Hartuj się!
To proste: nie przeziębiają się ci, którzy dużo przebywają na świeżym powietrzu, uprawiają różne sporty i właściwie się odżywiają. Od nas samych, w dużym stopniu zależy czy nasz organizm zahartuje się i uodporni na wahania temperatury, wirusy, bakterie.
Dieta w walce z przeziębieniami
Pierwsza sprawa to odżywianie. Należy jeść dużo warzyw. To one właśnie w ogromnym stopniu wpływają na odporność naszego organizmu, usprawniają i pobudzają zachodzące w nim procesy. Jedzmy więc jak najwięcej warzyw, przede wszystkim surowych, w postaci surówek.
Co jeść, aby uodpornić się na przeziębienia?
Podczas przeziębienia należy wprowadzić do diety:
dużo surowych warzyw: kapustę kwaszoną, natkę pietruszki, marchew (która poprawia także wzrok), selery, sałaty, cykorię, dynię (usprawnia też pracę nerek), czosnek, cebulę |
mleko |
biały ser |
mięso - ale tylko w niewielkich ilościach |
ziołowe przyprawy: bazylię, kminek, majeranek, rozmaryn, estragon, pieprz ziołowy, gorczycę (pół łyżeczki gorczycy popitej wodą poprawia trawienie, działa żółciopędnie) - podnoszą nie tylko smak wszelkich potraw, ale również usprawniają trawienie i przemianę materii |
Czego nie należy jeść?
Nie należy jeść:
białego pieczywa |
ciast (dotyczy wszystkich pieczonych ciast, w tym tortów) |
słodyczy: cukierków, czekolad, czekoladek, batoników, ciasteczek |
cukru |
soli (ograniczamy jej spożycie) |
Pamiętaj też, aby nie pić napojów gazowanych.
Hartowanie organizmu
Przed przeziębieniem chroni nas także odpowiednie hartowanie organizmu. Jak to robić? Oto kilka sposób, zapożyczonych od naszych babć:
SPOSÓB I |
Do szklanki zimnej wody wsypujemy łyżkę soli, następnie specyfikiem tym nacieramy całe ciało, zawsze w kierunku serca, używając do tego szorstkiej rękawicy. Następnie wkładamy ciepły szlafrok i gimnastykujemy się przez 5 minut. |
SPOSÓB II |
Sposób dla tych, którzy mają trudności z porannym wstawaniem. Po obudzeniu wchodzimy do wanny i przez pół minuty polewamy zimną wodą kręgosłup i nogi, po czym wkładamy ciepły szlafrok i gimnastykujemy się przez 5 minut. |
SPOSÓB III |
Suchą szczotką masujemy całe ciało (łącznie z karkiem i uszami), zawsze w kierunku serca, a później gimnastykujemy się 5 przez minut w ciepłym szlafroku. |
Po każdym z tych zabiegów czujemy się tak, jak byśmy wypili najmocniejszą kawę.
Pamiętajmy też o jak najdłuższym przebywaniu na świeżym powietrzu, nawet przy gorszej pogodzie. Można np. chodzić pieszo do pracy lub - jeśli jest za daleko - przemierzać na nogach jeden lub dwa przystanki.
Co robić, kiedy jednak przemarzniemy?
Oto kilka domowych sposobów na przemarznięcie, które stosowały nasze babcie:
SPOSÓB na PRZEMARZNIĘCIE |
Natychmiast po przyjściu do domu przygotowujemy dużą miednicę z gorącą wodą z dodatkiem soli ciechocińskiej lub zwykłej soli kuchennej oraz drugą miednicę z bardzo zimną wodą. Zanurzamy na chwilę nogi w gorącej wodzie, a następnie w zimnej. I tak 20 razy. Potem pijemy ciepłą herbatę z malinami, bierzemy jakiś środek na przeziębienie (na wygrzanie) i kładziemy się do łóżka, aby się dobrze wypocić. |
SPOSÓB na PRZEMARZNIĘCIE Z BOLĄCYM GARDŁEM |
Kiedy po przemarznięciu zaczyna boleć nas gardło, płuczemy je wodą z solą, i jeśli mamy, propolisem. Na 1 szklankę wody wsypujemy łyżkę soli plus 2 kropelki 10-procentowego propolisu. Następnie przygotowujemy kompres na gardło. Do pół szklanki zimnej wody wlewamy 2 łyżki octu spirytusowego, moczymy w tym roztworze dużą ściereczkę i otulamy szyję łącznie z dekoltem i łopatkami. Kompres ten owijamy jeszcze ręcznikiem lub ciepłym wełnianym szalem i kładziemy się do łóżka, przykrywając się bardzo ciepło. Po dwóch godzinach ból gardła minie. |
Zioła na przeziębienie
Najskuteczniejsze zioła na przeziębienie można podzielić na dwie grupy:
Zioła przeciwgorączkowe i napotne |
suszone maliny, kwiaty bratka, kwiaty czarnego bzu, kwiaty lipy |
Zioła działające wykrztuśnie |
suszone liście podbiału, anyż biedrzeniec, koper włoski oraz cebula |
Sposób przygotowywania napojów z omawianych ziół jest zróżnicowany. I tak np. z suszonych malin, kopru włoskiego czy lipy przygotowuje się napary, natomiast z bratków przyrządza się napary i odwary. Poniżej podajemy receptury, jak je przygotować.