Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Jak się odżywiać, by nie zachorować na raka?

Liczba zachorowań na nowotwory z każdym rokiem rośnie. Przyczyn tej sytuacji szukamy wszędzie, w paleniu papierosów,w stresującym trybie życia... Jeszcze jeden cichy zabójca kryje się w żywności. Choć nie w każdej.

Liczba zachorowań na nowotwory z każdym rokiem rośnie. Przyczyn tej sytuacji szukamy wszędzie, w paleniu papierosów,w stresującym trybie życia... Jeszcze jeden cichy zabójca kryje się w żywności. Choć nie w każdej.

 

Jakie są przyczyny nowotworów

 

Badania naukowców wykazują, że na 60-70% zachorowań na nowotwory wpływa środowisko oraz sposób życia. Pozostałe 30-40% choruje m.in. z przyczyn genetycznych.

 

Ogromne znaczenie w rosnącej liczbie zachorowań na nowotwory odgrywa sposób odżywiania. Aż 30-40% mężczyzn i 60% kobiet cierpi na raka z tego powodu. Gdybyśmy odżywiali się zdrowo, liczba zachorowań na nowotwory nie rosłaby tak lawinowo. Co ciekawe, dotyka to głównie krajów wysokorozwiniętych, gdzie żywność jest zanieczyszczona chemicznymi dodatkami do żywności.

 

 

Rakotwórcze konserwanty

 

Na nowotwory mogą zachorować ci, którzy jedzą żywność wysoko przetworzoną, z rakotwórczymi konserwantami i dodatkami. Przykładem są azotany i azotyny. Mogą znajdować się w wędlinach, szynce prosciutto, kiełbaskach, bekonie, wędzonych i marynowanych przetworach mięsnych, konserwach mięsnych. Stają się niebezpieczne dla zdrowia w momencie, kiedy połączą się z aminami i utworzą nitrozaminy, które przejawiają silnie działanie rakotwórcze.  

 

Innym rakotwórczym konserwantem jest uwodniony krzemian magnezu, który bywa dodawany do czekolady lub gumy do żucia. Jego najgorszym w skutkach działaniem ubocznym są nowotwory żołądka i jajników. Działanie rakotwórcze przejawiają również niektóre barwniki dodawane do żywności, na przykład żółcień chinolinowa i pomarańczowa FCF. Dodawane są do napojów gazowanych, likierów owocowych, zup w proszku, konserw rybnych, płatków zbożowych.

 

jak sie odzywiac by nie zachorowac na raka 500 500

 

Tłuszcz prowadzi do raka

 

Kolejną przyczyną powstawania raka jest dieta bogata w tłuszcze. Osoby, które nie potrafią obyć się bez kiełbasy, czerwonego mięsa, boczku, smalcu są narażone na zachorowanie na nowotwór. Przy dużej ilości tłuszczu w organizmie wydziela się więcej kwasów żółciowych, potrzebnych do ich strawienia, które w procesie dalszych przemian, przyczyniają się do powstawania raka.

 

Niezdrowa sól

 

Do powstania nowotworu może przyczynić się spożywana w nadmiarze sól. Drażni bowiem błonę śluzową żołądka i jelit, prowadząc do stanów zapalnych, a tym samym do przepuszczalności substancji szkodliwych, o których już była wcześniej mowa.

 

 

Witaminy i błonnik chronią przed rakiem

 

Najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia jest oczywiście spożywanie wyłącznie żywności nie zanieczyszczonej chemicznie, unikanie soli i tłuszczu. Tylko to pierwsze w dzisiejszym świecie chyba jest to już niewykonalne. Więc jak sobie radzić, co robić, aby ustrzec się przed zachorowaniem na raka?

 

Sól możemy z diety wykluczyć a tłuszcz ograniczyć, a jak ustrzec się przed konserwantami? Aby przeciwdziałać niebezpiecznemu działaniu dodatków do żywności należy wprowadzić do diety dużo warzyw i owoców, które zawierają witaminy E i C oraz A. Przeciwdziałają one szkodliwej syntezie zachodzącej w organizmie pod wpływem szkodliwych konserwantów. Dodatkowo zawierają błonnik, który absorbuje zanieczyszczenia produktów żywnościowych. A dzięki temu, że przyspieszają także perystaltykę jelit, doprowadzają to szybkiego usuwania resztek szkodliwych pokarmów.

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 295 gości oraz 0 użytkowników.

czerwiec 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top