Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Dieta zgodna z grupą krwi

Jednym z głównych czynników stanowiących o sposobie funkcjonowania organizmu jest grupa krwi. Może mieć ona zasadnicze znaczenie przy wyborze diety – od grupy krwi zależy m.in. apetyt, sprawność funkcjonowania metabolizmu czy skuteczność spalania kalorii.

 

Jaki jest związek grupy krwi ze sposobem odżywiania?

 

Żeby zrozumieć powiązania grupy krwi z dietą trzeba cofnąć się do przeszłości, ponieważ poszczególne grupy krwi wyłoniły się w wyniku mutacji, wymuszonych przez zmiany środowiskowe. Za najstarszą uważa się grupę krwi 0, typową dla myśliwych – zbieraczy. Uważa się, że tę grupę krwi miała kiedyś większość ludzi, może nawet wszyscy. Wraz z nastaniem społeczności rolniczej, rozwinęła się druga grupa krwi – A. Z kolei powstanie grupy B wiąże się z migracją koczowniczych ludów Azji w chłodne rejony północnej półkuli. Wreszcie grupa AB jest mieszanką dwóch poprzednich i wyłoniła się w wyniku adaptacji do współczesnych warunków.

 

Na tej podstawie zostały opracowane zasady żywienia dla poszcególnych grup krwi.

 

 

Jak stosować dietę zgodną z grupą krwi?

 

Poniżej znajduje są opis wszystkich grup krwi, z wykazem produktów wskazanych i zabronionych.

 

Grupa 0

 

Osobie, z tą grupą krwi, najlepiej służy białko zwierzęce: drób, czerwone mięso, ryby – koniecznie łączone z warzywami. Źle trawione są produkty mleczne i zbożowe, których należy unikać.

 

PRODUKTY ZALECANE

PRODUKTY  NIEWSKAZANE
PRODUKTY MĄCZNE:
wszystkie niewskazane kiełki i płatki pszenicy, otręby, pieczywo wieloziarniste i pszenne, grzanki, makarony
MIĘSO:
kurczak, indyk, cielęcina, baranina, wołowina, wątroba, serce, dzikie ptactwo  gęś, wieprzowina, szynka, boczek
RYBY:
łosoś, dorsz, halibut, makrela, pstrąg, sardynka, sola, szczupak, tuńczyk  łosoś wędzony, osmiornice, kalmary, kawior
NABIAŁ:
tylko minimalne ilości, może być kozi ser i nabiał sojowy (np. ser tofu) mleko (krowie), jogurt, kefir, wszystkie sery (z wyjątkiem koziego, sojowego, fety), lody
TŁUSZCZ:
oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, orzechy włoskie, migdały, pestki dyni i słonecznika  olej kukurydziany
WARZYWA:

brokuły, cebula, dynia, karczochy, pietruszka, por, rzepa, szpinak,

chrzan, czosnek, papryka, sałata

fasola, soczewica, bakłażany, ziemniaki, kapusta, kalafiory, oliwki, pieczarki, kukurydza 
OWOCE:
śliwki, arbuzy, banany, figi, brzoskwinie, porzeczki, czereśnie, wiśnie, winogrona, cytrusy, melony  orzechy kokosowe, truskawki, rabarbar, jeżyny

 

Przykładowy jadłospis:

ŚNIADANIE: jajecznica, sałatka z cykorii i fig z oliwą                              
OBIAD: kurczak, duszona cukinia
KOLACJA: grillowany łosoś ze szpinakiem i serem kozim

 

 Grupa A

 

Najbardziej odpowiednia byłaby dieta wegetariańska, osoby o tej grupie krwi nie powinny jeść mięsa i nabiału, od których tyją. Najlepiej pasują posiłki z małą zawartością tłuszczu, ale za to z duża ilością warzyw i produktów zbożowych.

 

PRODUKTY ZALECANE
PRODUKTY  NIEWSKAZANE
PRODUKTY MĄCZNE:
kasze, mąka żytnia i ryżowa, owies, gryka, jęczmień, otręby, produkty sojowe produkty z pełnego ziarna pszennego, skrobia,  chleb pszenny, pumpernikiel, mąka biała
MIĘSO:
można jeść rzadko i w niewielkich ilościach: indyk, kurczak mięso czerwone, gęś, dziczyzna, kaczka, podroby, serce, wątroba
RYBY:
dorsz, karp, łosoś, makrela, okoń, sardynka, sieja, pstrąg, szczupak, ślimaki łosoś wędzony, ryby wędzone, owoce morza, śledź, węgorz,  flądra, tuńczyk, raki, mięso żółwia i żaby
NABIAŁ:
tylko pochodzenia roślinnego, np. mleko sojowe mleko, lody, sery żółte i niektóre białe
TŁUSZCZ:
oliwa z oliwek, olej lniany, olej sojowy  masło, margaryna
WARZYWA:
cebula, dynia, czosnek, marchew, soczewica, brokuły, pietruszka, rzepa, szpinak, chrzan, ogórki, sałata, szparagi pieczarki, bakłażany, czerwona kapusta, papryka, pomidory, ziemniaki, oliwki
OWOCE:
śliwki, wiśnie, cytryny, jagody, greipfruty, jeżyny, maliny, morele orzechy kokosowe, banany, mango, melony, rabarbar
PESTKI i ORZECHY:
orzechy włoskie, migdały, peski dyni i słonecznika, kasztany  
INNE:
kawa, herbata, czerwone wino, musztarda     

 

 

Przykładowy jadłospis:

ŚNIADANIE: kasza manna z dodatkiem paru łyżek konfitur z wiśni lub jagód
OBIAD: zupa z czerwonej soczewicy zjedzona z tostem żytnim
KOLACJA: karp pieczony, a do tego podany brązowy ryż oraz gotowana merchewka lub surówka z surowej jarzyny

  

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 454 gości oraz 0 użytkowników.

sierpień 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top