Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

13 rad na niski...

 ...cholesterol. Utrzymany w normie jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dopiero jego nadmiar jest przyczyną wielu groźnych chorób.

 

 

Odkładając się w organizmie w postaci złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych prowadzi do zwężenia ich światła co powoduje niewydolność pracy serca (zawał), zaburzenia krążenia, zmiany miażdżycowe i procesy przedwczesnego starzenia się organizmu.

 

 

 

Nie dopuść do podwyższenia cholesterolu

 

Cholesterol jest stałym składnikiem i produktem metabolizmu organizmu człowieka. Występuje w wątrobie, mózgu, krwi, tkance tłuszczowej i nerwowej.

 

Medycyna mówi, że prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi nie powinno przekraczać 250 mg/100 ml. Za optymalną wartość uważa się 150 - 280 mg/100 ml. Jeżeli poziom cholesterolu w osoczu krwi przekracza dopuszczalne normy, wówczas zaczyna rozwijać się proces miażdżycy, zwłaszcza naczyń wieńcowych serca, co prowadzi do bardzo poważnych chorób krążenia, często kończących się zgonem chorego.

 

Jak temu zapobiec? Stosować odpowiednią dietę antycholesterolową.

 

 

13 rad antycholesterolowych

 

Oto 13 rad, jak uniknąć podwyższenia poziomu cholesterolu:

1. Stosować m.in. lecytynę, siemię lniane, czosnek, jabłka, błonnik.
2. Jadać mniej tłuszczów nasyconych, takich jak: masło, słonina, inne tłuszcze zwierzęce.
3. Do pieczywa stosować tylko 3-4 dag masła dziennie.
4. Unikać tłustych mięs, serów, ciasta, sosów, zup zaprawianych tłuszczem lub śmietaną
5. Jadać oleje roślinne, najlepiej słonecznikowy i sojowy, a także pieczywo razowe, pszenne i żytnie, które zawiera cztery razy więcej witaminy E niż pieczywo białe, a ponadto posiada żelazo, wszelkie makro- i mikroelementy, witaminy oraz błonnik. 
6. Stosować mleko, chociaż 2 szklanki dziennie, kefir, jogurt. Są one dobrym źródłem wapnia. Mleko ma wszystko, prócz żelaza i witaminy C. 
7. Zjadać warzywa i nasiona do 1 kg dziennie; im większe ich urozmaicenie, tym lepiej, byle bez tłuszczów, lub z niewielkim dodatkiem oleju, szczególnie do tych warzyw, które są źródłem karotenów, a więc witaminy A, lub kiełków zasobnych w witaminę E, gdyż te jako rozpuszczalne w tłuszczach, bez nich nie będą przyswajane. 
8. Skrobię i białko jadać osobno. W przeciwnym wypadku pokarm zalega zbyt długo w żołądku i nie jest strawiony. 
9. Jadać jedną jarzynę ugotowaną a inne na surowo
10. Jadać wszystko świeże lub z zamrażarki. Szczególnie oleje powinny być świeże. Nie lubią one słońca, światła i mrozu. W lodówce należy trzymać je na najniższej półce. Na świetle jełczeją, a witamina A się rozkłada. Są kaloryczne, ale obniżają poziom cholesterolu we krwi. Trzeba uważać, aby w trakcie podgrzewania nie uległy spaleniu. Przypalony olej zawiera trującą akroleinę, która bywa rakotwórcza (każdy spalony tłuszcz ją wytwarza). 
11. Nadmiar cholesterolu, np. powyżej 200 mg (norma - 140 mg) na 100 ml krwi, jest już zagrożeniem, a powyżej 250 mg oznacza już poważne zagrożenie. 
12. Ludzkość zna czosnek od ponad 5000 lat. Wiadomo, że odkaża on i dezynfekuje organizm, obniża poziom cholesterolu, który powoduje zaczopowanie naczyń krwionośnych mózgu, co jest przyczyną wylewu krwi do mózgu. 
13. Aby zapobiec nadmiarowi cholesterolu, należy jadać siemię lniane, zawierające najwięcej lecytyny rozpuszczającej cholesterol. 

 

źródło: Apteka natury, Jadwiga Górnicka, Warszawa

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 506 gości oraz 0 użytkowników.

sierpień 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top