Czy wiesz, co tak na prawdę zjadasz w każdym posiłku lub przekąsce? Konserwanty są obecne już prawie wszędzie! Zajrzyj do poniższej tabeli i poznaj dodatki i składniki chemiczne w żywności. Sprawdź, co jesz - jaki jest stopień szkodliwości poszczególnych konserwantów oraz ich potencjalne skutki. Dowiedz się w jakich produktach jest ich najwięcej.
Tabela konserwantów w żywności (dodatków i składników chemicznych):
NAZWY | KOD |
FUNKCJA |
STOPIEŃ SZKODLI- WOŚCI |
POTENCJALNE SKUTKI |
ZASTOSOWANIE W ŻYWNOŚCI |
INNE ZASTOSO- WANIE |
5-rybonukleotyd disodowy (może być pochodzenia zwierzęcego; zakazany w niektórych krajach) |
E635 | Wzmacniacz smaku i zapachu | Lepiej unikać | Astma; nadpobudliwość; zmiany nastroju; swędzące wysypki skórne pojawiające się do 30 h po spożyciu; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę; niedozwolony w zastosowaniach spożywczych dla dzieci; dna moczanowa; problemy z nerkami | Chipsy smakowe; gotowe ciasta owocowe | -------- |
5-rybonukleotyd wapnia |
E634 | Wzmacniacz smaku i zapachu | Lepiej unikać | Astma; nadpobudliwość; swędzące wysypki skórne pojawiające się do 30 h po spożyciu, opuchlizna warg, gardła i języka; anafilaksja | Chipsy smakowe; gotowe ciasta owocowe | -------- |
Acesulfam K (acetosulfam; syntetyczny) |
E950 | Substancja słodząca; Wzmacniacz smaku i zapachu | Lepiej unikać | Zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu oddechowego i nowotwory u zwierząt | Sztuczny słodzik, niskokaloryczne artykuły spożywcze, niskokaloryczna guma do żucia |
Produkty do higieny jamy ustnej |
Acetylowana skrobia (syntetyczna) |
E1420 | Zagęstnik; Środek żelujący; Stabilizator | Zalecana ostrożność | Istnieją wątpliwości, czy podawanie skrobi modyfikowanej, zwłaszcza niemowlętom, jest bezpieczne | Marynaty, sos chutney, desery, sery, wypieki, wyroby cukiernicze | -------- |
Acetylowana skrobia utleniona (skrobia modyfiko- wana) |
E1451 | Zagęstnik; Stabilizator; Rozpuszczalnik |
Zalecana ostrożność | Istnieją wątpliwości, czy podawanie skrobi modyfikowanej, zwłaszcza niemowlętom, jest bezpieczne | Owoce konserwowe dla niemowląt i wyroby cukiernicze dla dzieci | -------- |
Acetylowany adypinian diskrobiowy (skrobia modyfiko- wana) |
E1422 | Zagęstnik; Stabilizator |
Zalecana ostrożność | Istnieją wątpliwości, czy podawanie skrobi modyfikowanej, zwłaszcza niemowlętom, jest bezpieczne | Sosy, marynaty, jogurty, ciasta w proszku, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast | -------- |
Acetylowany fosforan diskrobiowy (syntetyczny) |
E1414 | Zagęstnik; Stabilizator |
Zalecana ostrożność | Istnieją wątpliwości, czy podawanie skrobi modyfikowanej, zwłaszcza niemowlętom, jest bezpieczne | Sosy, marynaty, jogurty, ciasta w proszku, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast | -------- |
Adypinian potasu (sól potasowa kwasu adypi- nowego) |
E357 | Regulator kwasowości; Środek buforujący | Bezpieczny dla większości | Zobacz: kwas adypinowy (E355) | Produkty o niskiej zawartości soli | Woda kotłowa |
Adypinian sodu (sól sodowa kwasu adypi- nowego) |
E356 | Regulator kwasowości; Utwardzacz |
Bezpieczny i/lub pożyteczny | Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych | Napoje gazowane, wypieki, sery topione, przekąski | -------- |
Agar (uzyskiwany z krasnorostów) |
E406 | Zagęstnik; Substancja żelująca; Stabilizator; Emulgator |
Bezpieczny dla większości | W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spoż.; słabo toksyczny przy połknięciu; reakcje alergiczne | Lody, wypieki, desery, wędliny, galaretki | Kosmetyki, środki przeczyszczające |
Alfa-tokoferol (witamina E; może być syntetyczna lub GM) | E307 | Przeciwutleniacz; Składnik pokarmowy | Bezpieczny dla większości | Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; podczas mrożenia ulega zniszczeniu | Biała mąka, białe pieczywo, biały ryż, margaryny | -------- |