Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Marchew a opalenizna

Marchew przyspiesza opaleniznę! Skóra staje się też gładka, aksamitna i napięta, a włosy nabierają blasku. Składniki marchwi działają również antyrakowo. Jednym słowem - jedz marchew a będzie piękna/-y i młoda/-y!

 

Dobroczynna dla skóry i wzroku

 

Marchew jest bogatym źródłem beta-karotenu, który korzystnie wpływa na układ odpornościowy, skórę i włosy. Już po krótkim czasie picia soku z marchwi gołym okiem widać efekty: lśniące włosy oraz gładką i napiętą cerę (przeciwutleniacze zawarte w marchwi opóźniają procesy starzenia!).

 

 

Marchew przyspiesza opaleniznę

 

Beta-karoten zawarty w marchwi w obecności słońca ma podwójne działanie: po pierwsze - przyspiesza uzyskanie opalenizny, a po drugie - chroni przed skutkami zbyt silnego promieniowania UV.

 

Chroni przed nowotworami

 

Dodatkowo beta-karoten chroni przed nowotworami, zwapnieniem naczyń i reumatyzmem. Marchew pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit, regulując tym samym procesy trawienne i zmniejszając poziom cholesterolu.

 

Marchwiowo-migdałowa zupa-krem

 

Właściwości marchwi już poznaliśmy. Migdały to również kopalnia składników odżywczych, głównie magnezu, który wspomaga pracę nadnerczy. Niski poziom magnezu powoduje napiecie nerwowe, toteż migdały są naturalnym środkiem pomagającym zwalczać stres.

 

(4 porcje)

 

Składniki:

2 cebule, obrane i posiekane
2 zabki czosnku, obrane i posiekane
6 marchwi, pozbawionych końcówek, obranych i pokrojonych w plasterki
2 łodygi selera naciowego, pozbawione końcówek i posiekane
1 łyżka bulionu warzywnego (lub 1 kostka)
2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry; łodyżki odłożyć
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki; łodyżki odłożyć
10 dag mielonych migdałów

 

 

Przygotowanie:

Umieścić cebulę, czosnek, marchew i seler w dużym garnku. Dodać 1,25 litra wrzącej wody i kostkę bulionową. Doprowadzić do wrzenia, a następnie wrzucić odłożone łodygi ziół. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie (sprawdzić nożem). Zdjąć z ognia i nieco ostudzić. Następnie odcedzić, zostawiając wywar do dalszego użycia. Wyjąć łodygi ziół, po czym zmiksować warzywa na gładką masę. Włożyć zmiksowane warzywa z powrotem do garnka, dodać mielone migdały i tyle wywaru, żeby otrzymać pożądaną konsystencję zupy. Podgrzać ponownie, wlać zupę do podgrzanych miseczek i podawać udekorowaną posiekaną kolendrą i natką pietruszki.

 

Porada:

Zupa dobrze smakuje również ze słodkimi ziemniakami. Wystarczy dodać 1 ziemniak pokrojony w kostkę (zamiast 2 marchwi).

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 200 gości oraz 0 użytkowników.

wrzesień 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top