Liczba zachorowań na nowotwory z każdym rokiem rośnie. Przyczyn tej sytuacji szukamy wszędzie, w paleniu papierosów,w stresującym trybie życia... Jeszcze jeden cichy zabójca kryje się w żywności. Choć nie w każdej.
Jakie są przyczyny nowotworów
Badania naukowców wykazują, że na 60-70% zachorowań na nowotwory wpływa środowisko oraz sposób życia. Pozostałe 30-40% choruje m.in. z przyczyn genetycznych.
Ogromne znaczenie w rosnącej liczbie zachorowań na nowotwory odgrywa sposób odżywiania. Aż 30-40% mężczyzn i 60% kobiet cierpi na raka z tego powodu. Gdybyśmy odżywiali się zdrowo, liczba zachorowań na nowotwory nie rosłaby tak lawinowo. Co ciekawe, dotyka to głównie krajów wysokorozwiniętych, gdzie żywność jest zanieczyszczona chemicznymi dodatkami do żywności.
Rakotwórcze konserwanty
Na nowotwory mogą zachorować ci, którzy jedzą żywność wysoko przetworzoną, z rakotwórczymi konserwantami i dodatkami. Przykładem są azotany i azotyny. Mogą znajdować się w wędlinach, szynce prosciutto, kiełbaskach, bekonie, wędzonych i marynowanych przetworach mięsnych, konserwach mięsnych. Stają się niebezpieczne dla zdrowia w momencie, kiedy połączą się z aminami i utworzą nitrozaminy, które przejawiają silnie działanie rakotwórcze.
Innym rakotwórczym konserwantem jest uwodniony krzemian magnezu, który bywa dodawany do czekolady lub gumy do żucia. Jego najgorszym w skutkach działaniem ubocznym są nowotwory żołądka i jajników. Działanie rakotwórcze przejawiają również niektóre barwniki dodawane do żywności, na przykład żółcień chinolinowa i pomarańczowa FCF. Dodawane są do napojów gazowanych, likierów owocowych, zup w proszku, konserw rybnych, płatków zbożowych.
Tłuszcz prowadzi do raka
Kolejną przyczyną powstawania raka jest dieta bogata w tłuszcze. Osoby, które nie potrafią obyć się bez kiełbasy, czerwonego mięsa, boczku, smalcu są narażone na zachorowanie na nowotwór. Przy dużej ilości tłuszczu w organizmie wydziela się więcej kwasów żółciowych, potrzebnych do ich strawienia, które w procesie dalszych przemian, przyczyniają się do powstawania raka.
Niezdrowa sól
Do powstania nowotworu może przyczynić się spożywana w nadmiarze sól. Drażni bowiem błonę śluzową żołądka i jelit, prowadząc do stanów zapalnych, a tym samym do przepuszczalności substancji szkodliwych, o których już była wcześniej mowa.
Witaminy i błonnik chronią przed rakiem
Najlepszym sposobem na zachowanie zdrowia jest oczywiście spożywanie wyłącznie żywności nie zanieczyszczonej chemicznie, unikanie soli i tłuszczu. Tylko to pierwsze w dzisiejszym świecie chyba jest to już niewykonalne. Więc jak sobie radzić, co robić, aby ustrzec się przed zachorowaniem na raka?
Sól możemy z diety wykluczyć a tłuszcz ograniczyć, a jak ustrzec się przed konserwantami? Aby przeciwdziałać niebezpiecznemu działaniu dodatków do żywności należy wprowadzić do diety dużo warzyw i owoców, które zawierają witaminy E i C oraz A. Przeciwdziałają one szkodliwej syntezie zachodzącej w organizmie pod wpływem szkodliwych konserwantów. Dodatkowo zawierają błonnik, który absorbuje zanieczyszczenia produktów żywnościowych. A dzięki temu, że przyspieszają także perystaltykę jelit, doprowadzają to szybkiego usuwania resztek szkodliwych pokarmów.