Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Dietetyczne sposoby na obniżenie cholesterolu

 Wysoki cholesterol to problem wielu osób. Aby go obniżyć, konieczne jest przejście na odpowiednią dietę oraz wprowadzenie do codziennego rozkładu zajęć aktywności fizycznej. W wielu przypadkach nieuchronne jest też przyjmowanie leków. Brzmi groźnie? Jeśli w odpowiednim momencie zadbasz o swoją dietę istnieje szansa, że ten problem Cię ominie. Skorzystaj więc z naszych niezwodnych dietetycznych sposobów na walkę z cholesterolem.

 

 

Wyrzucamy z jadłospisu jajka i wątróbkę

 

Żółtka jajek znajdują się w czołówce produktów, na które trzeba szczególnie uważać w codziennej diecie. Zawierają bowiem tyle cholesterolu, ile powinniśmy dostarczyć naszego organizmowi w ciągu jednego dnia. Przez tygodzień wolno zjeść tylko 3-4 jajka. Kolejnym produktem spożywczym na cenzurowanym są podroby. Jeśli masz więc podwyższony cholesterol całkowicie zapomnij o wątróbce smażonej z cebulką lub wieprzowych nóżkach w galarecie.

 

 

Pijemy zieloną herbatę

 

Dla zdrowia zrobimy wiele, ale w tym wypadku wyrzeczenia nie będą dotkliwe. Zamiast czarnej herbaty należy pić zieloną, która jest równie aromatyczna i delikatniejsza w smaku. Idealnie smakuje też z plastrem cytryny. Co rano zaparz czajnik zielonej herbaty, postaw na podgrzewaczu i... popijaj w ciągu dnia.

 

Pasta z awokado i owsianka z żurawiną

 

Walkę z cholesterolem pomoże zwyciężyć owsianka z żurawiną i orzechami, która na stałe powinna zagościć na śniadaniowym stole. Pyszną przekąską między posiłkami stanowi pasta z awokado, wyśmienicie komponująca się z razowym chlebem lub chrupkim pieczywem.


Pastę z awokado przygotowujemy z dojrzałego awokado, soku z cytryny, ząbka czosnku i pieprzu. Można ją przechowywać w lodówce do trzech dni. Awokado należy rozgnieść widelcem, a czosnek przecisnąć przez praskę, następnie doprawić do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.

 

 

Owsiankę z żurawiną i orzechami robimy używając pół szklanki chudego mleka i trzech łyżek płatków owsianych. Gotujemy ją przez 15 minut, aż spęcznieją. Kilka minut przed końcem dodajemy suszoną żurawinę i pokruszone orzechy włoskie.

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 587 gości oraz 0 użytkowników.

listopad 2018
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top