Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Chemia w żywności

Czy wiesz, że barwnik E123, dodawany do ciast w proszku, może wpływać na płodność, a nawet doprowadzić do raka? Co mogą powodować inne konserwanty w żywności? Sprawdź.

 

NAZWY KOD FUNKCJA

STOPIEŃ SZKODLI- WOŚCI

POTENCJALNE SKUTKI

ZASTOSOWANIE W ŻYWNOŚCI

INNE ZASTOSO- WANIA

Dwutlenek tytanu
(występuje naturalnie; może zawierać nanocząsteczki)
 E171 Barwnik (biały); Zmętniacz Zalecana ostrożność Uznany za 
nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; kontakt ze skórą może powodować podrażnienia; niepełne dowody wywoływania nowotwórów u zwierząt
Wyroby cukiernicze posypywane cukrem, guma do żucia, lukier, dżemy, galaretki, półprodukty z czerwonych owoców Talk kosmety- czny, puder do twarzy, przyprawy, kremy z filtrem UV, tusze do pisaków, farby
Dwutlenek węgla
(na skalę przemysłową uzyskiwany na drodze fermentacji)
 E290 Gaz do pakowania; Konserwant Bezpieczny dla większości Prawdopodobnie nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych;  może obniżać płotność; neurotoksyczny; teratogenny Wyroby cukiernicze, napoje gazowane, gazowana śmietana Suchy lód, dym sceniczny
Dwuwęglan dimetylu
(dimetylodiwęglan)
E242 Konserwant; Środek grzybobój- czy Bezpieczny i/lub pożyteczny Uznany za 
nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych
Napoje dla sportowców; napoje owocowe; harbaty błyskawiczne Inhibitor drożdży w winie
Ekstrakt Oulllaia
(zakazany w niektórych krajach)
E99 Środek pianotwór- czy; Dodatek aromatyczny Bezpieczny dla większości Uznany za 
nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; podrażnienia żołądkowo-jelitowe; duże dawki mogą spowodować uszkodzenia wątroby, niewydolność układu oddechowego, konwulsje i śpiączkę
Napoje bezalkoholowe, lody, słodycze --------
Enzymatycznie zhydrolizowana
karboksymetyloceluloza
E469 Zagęstnik; Stabilizator Lepiej unikać zobacz: Karboksy-metyloceluloza (E466) Lody, zupy, tłuste wyroby mięsne --------
Erytrozyna
(czerwień FD&C 3; barwnik smołowy; zakazany w niektórych krajach)
E127 Barwnik
(niebiesko- różowy)
Niebezpie- czny Astma; nadpobudliwość; trudności w nauce; uczulenie na światło; może wpływać na wątrobę, serce, tarczycę, płodność, żołądek; rakotwórczy Konserwowe koktajle owocowe, herbatniki, lukrowane wiśnie, ciasto biszkoptowe w proszku,
konserwowe czereśnie, wiśnie maraskino, osłonki kiełbasy
Pasty i tabletki do zębów, róż, lekarstwa
Ester etylowy kwasu beta-apo-81-karotenowego (C 30)
(naturalna substancja roślinna)
 E160f Barwnik (żółto- pomarańczo- wy) Bezpieczny i/lub pożyteczny Uznany za 
nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych
Przetworzona żywność, napoje mleczne fermentowane aromatyzowane i/lub z dodatkami smakowymi  ------
Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
(p-hydroksybenzoesan etylu, etyloparaben)
 E214 Konserwant Lepiej unikać Astma;  pokrzywka; reakcje alergiczne; anafilaksja; zaczerwienienie, łuszczenie się i swędzenie skóry;  Warzone napoje bezalkoholowe, lody, jabłecznik, bezmleczne dipy, guma do żucia, soki owocowe, margaryny --------
Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
(p-hydroksybenzoesan metylu, metyloparaben)
E218  Konserwant Lepiej unikać Astma;  pokrzywka; reakcje alergiczne; anafilaksja; zaczerwienienie, łuszczenie się i swędzenie skóry;  Galaretki, konserwy, dżemy, wypieki, soki owocowe, sosy do sałaty Produkty  do pielęgnacji skóry i włosów; kosmetyki
Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
(p-hydroksybenzoesan propylu, propyloparaben)
E216  Konserwant Lepiej unikać Astma;  pokrzywka; reakcje alergiczne; anafilaksja; zaczerwienienie, łuszczenie się i swędzenie skóry;  Napoje gazowane, wypieki, słodycze, galaretki, konserwy, aromaty owocowe Kosmetyki; szampony; podkład do włosów

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 262 gości oraz 0 użytkowników.

grudzień 2018
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top