Jaki jest związek grupy krwi ze sposobem odżywiania?
Żeby zrozumieć powiązania grupy krwi z dietą trzeba cofnąć się do przeszłości, ponieważ poszczególne grupy krwi wyłoniły się w wyniku mutacji, wymuszonych przez zmiany środowiskowe. Za najstarszą uważa się grupę krwi 0, typową dla myśliwych – zbieraczy. Uważa się, że tę grupę krwi miała kiedyś większość ludzi, może nawet wszyscy. Wraz z nastaniem społeczności rolniczej, rozwinęła się druga grupa krwi – A. Z kolei powstanie grupy B wiąże się z migracją koczowniczych ludów Azji w chłodne rejony północnej półkuli. Wreszcie grupa AB jest mieszanką dwóch poprzednich i wyłoniła się w wyniku adaptacji do współczesnych warunków.
Na tej podstawie zostały opracowane zasady żywienia dla poszcególnych grup krwi.
Jak stosować dietę zgodną z grupą krwi?
Poniżej znajduje są opis wszystkich grup krwi, z wykazem produktów wskazanych i zabronionych.
Grupa 0
Osobie, z tą grupą krwi, najlepiej służy białko zwierzęce: drób, czerwone mięso, ryby – koniecznie łączone z warzywami. Źle trawione są produkty mleczne i zbożowe, których należy unikać.
PRODUKTY ZALECANE |
PRODUKTY NIEWSKAZANE |
PRODUKTY MĄCZNE: | |
wszystkie niewskazane | kiełki i płatki pszenicy, otręby, pieczywo wieloziarniste i pszenne, grzanki, makarony |
MIĘSO: | |
kurczak, indyk, cielęcina, baranina, wołowina, wątroba, serce, dzikie ptactwo | gęś, wieprzowina, szynka, boczek |
RYBY: | |
łosoś, dorsz, halibut, makrela, pstrąg, sardynka, sola, szczupak, tuńczyk | łosoś wędzony, osmiornice, kalmary, kawior |
NABIAŁ: | |
tylko minimalne ilości, może być kozi ser i nabiał sojowy (np. ser tofu) | mleko (krowie), jogurt, kefir, wszystkie sery (z wyjątkiem koziego, sojowego, fety), lody |
TŁUSZCZ: | |
oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, orzechy włoskie, migdały, pestki dyni i słonecznika | olej kukurydziany |
WARZYWA: | |
brokuły, cebula, dynia, karczochy, pietruszka, por, rzepa, szpinak, chrzan, czosnek, papryka, sałata |
fasola, soczewica, bakłażany, ziemniaki, kapusta, kalafiory, oliwki, pieczarki, kukurydza |
OWOCE: | |
śliwki, arbuzy, banany, figi, brzoskwinie, porzeczki, czereśnie, wiśnie, winogrona, cytrusy, melony | orzechy kokosowe, truskawki, rabarbar, jeżyny |
Przykładowy jadłospis:
ŚNIADANIE: jajecznica, sałatka z cykorii i fig z oliwą |
OBIAD: kurczak, duszona cukinia |
KOLACJA: grillowany łosoś ze szpinakiem i serem kozim |
Grupa A
Najbardziej odpowiednia byłaby dieta wegetariańska, osoby o tej grupie krwi nie powinny jeść mięsa i nabiału, od których tyją. Najlepiej pasują posiłki z małą zawartością tłuszczu, ale za to z duża ilością warzyw i produktów zbożowych.
PRODUKTY ZALECANE |
PRODUKTY NIEWSKAZANE |
PRODUKTY MĄCZNE: | |
kasze, mąka żytnia i ryżowa, owies, gryka, jęczmień, otręby, produkty sojowe | produkty z pełnego ziarna pszennego, skrobia, chleb pszenny, pumpernikiel, mąka biała |
MIĘSO: | |
można jeść rzadko i w niewielkich ilościach: indyk, kurczak | mięso czerwone, gęś, dziczyzna, kaczka, podroby, serce, wątroba |
RYBY: | |
dorsz, karp, łosoś, makrela, okoń, sardynka, sieja, pstrąg, szczupak, ślimaki | łosoś wędzony, ryby wędzone, owoce morza, śledź, węgorz, flądra, tuńczyk, raki, mięso żółwia i żaby |
NABIAŁ: | |
tylko pochodzenia roślinnego, np. mleko sojowe | mleko, lody, sery żółte i niektóre białe |
TŁUSZCZ: | |
oliwa z oliwek, olej lniany, olej sojowy | masło, margaryna |
WARZYWA: | |
cebula, dynia, czosnek, marchew, soczewica, brokuły, pietruszka, rzepa, szpinak, chrzan, ogórki, sałata, szparagi | pieczarki, bakłażany, czerwona kapusta, papryka, pomidory, ziemniaki, oliwki |
OWOCE: | |
śliwki, wiśnie, cytryny, jagody, greipfruty, jeżyny, maliny, morele | orzechy kokosowe, banany, mango, melony, rabarbar |
PESTKI i ORZECHY: | |
orzechy włoskie, migdały, peski dyni i słonecznika, kasztany | |
INNE: | |
kawa, herbata, czerwone wino, musztarda |
Przykładowy jadłospis:
ŚNIADANIE: kasza manna z dodatkiem paru łyżek konfitur z wiśni lub jagód |
OBIAD: zupa z czerwonej soczewicy zjedzona z tostem żytnim |
KOLACJA: karp pieczony, a do tego podany brązowy ryż oraz gotowana merchewka lub surówka z surowej jarzyny |