Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Chemia w żywności

Czy wiesz, że barwnik E123, dodawany do ciast w proszku, może wpływać na płodność, a nawet doprowadzić do raka? Co mogą powodować inne konserwanty w żywności? Sprawdź.

 

Czy wiesz, co tak na prawdę zjadasz w każdym posiłku lub przekąsce? Konserwanty są obecne już prawie wszędzie! Zajrzyj do poniższej tabeli i poznaj dodatki i składniki chemiczne w żywności. Sprawdź, co jesz - jaki jest stopień szkodliwości poszczególnych konserwantów oraz ich potencjalne skutki. Dowiedz się w jakich produktach jest ich najwięcej.

 

Tabela konserwantów w żywności (dodatków i składników chemicznych):

 

NAZWY  KOD
FUNKCJA

STOPIEŃ SZKODLI- WOŚCI

POTENCJALNE SKUTKI

ZASTOSOWANIE W ŻYWNOŚCI

INNE ZASTOSO- WANIE

5-rybonukleotyd disodowy (może być pochodzenia zwierzęcego; zakazany w niektórych krajach)

E635 Wzmacniacz smaku i zapachu Lepiej unikać Astma; nadpobudliwość; zmiany nastroju; swędzące wysypki skórne pojawiające się do 30 h po spożyciu; powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę; niedozwolony w zastosowaniach spożywczych dla dzieci; dna moczanowa; problemy z nerkami Chipsy smakowe; gotowe ciasta owocowe --------

5-rybonukleotyd wapnia
(może być pochodzenia zwierzęcego)

E634 Wzmacniacz smaku i zapachu Lepiej unikać Astma; nadpobudliwość; swędzące wysypki skórne pojawiające się do 30 h po spożyciu, opuchlizna warg, gardła i języka; anafilaksja Chipsy smakowe; gotowe ciasta owocowe  --------
Acesulfam K
(acetosulfam; syntetyczny)
E950 Substancja słodząca; Wzmacniacz smaku i zapachu Lepiej unikać Zanotowano przypadki raka płuc, raka piersi, białaczkę, choroby układu oddechowego  i nowotwory u zwierząt Sztuczny słodzik, niskokaloryczne artykuły spożywcze,
niskokaloryczna guma do żucia
Produkty do higieny jamy ustnej
Acetylowana skrobia
(syntetyczna)
E1420 Zagęstnik; Środek żelujący; Stabilizator Zalecana ostrożność Istnieją wątpliwości, czy podawanie skrobi modyfikowanej, zwłaszcza niemowlętom, jest bezpieczne Marynaty, sos chutney, desery, sery, wypieki, wyroby cukiernicze  --------
Acetylowana skrobia utleniona
(skrobia modyfiko- wana)
E1451 Zagęstnik;
Stabilizator;
Rozpuszczalnik
Zalecana ostrożność Istnieją wątpliwości, czy podawanie skrobi modyfikowanej, zwłaszcza niemowlętom, jest bezpieczne Owoce konserwowe dla niemowląt i wyroby cukiernicze dla dzieci  --------
Acetylowany adypinian diskrobiowy
(skrobia modyfiko- wana)
E1422 Zagęstnik;
Stabilizator
Zalecana ostrożność Istnieją wątpliwości, czy podawanie skrobi modyfikowanej, zwłaszcza niemowlętom, jest bezpieczne  Sosy, marynaty, jogurty, ciasta w proszku, owoce konserwowe,  owocowe nadzienia do ciast  --------
Acetylowany fosforan diskrobiowy
(syntetyczny)
E1414 Zagęstnik;
Stabilizator
Zalecana ostrożność Istnieją wątpliwości, czy podawanie skrobi modyfikowanej, zwłaszcza niemowlętom, jest bezpieczne   Sosy, marynaty, jogurty, ciasta w proszku, owoce konserwowe, owocowe nadzienia do ciast --------
Adypinian potasu
(sól potasowa kwasu adypi- nowego)
E357 Regulator kwasowości; Środek buforujący Bezpieczny dla większości Zobacz: kwas adypinowy (E355) Produkty o niskiej zawartości soli Woda kotłowa
Adypinian sodu
(sól sodowa kwasu adypi- nowego)
E356 Regulator
kwasowości;
Utwardzacz
Bezpieczny i/lub pożyteczny Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych Napoje gazowane, wypieki, sery topione, przekąski --------
Agar
(uzyskiwany z krasnorostów)
E406 Zagęstnik;
Substancja
żelująca;
Stabilizator;
Emulgator
Bezpieczny dla większości W małych dawkach uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spoż.; słabo toksyczny przy połknięciu; reakcje alergiczne Lody, wypieki, desery, wędliny, galaretki Kosmetyki, środki przeczyszczające
Alfa-tokoferol (witamina E; może być syntetyczna lub GM) E307 Przeciwutleniacz; Składnik pokarmowy Bezpieczny dla większości Uznawany za nieszkodliwy w zastosowaniach spożywczych; podczas mrożenia ulega zniszczeniu Biała mąka, białe pieczywo, biały ryż, margaryny --------

5-rybonukleotyd disodowy


(może być pochodzenia zwierzęcego; zakazany w niektórych krajach)

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 343 gości oraz 0 użytkowników.

czerwiec 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top