Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Chemia w żywności

Czy wiesz, że barwnik E123, dodawany do ciast w proszku, może wpływać na płodność, a nawet doprowadzić do raka? Co mogą powodować inne konserwanty w żywności? Sprawdź.

 

NAZWY KOD FUNKCJA

STOPIEŃ SZKODLI- WOŚCI

POTENCJALNE SKUTKI

ZASTOSOWANIE W ŻYWNOŚCI

INNE ZASTOSO- WANIA

Estry glicerolu i kalafonii ekstrakcyjnej roślinnej
(żywica roślinna; wytwarzana z kwasów żywicowych kalafonii ekstrakcyjnej i gliceryny spożywczej; może być pochodzenia zwierzęcego)
 E445 Emulgator;
Stabilizator
Zalecana ostrożność Nie uzyskały statusu GRAS w USA ze względu na brak wystarczających danych o bezpieczeństwie Baza gumy do żucia, olejki aromatyczne w napojach gazowanych  --------
Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (mogą być pochodzenia zwierzęcego; mogą pochodzić z roślin GM)  E477 Emulgator;
Środek
spulchniający
Bezpieczny i/lub pożyteczny Uznawane za 
nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych
Ubijane desery kremowe, ciasta --------
Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego
(mogą być pochodzenia zwierzęcego)
 E304 Przeciwutleniacz;
Konserwant;
Stabilizator
Bezpieczny i/lub pożyteczny Uznawane za 
nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych
Napoje mleczne, oleje do sałatek, koncentrat pomidorowy, odtłuszczone serki do smarowania pieczywa -------- 
Estry kwasów tłuszczowych i pollglicerolu
(mogą być pochodzenia zwierzęcego; mogą pochodzić z roślin GM)
E475 Emulgator;
Zagęstnik
Bezpieczny i/lub pożyteczny Uznawane za 
nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych
Majonezy, ciasta w proszku, desery lodowe, mleczko do kawy, polewy
--------
Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy
(cukroestry; powstają w wyniku reakcji sacharozy z kwasami tłuszczowymi; mogą być pochodzenia zwierzęcego; mogą pochodzić z roślin GM)
E473 Emulgator;
Stabilizator
Bezpieczny dla większości W małych dawkach uznane za 
nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych;
W dużych dawkach może wywołać mdłości, biegunkę, gazy, wzdęcia, bóle brzucha; może ułatwiać przyswajanie alergenów z żywności
Margaryny,
desery mleczne, guma do żucia, czekolady, majonezy

--------
Estry kwasu montanowego
(uzyskiwane ze skamieniałego wosku roślinnego)
E912 Środek
pokrywający
powierzchnię
Zalecana ostrożność Brak dostępu do informacji Warstwy ochronne na skórkach owoców, pokrycie artykułów spożywczych --------
Etylometyloceluloza
(otrzymywana bezpośrednio z naturalnych odmian włóknistego surowca roślinnego)
E465 Zagęstnik;
Emulgator;
Stabilizator
Zalecana ostrożność Może powodować problemy z trawieniem; biegunka, wzdęcia; dolegliwości żołądkowo-jelitowe Tłuszcze roślinne, chuda śmietana, desery lodowe, bita śmietana w spray Środki przeczysz-czające, tytoń
Fosfatydy amonu
(mogą być syntetyczne lub pochodzenia zwierzęcego)
E442 Emulgator;
Stabilizator
Bezpieczny i/lub pożyteczny Uznawany za 
nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych
Pieczywo, czekolady, wyroby cukiernicze, oleje do smażenia --------
Fosforan diskrobiowy E1412 Zagęstnik;
Stabilizator
Zalecana ostrożność Istnieją wątpliwości, czy podawanie skrobi modyfikowanej, zwłaszcza niemowlętom, jest bezpieczne Owocowe nadzienia do ciast, budynie błyskawiczne, desery
błyskawiczne, sosy, zupy w proszku
Kosmetyki, środki zmiękczajace wodę
Fosforan glinowo-sodowy E541 Emulgator;
Regulator;
kwasowości
Zalecana ostrożność W małych dawkach uznawany za 
nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; osoby z chorymi nerkami lub chorym sercem powinny unikać bądź ograniczyć jego przyjmowanie; zobacz: Aluminium (E173)
Mąka z proszkiem do pieczenia, różne sery --------
Fosforan monoskrobiowy
(skrobia modyfikowana)
E1410 Zagęstnik;
Stabilizator
Zalecana ostrożność Istnieją wątpliwości, czy podawanie skrobi modyfikowanej, zwłaszcza niemowlętom, jest bezpieczne Różne produkty spożywcze
--------

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 214 gości oraz 0 użytkowników.

czerwiec 2018
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top