawiająca cerę, dieta po rzuceniu palenia, dieta w zespole napięcia przedmiesiączkowego, dieta zapobiegająca migrenie, likwidarianizm, moc jabłek, gwiazdy pokochały dietę zasadową, cebula podnosi odporność, na przesuszoną skórę, marchwiowo-migdałowa zupa-krem, marchew a opalenizna, nalewki z ziół, które leczą

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 1217 gości oraz 0 użytkowników.

sierpień 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top