Prosta i skuteczna dieta
Polska jest krajem ziemniaczanym, stąd dieta ta jest idealna o każdej porze roku, zwłaszcza zimą, nie musimy bowiem martwić się o dostępność… ziemniaków. Warto więc spróbować tej bardzo prostej diety ze względu na dostępność głównego składnika.
Przyjazny organizmowi ziemniak
Mimo, że zmieniaki traktuje się jako „wypełniacz”, są wartościowym i przyjaznym dla układu pokarmowego pożywieniem. Zawierają m.in. dużo witamin z grupy B, witaminę C i dużo skrobi – podstawowego źródła energii oraz białko i karnitynę, pozwalającą wykorzystać tłuszczyk jako źródło energii. Jest w nich również potas, który działa antycellulitowo.
1 średni ziemniak = 70 kalorii |
Ziemniaki najlepiej przygotowywać w mundurkach, na przykład piekąc je owinięte w folii. Należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je umyć. Idealnym dodatkiem do tak przygotowanych ziemniaków będzie chudy twarożek.
Jak stosować dietę ziemniaczaną?
Poniżej znajduje się gotowy jadłospis na pięć dni. Do wyboru i dowolnego uzupełniania są śniadania i przekąski (II śniadania).
ŚNIADANIA DO WYBORU: |
Tost z jajkiem sadzonym (185 kcal): |
Jajko usmażyć na patelni bez tłuszczu, a następnie położyć na opieczony wcześniej tost; posypać szczypiorkiem. Do tego zestawu należy dodać sałatkę z pokrojonego pomidora.
Musli z jogurtem (260 kcal): |
Uprażyć na patelni 3 łyżki płatków zbożowych, a następnie wymieszać z 200 ml jogurtu naturalnego, dodać garść rodzynek.
Kanapka z szynką i serem (190 kcal): |
1 kromka pieczywa pełnoziarnistego, 2 plasterki szynki drobiowej, 1 plasterek sera camembert, 1 pomidor.
Omlet z dżemem (250 kcal): |
Roztrzepać 2 jajka, dodać 1 łyżeczkę mąki i usmażyć na łyżeczce oleju. Jako dodatek posłuży 1 łyżeczka dżemu z brzoskwiń bez cukru.
PRZEKĄSKI DO WYBORU (II ŚNIADANIA): |
Owoce z twarożkiem (175 kcal): |
1 dojrzałą nektarynkę pokroić w cienkie plastry i ułożyć na talerzu, na niej zaś - 2 łyżki twarożku wiejskiego.
Twarożek miodowy (125 kcal): |
10 dag twarożku wymieszać z 2 łyżkami gazowanej wody mineralnej, łyżeczką miodu oraz łyżeczką soku z cytryny.
Warzywa z dipem (130 kcal): |
5 dag twarożku wymieszać z łyżką jogurtu i łyżeczką musztardy. Dodać seler naciowy oraz pokrojony w słupki ogórek i marchewkę.
Mus owocowy (170 kcal): |
10 dag malin mrożonych zmiksować z 5 dag twarożku i 150 g jogurtu naturalnego.
Dieta ziemniaczana - jadłospis:
DZIEŃ 1
ŚNIADANIE: do wyboru z listy |
II ŚNIADANIE: do wyboru z listy |
OBIAD (420 kcal): papryka nadziewana sałatką ziemniaczaną: przekroić 2 papryki na pół, ugotować w mundurkach 2 ziemniaki; ziemniaki pokroić w kostkę i wymieszać z 15 dag twarożku, 2 łyżkami jogurtu naturalnego, dymką i koperkiem; przyprawić solą i pieprzem; połówki papryk napełnić przygotowanym farszem. |
KOLACJA (375 kcal): ziemniaki z sosem tzatziki: 10 dag twarożku wymieszać z 200 ml jogurtu naturalnego, utartym na tarce ogórkiem, ząbkiem czosnku i szczyptą soli; do tego dodać 2 ugotowane ziemniaki. |
DZIEŃ 2
ŚNIADANIE: do wyboru z listy |
II ŚNIADANIE: do wyboru z listy |
OBIAD (420 kcal): pstrąg pieczony z ziemniakami: 20 dag filetu z pstrąga obłożyć plasterkami z cytryny i zawinąć w folię aluminiową, włożyć do rozgrzanego piekarnika; do upieczonej ryby dodać 2 ugotowane ziemniaki oraz 10 dag twarożku z estragonem |
KOLACJA (400 kcal): zapiekanka warzywna: 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać i pokroić; pokroić też 2 pomidory, po 10 dag cukinii i brokułów; ułożyć warzywa warstwami w naczyniu żaroodpornym, zalać mieszanką z 10 dag twarożku, jajka, łyżeczki musztardy i szczypty soli; piec 20 minut |
DZIEŃ 3
ŚNIADANIE: do wyboru z listy |
II ŚNIADANIE: do wyboru z listy |
OBIAD (325 kcal): pieczeń wołowa z ziemniakami i dipem: ugotować 2 ziemniaki w mundurkach; 10 dag twarożku wymieszać z rzeżuchą i dodać do ziemniaków; zrobić surówkę z połowy papryki, marchwi, kilku rzodkiewek; do tego dodać plaster pieczeni wołowej |
KOLACJA (400 kcal): szaszłyki: 2 ziemniaki pokroić w grubą kostkę i nadziać na szaszłyki, dodać krążki pora oraz po 6 małych pomidorków i pieczarek; skropić oliwą i upiec w rozgrzanym piekarniku; jako dodatek położyć na talerzu 10 dag twarożku z czosnkiem |
DZIEŃ 4
ŚNIADANIE: do wyboru z listy |
II ŚNIADANIE: do wyboru z listy |
OBIAD (385 kcal): ziemniaki z sosem: 3 ziemniaki posypane rozmarynem upiec w piekarniku; drobno posiekać pół czerwonej papryki i mały ogórek, a następnie wymieszać z 15 dag twarożku, doprawić solą i pieprzem |
KOLACJA (395 kcal): sałatka śledziowo-ziemniaczana: 5 dag filetu z matiasa zalać kilkoma łyżkami mleka i odstawić na godzinę; ugotować w mundurkach 2 ziemniaki i pokroić w kostkę; osączyć śledzia z mleka i pokroić w kostkę; posiekać pęczek dymki oraz pokroić w kosteczkę jabłko; wymieszać razem wszystkie składniki, doprawić oliwą; do tego jako dodatek zjeść 2 łyżki twarożku |
DZIEŃ 5
ŚNIADANIE: do wyboru z listy |
II ŚNIADANIE: do wyboru z listy |
OBIAD (420 kcal): sznycle z twarożkiem: 10 dag cielęciny pokroić na 2 sznycle i posolone usmażyć na oleju; do tego dodać 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach; całość polać dipem z 10 dag twarożku, 3 posiekanych suszonych pomidorów i kilku listków bazylii |
KOLACJA (310 kcal): ziemniaki zapiekane z bryndzą: 2 duże ziemniaki ugotowane na pół twardo przekroić w poprzek i wydrążyć środki; do wydrążonych połówek włożyć bryndzę owczą (5 dag); skropić olejem i zapiec w rozgrzanym piekarniku; jako dodatek przygotować zieloną sałatę z sosem winegret |
Zobacz podobne artykuły:
detoks, dieta Diamondów, dieta kapuściana, dieta warzywna, dieta ze świeżych soków roślinnych, dieta likwidująca cellulit