Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Choroby i odżywianie

To, co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Przy niewłaściwym żywieniu, nawet najbardziej błaha choroba może mieć ciężki przebieg, z komplikacjami.

 

Co to znaczy niewłaściwe żywienie?

 

Nie polega ono tylko na nieregularnym przyjmowaniu posiłków, lecz również na ich monotonii, kiedy organizm nie otrzymuje wszystkich składników, które są mu potrzebne, i których brak może wywołać niebezpieczne choroby. Jeśli to zbagatelizujemy grożą nam poważne konsekwencje zdrowotne.

 

 

Jakie choroby mają swój początek w niewłaściwym odżywianiu?

 

W 1970 r. Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała listę chorób, których przyczyny tkwią w niewłaściwym odżywianiu się. Należą do nich m.in.:

Białaczka - grupa chorób nowotworowych układu krwiotwórczego; białaczka charakteryzuje się ilościowymi i jakościowymi zmianami leukocytów we krwi, szpiku i narządach wewnętrznych (śledzionie, węzłach chłonnych); nazwa wzięła się od białawego koloru próbki krwi chorego na ostrą białaczkę; występuje częściej u mężczyzn niż u kobiet w proporcji 3:2
Anemia (niedokrwistość) - zespół objawów chorobowych, polegający na stwierdzeniu niższych od normy wartości hemoglobiny (Hb), erytrocytów i ich następstw
Choroba Basedowa - schorzenie autoimmunologiczne o cechach nadczynności tarczycy
Cukrzyca - grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi), wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny, wydzielanej przez komórki beta trzustki; przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych; ze względu na przyczynę i przebieg choroby, można wyróżnić cukrzycę typu 1, typu 2, cukrzycę ciężarnych i inne
Erytrocytoza - pierwotna choroba mieloproliferacyjna przebiegająca ze zwiększeniem liczby erytrocytów, granulocytów i płytek krwi, z przewagą erytropoezy
Czyraczyca - choroba objawiająca się zmianami czyracznymi
Szkorbut - choroba wielonarządowa, wywołana niedoborem kwasu askorbinowego w pożywieniu)
Krzywica - dosłownie "zapalenie kręgosłupa, choroba występująca u dzieci, najczęściej pomiędzy 2 miesiącem a 3 rokiem życia dziecka, związana z zaburzeniami gospodarki wapniowo-fosforowej, spowodowana najczęściej niedoborem witaminy D;  powoduje zmiany w układzie kostnym i zaburzenia rozwojowe
Łuszczyca - przewlekła, nawracająca choroba skóry, która charakteryzuje się występowaniem na skórze łuszczących się wykwitów
Miażdżyca - przewlekła choroba, polegająca na zmianach zwyrodnieniowo-wytwórczych w błonie wewnętrznej i środkowej tętnic, głównie w aorcie, tętnicach wieńcowych i mózgowych, rzadziej w tętnicach kończyn; jest najczęstszą przyczyną stwardnienia tętnic
Nadciśnienie tętnicze (choroba nadciśnieniowa) - przewlekła choroba układu krążenia, która charakteryzuje się stale lub okresowo podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi, zarówno skurczowym (górnym), jak i rozkurczowym (dolnym)
Nadkwasota żołądka - najczęstsze objawy to nawracająca zgaga, ból brzucha i wymioty; często towarzyszy osobom z chorobą wrzodową lub zapaleniem żołądka
Nerwica żołądka - choroba, której podłożem są zawsze silne emocje; objawy: poczucie sytości i ciężkości, któremu towarzyszy bolesne odczucie pieczenia tuż po jedzeniu, ból żołądka, mdłości, wymioty, biegunka, częste wydzielanie gazów, co przynosi ulgę, zatwardzenie, ból głowy, bezsenność, zmęczenie
Niedokrwistość - zobacz: anemia
Nieżyt spojówek - rodzaj stanu zapalnego spojówek
Nieżyt żołądka - choroba, w której dochodzi do uszkodzenia błony śluzowej żołądka; towarzyszą mu objawy dyspeptyczne, takie jak: ból i uczucie dyskomfortu w nadbrzuszu, nudności, wymioty, czasem biegunka
Otyłość - patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia; za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet
Pęcherzyca - grupa schorzeń autoimmunologicznych, których wiodącym objawem jest tworzenie się pęcherzy śródnaskórkowych
Ropowica - zapalenie ropne obejmujące różne warstwy danego narządu i luźną tkankę łączną (tkankę podskórną, pozaotrzewną, śródpiersia, ściany wyrostka robaczkowego, ręki, stopy); do ropowic zalicza się m.in. zastrzał i czyraka
Świąd skóry - dokuczliwe swędzenie skóry
Wrzód żołądka i dwunastnicy - ubytek w błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy; często występującym i głównym objawem jest ból w nadbrzuszu; najczęstszymi przyczynami są zakażenie Helicobacter pylori, stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych

 

źródło: Apteka natury, Jadwiga Górnicka, Warszawa

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 391 gości oraz 1 użytkownik.

  • BRENDA
listopad 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top