Jak stosować dietę rozdzielną?
W tej diecie produkty spożywcze zostały podzielone na cztery grupy:
GRUPA I: węglowodany złożone |
GRUPA II: białko roślinne |
GRUPA III: białko zwierzęce |
GRUPA IV: produkty neutralne |
Przy komponowaniu posiłku łączymy między sobą produkty z danych grup w obrębie zestawionych par:
GRUPA I: węglowodany złożone | + |
GRUPA IV: produkty neutralne |
GRUPA II: białko roślinne | + | GRUPA I: węglowodany złożone |
GRUPA III: białko zwierzęce | + | GRUPA IV: produkty neutralne |
Produkty grupy I, III i IV można łączyć wzajemnie w obrębie grup:
GRUPA I: węglowodany złożone | + | GRUPA I: węglowodany złożone |
GRUPA III: białko zwierzęce | + | GRUPA III: białko zwierzęce |
GRUPA IV: produkty neutralne | + | GRUPA IV: produkty neutralne |
Ziemniaki ze schabowym - nigdy więcej!
W diecie tej NAJWAŻNIEJSZĄ zasadą jest to, że nigdy nie łączymy produktów z grupy III (białko zwierzęce) z produktami z grupy I (węglowodany złożone) – czyli przykładowo zamiast typowego obiadu składającego się z ziemniaków, mięsa i warzyw, wybieramy tylko ziemniaki połączone z warzywami (węglowodany/grupa I + produkty neutralne/grupa IV) lub mięso zestawione z warzywami (białko zwierzęce/grupa III + produkty neutralne/grupa IV).
Na pierwszy rzut oka dieta wydaje się trochę skomplikowana, ale w praktyce jest bardzo prosta. Trzymając się jej zasad, bez głodowania i odmawiania sobie wielu ulubionych potraw oraz bez uciążliwego liczenia kalorii - uregulujemy wagę, tracąc początkowo zbędne kilogramy, po czym nastąpi upragniona stabilizacja wagi.
Jakie produkty należą do poszczególnych grup?
GRUPA I: Węglowodany złożone |
zboża pełnoziarniste
mąka z pełnego przemiału
ryż naturalny (brązowy)
makaron z mąki z pełnego przemiału
chleb pełnoziarnisty (razowy)
chleb chrupki pełnoziarnisty
krakersy pełnoziarniste
ciasto z mąki z pełnego przemiału
ziemniaki
warzywa strączkowe
owoce suszone
miód
Łączenie: produkty te można łączyć z grupą IV; mogą być również wzajemnie łączone w obrębie grupy, np. ryż naturalny z warzywami strączkowymi
GRUPA II: Białko roślinne |
mleko sojowe, tofu (tzw. ser sojowy)
seitan/tempeh (mięso sojowe)
Łączenie: można łączyć z grupą I lub z grupą IV; należy stosować tylko jeden rodzaj koncentratu z białka roślinnego w jednym posiłku, np. tylko tofu lub mięso sojowe.
GRUPA III: Białko zwierzęce |
drób
królik
cielęcina
wołowina
jagnięcina
dziczyzna
ryby
jaja
mleko pełne i zsiadłe
jogurt naturalny
twaróg
ser żółty
Łączenie: można łączyć z grupą IV; produkty tej grupy mogą być wzajemnie łączone.
GRUPA IV: Produkty neutralne |
wszystkie sałaty liściaste
wszystkie warzywa surowe
wszystkie warzywa gotowane
wszystkie kiełki i zarodki
nasiona roślin oleistych: ziarno sezamowe, słonecznika, itp.
orzechy
wszystkie owoce (z wyjątkiem suszonych)
oleje roślinne i tłoczone
margaryna i tłuszcz roślinny
masło
śmietana
Łączenie: można łączyć z wszystkimi grupami; produkty tej grupy mogą być wzajemnie łączone z wyjątkiem masła i śmietany. Na początku stosowania diety warto wydrukować i mieć przy sobie wykaz produktów i ich przynależność do poszczególnych grup, aby w każdej chwili zerknąć do wykazu; po pewnym czasie jednak zapamiętasz zasady tej diety.
Zobacz podobne artykuły:
dieta 5 kilo mniej (superprodukty), dieta alkaliczna (zasadowa), dieta Atkinsa, dieta Dukana, dieta makrobiotyczna, dieta Montignaca, dieta paleo (jedz jak jaskiniowiec), dieta Scarsdale, dieta South Beach, dieta Schaubów, dieta zgodna z grupą krwi, odchudzanie według faz księżyca, jak jeść by nie tyć?, jak jeść, aby być zdrowym i szczupłym?